Kultura
HRVATSKO DRUŠTVO PISACA

Komemoracija za Bekima Sejranovića
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Hrvatsko društvo pisaca organizira komemoraciju za pisca Bekima Sejranovića, u utorak, 26. svibnja 2020., u 12 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. Na komemoraciji će govoriti Zoran Ferić, Drago Glamuzina, Kruno Lokotar, Jagna Pogačnik i Marko Tomaš. Izabrane ulomke iz djela Bekima Sejranovića čitat će glumica Daria Lorenci.


Bekim Sejranović rođen je 1972. u Brčkom. Od 1985. pohađao je srednju pomorskoj školu u Rijeci, smjer nautika. Nakon položene mature studirao je jednu godinu na Pomorskom Fakultetu u Rijeci, no potom odlučuje studirati kroatistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Rijeci.


U Oslo se preselio 1993. i na tamošnjem Povijesno-filozofskom fakultetu 1999. magistrirao hrvatsku književnost. Od 2001. do 2006. radio je kao lektor na istom fakultetu i predavao južnoslavenske književnosti, jezike i prevođenje. Od 2000. radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj.


Autor je knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin, Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenski, makedonski, njemački, češki, talijanski i poljski. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. dobio je nagradu Meša Selimović koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Od 2011. do 2014. Bekim Sejranović živio je u Ljubljani, a od svibnja 2015. živio je i radio u Zagrebu. N.Vek.
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

Najčitanije iz rubrike