Kultura
PREMIJERA NA OTVORENOM

Neodoljivo su šarmantni osječki Jednozubi gusar i ekipa
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
Dječje kazalište vrata otvara u srijedu, samo za 50-ak gledatelja u dvorani

Svako putovanje počinje prvim korakom, kapi čine slap, a predstava obično nastane iz jedne rečenice ili "slike u nečijoj glavi". Tako se rodio i Jednozubi gusar - dugoočekivana i silno željena premijera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Dok je jedno jutro redovito prao zube, Gordan Marijanović shvatio je da je vrijeme da posjeti svoju zubaricu (a ne može). Kao utjeha sinula mu je ideja za predstavu.


- Da, mislim da je pomalo autobiografski, ali se nadam da ne ću završiti kao naš junak - nasmijao se Gordan, od početka siguran da priča mora biti svima poznata, koju će djeca na prvu shvatiti i prihvatiti.

Nestrpljivi gledatelji

Mišljena nepretenciozno samo za projekt Kultura na kotačima, pokazala se zanimljivom, a u nju je uloženo i dosta truda, pa kazalištarci nisu željeli propustiti priliku svoje vjerne i nestrpljive gledatelje počastiti pravom premijerom.


Dente Del Rio - kojega je neodoljivo razigrao Gordan Marijanović - nasmijao je mališane jer je ostao bez zuba (osim jednog jedinog) i to zato što nije nikada prao zube i bojao se zubara. Uz pomoć prijatelja - gusarice Ice (Ivana Vukićević) i starog morskog vuka (ili bolje rečeno kazališnog lisca) gusara Are (siguran i iskusan Đorđe Dukić, s gitarom u ruci) odluči potražiti pomoć i spasiti preostali zubić.


Neobična vremena zahtijevaju neobične predstave i isto takve lokacije. No, kada je u pitanju Dječje kazalište, za njih neobičnih mjesta zapravo i nema, jer smo ih kroz godine mogli gledati na najneobičnijim "pozornicama".


- Nadam se da ovom predstavom podvlačimo ispod svega lošega koje je snašlo sve nas u posljednja dva mjeseca i da ćemo sada pred kraj sezone uhvatiti ritam i korak, sezonu privesti kraju, a od jeseni u novu sezonu krenuti punim plućima, velikom snagom i velikim srcem - uvijek optimističan je ravnatelj Ivica Lučić, koji je svoju malu ekipu bodrio iz prvih redova, kao i ostatak glumačkog ansambla i djelatnika kazališta.


- Svima nam je ova karantena donijela mnogo toga užasnoga, ali i mnogo inspiracije nama glumcima i umjetnicima, novih okolnosti u kojima se moramo snaći. Tako smo nas troje osmislili ovu predstavu prikladnu za ovakve prilike i prostore - dodao je Gordan, na što se nadovezala njegova vrlo darovita i svestrana kolegica Ivana Vukićević (koja je kartu za potragu za blagom i gusarsku zastavu rukom ocrtala), rekavši kako je predstava u ovakvoj formi prikladna za vrtiće i osnovne škole - kada to prilike budu dopuštale. Edukativna je i zabavna, prepuna dobrih savjeta o važnosti čuvanja i pranja zuba, ali i svih ostalih dijelova tijela.


Pokušavali su se kazalištarci pridržavati mjera, no energiju gledatelja koja ih je preplavila bilo je nemoguće kontrolirati. Mališani su htjeli biti što bliže glumcima, pomoći gusarskom trojcu da dođe do blaga i Denteu spasi zub.
Mjere i preporuke

Namijenjena najmlađem uzrastu, ova je polusatna čarolija zabavila i nasmijala sve uzraste. Na radost glumaca (koji su neumorno - bar mlađi dvojac - skakali, plesali, pjevali), mališani su sjajno reagirali, nudili maštovite, inovativne i autentične savjete gusarima. To je, pak, izazivalo pravu lančanu reakciju čiste euforije "na sceni" i u gledalištu, u kojem je bilo djece svih dobnih skupina. Iako se za ansambl Dječjeg kazališta mora priznati da ima rijetko viđen entuzijazam za svaki projekt, ovaj je put ipak bio izniman. Veselo, primamljivo izmjenjivao se red pjesme, red priče. Iz funudusa je kostime prilagodima Maja Marković, a glazbu potpisuju svi, uz song Roberta Altmana iz Vještičjeg pira.

- Nemoguće je sve izbjeći, došlo je uistinu mnogo djece koja nas vole i jedva su nas dočekala. Do kraja sezone prilagodit ćemo repertoar i izvesti desetak različitih naslova u dvorani, uz poštovanje svih epidemioloških preporuka i i uvažavanje mjera, sa željom da ove ružne dane što prije ostavimo iza sebe. Na izvedbama u kazalištu bit će ograničen broj gledatelja, maksimalno 50-ak od 240 mjesta koliko je u gledalištu. Roditelji s djecom mogu doći, djeca im mogu sjediti u krilu. Molim roditelje da paze na udaljenost od drugih gledatelja, da se pri ulasku i izlasku ne guraju, u svemu će im pomoći i glumci kao domaćini - razjasnio je ravnatelj.

Narcisa Vekić
OLJK: 500-NJAK MJESTA NA NOVOM TRGU U TVRĐI
U sklopu će OLJK-a izvesti predstavu Mali don Kiho i štitonoša Sancho, čija je priprema naglo prekinuta. Zapamtili su gdje su stali, pa su ovih dana nastavili. Najavljujući novi projekt Kultura po parkovima, Dražen Alerić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, naglasio je da za OLJK, koji počinje 29. lipnja, spremaju iznenađenja, ali uz smanjeni broj gledatelja: "Negodovanja je bilo kad smo imali ulaznice i kada nismo, zbog čekanja, redova. Bit će toga i sada, nadamo se da će biti 500 sjedećih mjesta, što će na Trg V. Lisinskog biti moguće i uz razmak. Uzdamo se u razumijevanje građana, iako bih i sam, da sam među onima koji stoje u redu, gunđao. lani smo planirali pet Doljnodravskih 11, nismo uspjeli, ove godine uoči OLJK-a 10, omela nas je korona. Nešto ipak nije do nas."
Kartu za potragu za tajanstvenim blagom i gusarsku zastavu ručno je oslikala darovita Ivana Vukićević
Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike