Učionica

ESN istraživanje – studiranje u vrijeme pandemije COVID-19
Objavljeno 26. svibnja, 2020.
ESN je neprofitna organizacija s više od 530 lokalnih sekcija u četrdeset dvjema zemljama te je dostupna u više od 1 000 visokih učilišta koja okupljaju 15 000 volontera.
asmus Student Network (ESN) jedna je od najvećih europskih studentskih organizacija koja djeluje u području mobilnosti studenata i visokoga obrazovanja. ESN je neprofitna organizacija s više od 530 lokalnih sekcija u četrdeset dvjema zemljama te je dostupna u više od 1 000 visokih učilišta koja okupljaju 15 000 volontera. ESN pruža potporu za više od 350 000 međunarodnih studenata i radi za njihove potrebe olakšavajući im razdoblje mobilnosti, osiguravajući socijalnu koheziju, reintegraciju i poboljšavajući interkulturnu svijest i aktivno građanstvo. Kao i na sve druge aspekte života, širenje pandemije Covid-19 virusa utjecalo je i na mobilnost studenata. Kako bi se zabilježila iskustva studenata i pripravnika širom Europe u vezi s utjecajem COVIDA-19 na njihovu mobilnost, ESN je odlučio provesti istraživanje. Anketa je bila otvorena između 19. i 30. ožujka 2020. Nakon samo 11 dana prikupljeno je 22 000 odgovora međunarodnih studenata. Ovo su neki od zaključaka istraživanja:



Četvrtina[b1] je mobilnosti studenata otkazana, a dvije su trećine nastavljene.



Udio studenata koji su ostali u mjestu razmjene polako se smanjivao tijekom trajanja istraživanja.



Najmanje jedan veliki problem vezan uz razmjenu imalo je 37,5 % studenata. Najčešći se odnosio na „gubitak“ prijevoza do mjesta prebivališta te su uz to imali probleme sa smještajem i pristupom osnovnim potrepštinama kao što su hrana i higijenski proizvodi.



24 % talijanskih studenata i 19 % azijskih studenata bili su izloženi diskriminaciji na temelju svoje nacionalnosti, i to u velikoj ili u vrlo velikoj mjeri.



7 % studenata izjavilo je da uopće neće primati nikakve stipendije za svoje studije. 24 % studenata izjavilo je da će zadržati stipendiju, djelomice ili u potpunosti. Većina studenata ne zna što će se dogoditi s njihovim stipendijama.



Polovici se studenata mobilnost nastavila odvijati putem internetskih predavanja. 34 % njih prešlo je na djelomična internetska ili djelomično odgođena predavanja.



Tri četvrtine studenata kojima je mobilnost otkazana dobili su potporu svojih matičnih sveučilišta. Najčešći oblik potpore bili su rasporedi predavanja i akademski program. Neki od studenata podijelili su svoje stavove o ostanku na Sveučilištu u Osijeku i kako im se čini studiranje na daljinu:

Mehmet Zeytinci:

„ Došao sam na razmjenu na Filozofski fakultet Osijek. Bio sam ovdje i prošli semestar, ali mi se jako svidjelo te sam odlučio produljiti mobilnost. Trenutačno nemam nikakvih problema oko nastave na daljinu i zadaća, mislim da profesori rade jako dobar posao i ne osjetim razlike u kvaliteti nastave na daljinu i klasičnih predavanja. U Osijeku sam ostao jer mislim da mi je sigurnije biti ovdje nego se vratiti u Istanbul trenutačno, ne žalim što sam ostao.“Theodoros Nomikos: „Slušam kolegije s Ekonomskoga fakulteta i s Odjela za kemiju. Trenutačno slušam samo jedan kolegij putem nastave na daljinu, a za ostale kolegije profesori zadaju seminare, zadaće ili literaturu za čitanje. Prema mojemu mišljenju to djeluje prilično dobro i zadovoljan sam. Odlučio sam ostati u Osijeku jer je u Grčkoj stanje lošije, ne bih mogao ni izići iz kuće pa nisam vidio svrhu da se vraćam. S druge strane, ovo je moja posljednja godina studija, tj. prvi i posljednji Erasmus, pa čak i ako je ovakav, želim uživati jer kasnije neću imati prilike za to.“Hristina Kromidarovska: „Studentica sam završne godine medicine u Makedoniji i došla sam u Osijek na stručnu praksu u KBC. Trenutačno ne radim praksu zbog pandemije, ali odlučila sam ostati jer nadam se da će se situacija ubrzo stabilizirati.“

Mihaela Kolić

Možda ste propustili...