Regija
MEĐUNARODNI DAN BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I DAN ZAŠTITE PRIRODE U RH

Očuvanje biološke raznolikosti obveza je čovječanstva
Objavljeno 23. svibnja, 2020.

NOSKOVCI - Na dan kad se u svijetu obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti, u Hrvatskoj se tradicionalno obilježava i kao Dan zaštite prirode. Odluku o proglašenju 22. svibnja Međunarodnim danom biološke raznolikosti Ujedinjeni narodi donijeli su 1993. godine, a deset godina kasnije, 2003., Republika Hrvatska se pridružila globalnim nastojanjima za očuvanjem biološke raznolikosti i unaprjeđenjem zaštite prirode proglašenjem istoga datuma i Danom zaštite prirode u Republici Hrvatskoj. Obje odluke donesene su kako se određenim aktivnostima utjecalo na povećanje svijesti o vrijednosti i važnosti očuvanja biološke raznolikosti.
Zahvaljujući svome geografskom položaju i reljefnoj raznolikosti, naša zemlja obiluje različitim kopnenim, morskim i podzemnim staništima pa je upravo zbog toga zemlja velike biološke raznolikosti.


Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti glasi Rješenja su u prirodi! Tim se sloganom želi naglasiti da je čovjek neodvojivi dio prirode, da treba težiti izgradnji zajedničke budućnosti za sav živi i neživi svijet na Zemlji, a rješenja za takvu budućnost možemo naći u prirodi. U svijetu postoji veliko bogatstvo biljnih i životinjskih vrsta, ali djelovanjem čovjeka biološka raznolikost i stabilnost ekosustava se smanjuje zbog gubitka staništa. „Često svojim ponašanjem ugrožavamo biljni i životinjski svijet a da pritom nismo svjesni štete koju činimo. Svi naši postupci trebaju biti usmjereni očuvanju biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa jer na taj način ujedno štitimo i sebe. Očuvanje biološke raznolikosti temeljno je međunarodno načelo u zaštiti prirode i zajednička je obveza čovječanstva,“ ističu u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, koju također krasi raznolikost flore i faune zahvaljujući raznolikosti staništa.
Biološka raznolikost je svuda oko nas i mi smo dio nje, ali uvijek valja imati na umu da smo ovisni o prirodnim izvorima unatoč svim tehnološkim dostignućima, jer ne možemo opstati bez pitke vode, plodnog tla, hrane, čistog zraka… Kako bismo prirodne izvore očuvali i za buduće generacije, njima trebamo raspolagati u skladu s načelima održivog razvoja.

Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike