Regija
U VUKOVARU ODRŽANA KOORDINACIJA ŽUPANA, GRADONAČELNIKA I NAČELNIKA

Novcem za prijevoz učenika žele pomoći prijevoznicima
Objavljeno 23. svibnja, 2020.
VUKOVAR - U Vukovaru je održana Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, na kojoj je Zrinka Čobanković, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj, izvijestila o problemima prijevoznika koji obavljaju županijski linijski prijevoz putnika.Pojasnila je kako je koronakriza izazvala svojevrsne poteškoće na prijevozničkom tržištu.

- Prijevoznici nisu vozili pa nisu imali prihoda i automatski je otežano njihovo poslovanje. Županijski linijski prijevoz putnika obavlja se na temelju dozvola koje dajemo prijevoznicima, a treba znati kako čak od 80 do 90 posto prihoda ostvaruju od prijevoza učenika srednjih škola. Stoga je intencija naše županije, ali i stav svih ostalih župana, da se sredstva koja su u proračunu Republike Hrvatske namijenjena za prijevoz učenika srednjih škola i nalaze se na proračunu Ministarstva znanosti i obrazovanja, prelociraju na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, koje bi ih potom ‘spustilo‘ županijama kako bismo mogli pomoći u sufinanciranju prijevoza putnika - navela je Čobanković. Pojasnila je kako prostor za tu vrstu pomoći postoji, s obzirom na to da srednjoškolci ne idu u škole te su predviđena sredstva u državnom proračunu ostala neiskorištena, a prijevoznici ih nisu dobili. Županija je poslala zahtjev prema mjerodavnim ministarstvima.

- Ministar Oleg Butković dao je suglasnost na prijedlog i uputio popis mjera Vladi RH, jer na temelju Zakona o prijevozu putnika u cestovnom prometu Vlada može donijeti odluku o poduzimanju mjera u vrijeme krize.

Čekamo njihovu odluku na koji će se način sredstva dalje preraspodijeliti, odnosno hoće li i kada doći do nas - navela je, dodajući kako je riječ o prijevoznicima Polet d.o.o., Čazmatrans Promet, Čazmatrans Nova i Čazmatrans Vukovar.

Dragana Korpoš
U KATALOGU OKO 3500 PROIZVOĐAČA
Vinka Ivanković, predsjednica HGK Županijske komore Vukovar, iznijela je informacije o Katalogu hrvatskih proizvoda HGK. “Katalog je prikaz kompletne hrvatske industrije i svaki poduzetnik može unijeti sve podatke o svojim proizvodima. Time svima, ponajprije sudionicima javne nabave, dajemo popis potencijala kojim Hrvatska raspolaže. Imamo oko 3500 unesenih tvrtki i ističem kako je primarno osvijestiti sve gospodarstvenike da se kupnjom hrvatskih proizvoda osiguravaju radna mjesta i podižu naša konkurentnost i industrija”, naglasila je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike