Magazin
TJEDNI OSVRT

SDP-ov izborni program samo je lista lijepih želja
Objavljeno 23. svibnja, 2020.

Dva ključna igrača u predizbornoj parlamentarnoj utrci, HDZ i SDP-ova koalicija, već su u žestokoj kampanji, koja službeno još nije ni počela, sredstva i uvredljive riječi se ne biraju jer presudno će biti snažno i efikasno nadmetanje. Naročito srljaju u SDP-u, ali prilično nezgrapno, čime otvaraju prostor HDZ-u, koji će na izbore samostalno, da sve žešće upozorava na “nesposobnost” podijeljene ljevice te također sve goropadnije govore o koaliciji “Restart”.

Uz to navode da se “HDZ bori s krizom, a pitanje je koga birači sada žele na čelu vlade – Davora Bernardića ili Andreja Plenkovića. Plenković je pokazao što se sve može rješavati u jednom mandatu, kao pitanja koja nisu bila riješena 30 godina”, posebno se naglašava. SDP, koji je pak prije nekoliko mjeseci rekao da će se nazvati antikorupcijski savez, prema onom temeljnom u izbornom programu, od toga je odustao i nazvao se “Restart” koalicija. I to bi bilo pogođeno, jer asocira na novi početak na zdravim osnovama, no, kako je primijećeno, naziv je plagiran ili iz Republike Srpske ili iz Hanza medije jer su i jedni i drugi imali programe koje su tako nazivali. Bernardić još posebno ističe: “Čim preuzmemo vlast, minimalac ćemo povećati na 4000 kuna”, jedno mu je od važnijih obećanja, a da ne odgovara odakle novac s obzirom na gospodarsku situaciju. Vratili bi porezni USKOK, PDV na turizam spustili na 10 posto i smanjili broj gradova, općina i ministarstava, još su neka od obećanja, ali već puno puta obećana. Glavni protivnik odgovara: “Bernardić traži povjerenje, a ne razumije apsolutno ništa. Nesposoban je, neodgovoran, onako klaunovski”, rekla je prilično oštro i direktno članica HDZ-ova predsjedništva i europarlamentarka Sunčana Glavak. Šef SDP-a, unatoč kritikama, poopćavajuvši kazuje da su Hrvatskoj potrebni novi vjetrovi, vjetrovi napretka, optimizma, ideja i svega onoga što je potrebno kako bi Hrvatska krenula naprijed...To je ono što ova koalicija nudi - naše ime je naš program”, samo je izjavio.” A kako to planira izvesti? Jer SDP, kada je dvaput bio u prilici da nešto napravi, to nije iskoristio i učinio. Pa mu je i aktualni izborni program plagijat prijašnjih obećanja, a i već je opisan kao “otužan, nekompletan i neozbiljan”. Uglavnom, ništa novog na listi lijepih želja.

A ono najvažnije, i prema mišljenju mnogih političkih analitičara, SDP nema čovjeka koji bi mogao parirati Plenkoviću, ugroziti ga ne može slabi Bernardić, pa će se teško uvjeriti birače da je predsjednik najveće oporbene stranke čovjek koji bi mogao biti premijer i riješiti njihove probleme.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

Najčitanije iz rubrike