Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY S20 PLUS

I nova je, jedanaesta, generacija pokazala zašto je na samom vrhu
Objavljeno 22. svibnja, 2020.
Donosi brojne inovacije, nikada bolje kamere i dotjeran, ali ipak prepoznatljiv izgled

Samsung Galaxy S serija dogurala je do svoga jedanaestog izdanja, što ovaj put nosi oznaku 20, a kao i sve generacije do sada, tako je i ova ponovno pokazala zašto je na vrhu.

Samsung Galaxy S20 serija predstavljena je kao i prethodna S10 serija u tri varijante, kao osnovna S20, potom Plus i kao Ultra izvedba. Nama je na maraton-test stigla upravo zlatna sredina, model Samsung Galaxy S20 Plus. Svojstveno i za prethodne generacije Samsung Galaxy S serije do sada, tako nas je i ova ugodno iznenadila novostima u odnosu prema prethodnicima te opravdala svoju neprijepornu titulu broja jedan, bar kada su u pitanju Android pametni telefoni.

Napredne značajke
Samsung Galaxy S20+ na test nam je stigao u elegantnoj crnoj boji. Iako izgleda odlično i savršeno pristaje telefonu, mamac je za otiske prstiju. Međutim, silikonska maska ionako će štititi telefon, pa za otiske nećemo morati mariti. Odmah na početku spomenimo kako bez silikonske ili druge slične maskice nemojte niti pomišljati koristiti Samsung Galaxy S20+, kao uostalom ni bilo koji drugi danas top-model.

Naime, S20+ je, kao i njegovi prethodnici, izrađen od stakla, a to znači da vas jedan pad dijeli od katastrofe. Moramo priznati, nama se upravo to i dogodilo na testu, pa smo se nakon promptnog servisa odmah opremili kvalitetnom silikonskom maskicom. Iako je na poleđini i sprijeda najnaprednija Gorilla Glass 6 zaštita opasana aluminijskim okvirom, jedan mali nezgodan pad iz džepa na pod stajao nas je razbijene poleđine. Srećom, Samsung ima odličan ovlašteni servis koji će u kratkom roku vratiti telefon u tvorničko stanje, pa smo, s telefonom kao novim, ovaj put i uz silikonsku maskicu, nastavili naše druženje. Nadalje, S20+ tanji je od 8 mm, pa si možete dati oduška i uzeti doista debelu maskicu. O dizajnu nije potrebno trošiti puno riječi – on je klasičan Samsungov kakav viđamo još od "šestice". Ipak, kvaliteta izrade na najvišem je nivou dosada i S20+ djeluje kao izliven od jednog komada. Od konektora tu je samo USB-C, a utor za slušalice postao je stvar prošlosti. Stvar prošlosti je (konačno!) i dedicirana Bixby tipka, pa su tu samo tri - glasnoća i uključivanje. Poleđina je ove godine trendovski ispupčena s lećama kamera smještenih po strani. Ovo ispupčenje savršeno će prekriti maskica, pa eto i treći razloga za njezino hitro kupovanje.

Uključivanjem Samsung Galaxy S20+ pametnog telefona dočekuje nas nikada raskošniji i veći 6,7-inčni Dynamic AMOLED 2X zaslon rezolucije 1.440×3.200 piksela. Gustoća ekrana je 525 PPI, što nam jamči savršenu oštrinu, a tu je HDR+. Kao posebnu mogućnosti ističemo 120 Hz osvježavanje koje čini doista magiju – imamo dojam da telefon radi znatno brže nego što je to realno. Od svakodnevnog rada pa do surfanja, brzo osvježavanje nas je osvojilo! Rad na velikom zaslonu jednostavno je očaravajući. Bez obzira na to odgovaramo li na službeni e-mail, igramo igru ili uživamo u multimediji. Operacijski sustav je najnoviji Android 10 presvučen u novo Samsungovo One UI 2 sučelje. Sučelje je nikada bolje i maksimalno dotjerano, a od brojnih značajki koje ovaj telefon donosi, spomenimo i jednu korisnu, vezanu uz Bixby. Kako smo već u generacijama ranije spominjali, ovaj virtualni pomoćnik možda ima prođu na zapadu, no u nas baš i ne. Međutim, ono što smo počeli intenzivno koristiti su Bixby rutine. S njima možemo definirati što i kada naš telefon treba napraviti. Primjerice, kada telefon shvati da smo na poslu, postavili smo stišavanje tonova, uključivanje Wi-Fija i fokusiranog načina rada. Također, navečer smo dodali radnju uključivanja filtra plavog svjetla i neometanog načina rada. Mogućnosti je bezbroj i izuzetno su korisne. Otključavanje telefona prstom preko čitača u zaslonu ili prepoznavanjem lica radi izuzetno brzo i precizno te je pravo olakšanje na dosada viđena rješenja. O brzini rada na Samsung Galaxy S20+ nepotrebno je uopće govoriti. Telefon dolazi s novim osamjezgrenim 7 nm+ Exynos 990 procesorom, koji se ima 2×2,73 GHz Mangoose M5, 2×2,50 GHz Cortex-A76 i 4×2,0 GHz Cortex-A55 jezgre. Za grafiku je zadužen Mali-G77 MP11. Radna memorija ima 8 GB, a za pohranu tu je 128 GB interne memorije uz mogućnost proširenja interne memorije dodatnim microSD memorijskim karticama. Ugrađena baterija ima golemih 4500 mAh kapaciteta, a podržano je punjenje uz punjač od 25 W s kojim je telefon pun za oko sat vremena. Jednom napunjen S20+ radit će minimalno dan, a kod manje aktivnih korisnika i dva.

Snimaj u 8K
Samsung Galaxy S20+ opremljen je pravim arsenalom kamera. Prva je 12-megapiskelna, širokokutna kamera sa f/1.8 i optičkom stabilizacijom. Druga kamera je telefotokamera za 3x zum, 64 megapiskela i f/2.0 te također optičkom stabilizacijom. Kamera posjeduje i mogućnost 30x digitalnog povećanja. Treća kamera je ultraširoka 12 megapikselna sa f/2.2. Četvrta kamera je zapravo dubinski senzor s 0,3 megapiksela i f/1.0. Sve četiri kamere smještene su straga unutar ispupčenog dijela kućišta.

O kvaliteti fotografija jednostavno je suvišno pisati. Želite li telefon koji okida jedne od najboljih na tržištu - Samsung Galaxy S20+ izbor je za vas. Kvaliteta fotografija jednostavno oduševljava, a posebno su nas se dojmile one snimane pri slabom osvjetljenju. Snimanje videa moguće je i u 8K, a 4K je podržano čak do 60 fps-a, pa ako ste pobornik videa, i ovdje ćete biti oduševljeni mogućnostima. Priču o kamerama zaokružuje prednja širokokutna kamera rezolucije 10 megapiksela sa f/2.2, auto HDR-om i mogućnošću snimanja videa u 2.160p uz 30 ili 60 fps. Kako smo u uvodu spomenuli, S20+ nam je na maraton-testu, pa neke druge dojmove ostavljamo za poslije. Zasad, kako ste mogli i zaključiti, Samsung nam je ponovno pokazao uređaj koji donosi brojne inovacije, nikada bolju kameru i dotjeran, no ipak prepoznatljiv izgled. Tražite li najbolje što tržište nudi, S20+ je naša topla preporuka.

MarIn REŽIĆ
Ima nikad raskošniji i veći 6,7-inčni Dynamic AMOLED 2X zaslon rezolucije 1440×3,200 piksela
Stvar prošlosti je (konačno!) i dedicirana Bixby tipka, pa su tu samo tri - glasnoća i uključivanje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike