Novosti
PRIJELAZI OTVORENI ZA DRŽAVLJANE EU-A

U tjedan dana u Hrvatsku došlo 132 tisuće stranaca
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović u četvrtak je na sjednici Vlade izvijestio da je u Hrvatsku od 13. do 21. svibnja ušlo više od 132 tisuće stranih državljana i gotovo 146 tisuća hrvatskih državljana. "Hrvatsku je u istom razdoblju napustilo 225.438 putnika, u jednakom omjeru stranaca i hrvatskih državljana", izvijestio je Božinović. Podsjetio je i da su granični prijelazi otvoreni prije svega za državljane EU-a, a državljani trećih zemalja i dalje mogu samo pod određenim uvjetima ući u Hrvatsku i prolaziti kroz nju. Preporuke su da se EU ne otvara prema trećim državama do 15. lipnja, dodao je Božinović.


Hrvatska sada prolazi etapu koja je obilježena brojnim popuštanjima epidemioloških mjera. To je i razlog da su snage civilne zaštite, u kojima je u početku bilo angažirano do 20 tisuća ljudi, u ovom trenutku smanjene da 10-ak tisuća zbog ukidanja karantena, e-propusnica te manjeg praćenja provedbe mjera, rekao je Božinović. Upozorio je i kako broj novozaraženih u svijetu i dalje raste, te da se u Hrvatskoj, da bi se zadržala povoljna situaciju, treba zadržati i odgovorno ponašanje.
Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je također kako u svjetskim razmjerima nema silazne putanje kao u Hrvatskoj te da je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednom danu. To nam govori da nema mjesta za opuštanje, poručio je ministar Beroš. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike