Regija
ZAKUPNINA VRAĆENA POLJOPRIVREDNICIMA

Prihodi od zemlje uloženi u uređenje 50 kilometara lenija
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Općina Punitovci poljoprivrednicima novac od zakupa državne zemlje vraća i kroz edukacije, pregled traktora te analizu tla
PUNITOVCI - Prošle i ove godine Općina Punitovci uredila je svih približno 50 kilometara lenija, poljskih putova što se vode pod nerazvrstanim cestama, a nad kojima ingerenciju ima lokalna samouprava. Sada se njima, u sjetvi i žetvi, bez problema može proći, kaže načelnica Jasna Matković, i automobilom.

Može i automobilom

Uređenjem lenija Općina Punitovci dobar dio prihoda, i do 50 posto, od zakupa državne zemlje od kojeg lokalnoj samoupravi ide 65 posto, a ostalo županiji i državi, zapravo vraća poljoprivrednicima, onima koji su zakupninu i uplatili, a kako bi lakše mogli do državnih i drugih tabli. "To je i naša zakonska obveza, ali i naša spremnost da uprihodovano od zemlje dalje prosljeđujemo onima koji na njoj i rade", kaže Matković. "Uz uređenje, ravnanje, nasipavanje kamenom lenija, pred Općinom su još dvije nerazvrstane ceste u naseljima koje treba asfaltirati, a gdje smo išli i prošli i kod nadležnog ministarstva", dodaje Matković. Predsjednik Općinskog vijeća Zdenko Perić dodaje da Općina od zakupa zemlje uprihoduje 700 - 800 tisuća kuna, a osim što kroz uređenje poljskih putova novac od zakupa vraća poljoprivrednicima, čini to i kroz edukacije poput predavanja o pesticidima, financijsku podršku pri tehničkom pregledu traktora, kao i kroz uzorkovanje tla, uz sufinanciranje Županije. "Godišnje za poljske puteve i otresnice izdvajamo nikada manje od 250.000 kuna, plus ulaganje u kanalizaciju i premjeru, a s time daleko premašujemo ulaganja, povrat sredstava u poljoprivredu od uplaćenog iz iste te poljoprivrede, tj. zakupa zemlje. Županija jednim dijelom sufinancira kamen za nasipavanje", kaže Perić, dodajući da se izvješća o utrošku sredstava od zakupa zemlje podastiru Vijeću. "Prije 7 godina niste manjim traktorom mogli skrenuti s lenije na leniju, sada možete njima proći i autom, i to kroz cijeli atar", dodaje Perić.

Uskoro natječaj

U ovoj općini je 1812 hektara državne zemlje, od čega je pod postojećim ugovorima oko 800 hektara. Na novom natječaju, za koji Matković kaže da će biti raspisan ubrzo, ide 992,3 hektara za 25-godišnji, a 24,3 hektara za zakup na 5 godina. Program raspolaganja je napravljen i dobio je suglasnost. Općina očekuje 8 - 9 novih zakupaca, a dio dosadašnjih izgubit će taj status jer se nisu držali svog priloženog programa. "Zemlja treba slugu, a ne gospodara", kaže Perić i dodaje da s današnjim danom u ovoj općini nema nepodmirenog duga za zemlju. Na novom natječaju naći će se 10-ak u međuvremenu formiranih tabli od 10, 20, 25 hektara, pa bi i apetiti za zemljom, koji će biti iskazani na novom natječaju, trebali biti zadovoljeni, uz, dakako, poštovanje prednosti koju imaju mladi poljoprivrednici i stočari koji nemaju dovoljno zemlje s obzirom na broj stoke. U Općini očekuju da će u toj potrebi biti jedan stočar, kojemu treba jedna manja površina.

Oko 90 hektara pod postojećim ugovorima na 20 godina obrađuju fizičke osobe, a oko 700 hektara je pod koncesijom.

Suzana Župan
Prezentacija programa i natječaja
U povodu skorašnjeg raspisivanja novog natječaja za zemlju, u petak, 22. svibnja, bit će održana prezentacija Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH te javnog natječaja za njegov zakup na području Općine Punitovci. Obvezna je telefonska prijava zbog ograničenog broja nazočnih. Prezentaciju će voditi Silva Wendling, pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj. Prva prezentacija je u 16.30 sati u Josipovcu Punitovačkom, a druga u 18.30 sati u Jurjevcu, u tamošnjim društvenim domovima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike