Ekonomija
ULAGANJA VISOKOG RIZIKA

U Osijeku prvi domaći fond za kriptovalute
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
EU i svijet sve više prepoznaju kriptovalute kao novu klasu imovine, te u tom smislu prilagođavaju i zakonske regulative

Pozornost domaće javnosti privukla je početkom mjeseca obavijest iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga kojom je društvu Griffon Asset Management izdano odobrenje za pokretanje investicijskog fonda koji ulaže u kriptoimovinu.

Prvi je to domaći investicijski fond specijaliziran za ulaganje u bitcoin i imat će izrazito visok rizik za ulagatelje.

No za lokalnu zajednicu ova vijest postaje još interesantnija jer iza osnivanja ovog fonda stoje Osječani. Osnivač je ovog društva, sa sjedištem u Osijeku, Tomislav Šerić, a član Uprave je Srđan Kovačević. Šerić je u fokus šire javnosti došao imenovanjem za direktora osječkog BIOS-a, a potom kao član i predsjednik Uprave HEP-a. Kovačević je bio predsjednik dvaju investicijskih fondova, a sada je direktor uspješnog slavonskog startupa koji je dizajnirao i proizveo naočale kojima korisnik može svijet promatrati kroz perspektivu drona kojim upravlja. Treći član Uprave je Feđa Krivošić, financijaš s dugogodišnjim iskustvom u fondovskoj industriji u SAD-u.

U kraćem razgovoru za naš list Šerić, koji živi na relaciji Osijek - Zagreb, pojasnio je razloge pokretanja ovog fonda.

- Kriptovalute svakodnevno ostvaruju snažan napredak i u tehničkom i u regulatornom smislu, ali također i kroz razvoj novih usluga, proizvoda i načina primjene. Taj trend je nezaustavljiv i svijet sve više prepoznaje kriptovalute kao novu klasu imovine, te u tom smislu prilagođava i regulativu. Bez obzira na cijeli taj proces, razvoj kriptovaluta još uvijek je u svom samom početku. Mi nismo samo prvi hrvatski fond koji podržava ulaganje u kriptovalute nego i jedan od prvih u široj regiji. To smo uspjeli zahvaljujući našem dubinskom poznavanju tog tržišta i činjenici da je Hanfa kao regulator bio i regulatorno i tehnički osposobljen udovoljiti zahtjevima koje je postavila EU regulativa. Time je omogućena jedna od rijetkih prilika da se s lokalne razine, iz Hrvatske, a ovaj put i iz Osijeka, može ravnopravno sudjelovati na svjetskoj razini, i to u samim početcima nastajanja jednog takvog tržišta - kaže Šerić.

Fond je namijenjen isključivo profesionalnim i kvalificiranim investitorima, a naš sugovornik posebno naglašava da je visokog rizika.

- Mnogim od profesionalnih investitora naš fond prvi put omogućava izloženost ovoj vrsti imovine. To obuhvaća i mirovinske fondove, kojima, uz činjenicu da imaju svoja pravila te uz svu njihovu kompleksnost, kriptovalute predstavljaju potpuno novu vrstu imovine u koju je moguće ulagati - kaže Šerić. Kako u ovo postkorona doba ekonomije ponovno postoji strah od inflatornih kretanja (potkrijepljeno situacijom oko pada cijene nafte), pitamo za kraj nude li upravo kriptovalute sigurniji smjer ulaganja.

Šerić ponovno naglašava da se ova vrsta ulaganja smatra visokorizičnim ulaganjima.

Dario Kuštro
PASIVNA INVESTICIJSKA STRATEGIJA
U ostvarivanju investicijskog cilja fond će primijeniti pasivnu investicijsku strategiju kroz koju će nastojati održati što veću razinu investiranosti u bitcoin. Strategija fonda je kupnja i držanje bitcoina te se u tome smislu fond može smatrati pasivnim, a predmetna strategija implementira se kako bi kretanje cijene udjela u što je većoj mogućoj mjeri odražavalo kretanje cijene bitcoina izražene u eurima. U slučaju pada vrijednosti bitcoina, društvo neće nastojati aktivno smanjivati izloženost fonda bitcoinu u cilju umanjenja pada vrijednosti udjela fonda.
Tomislav Šerić

osnivač fonda

Razvoj kriptovaluta još uvijek je u svom samom početku. Mi nismo samo prvi hrvatski fond koji podržava ulaganje u kriptovalute nego i šire u okruženju. To smo uspjeli zahvaljujući našem poznavanju tog tržišta
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike