Kultura
KONCERT GUDAČKOG KVARTETA

Osječki HNK prvi u Hrvatskoj ide na gostovanje
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Nakon premijere u petak, 22. svibnja, već 5. lipnja moći će ih poslušati i publika u Belišću

Pod sloganom Pozornica u dvorištu - osječki se HNK nakon dvomjesečne karantene radno vraća u sedlo. Tri glazbene, dvije dramske i jedna baletna premijera bit će, sukladno s preporukama epidemiologa, na otvorenom, u dvorištu, kada vremenske prilike to budu dopustile. U suprotnom će termini biti pomaknuti, napomenula je to intendantica Dražena Vrselja na jučerašnjoj konferenciji za novinare, održanoj prema propisanim epidemiološkim mjerama, u svečanom foajeu, na kojoj je najavljena prva premijera premijernoga ciklusa COVID-19.


Prepuna hvale za svoje djelatnike, koji su došli na ideju, osmislili program koncerta i realizirali ga, intendantica je predstojeći događaj ocijenila izvanrednim, uvjerena da će i publika dijeliti njezino mišljenje, već ovoga petka i subote, 22. i 23. svibnja u 17 sati. Obje su te izvedbe rasprodane, a slijede tri sljedećeg tjedna, s početkom u isto vrijeme, u 17 sati: u utorak, 26., u srijedu, 27., te u petak, 29. svibnja, u dvorištu HNK-a. Usto, osječki je HNK i prvi u Hrvatskoj koji - nakon pauze na koju su svi kulturnjaci bili prisiljeni zbog još uvijek aktualne epidemije - idu na turneju. Tako će ih već 5. lipnja poslušati publika u Belišću, najavila je.


Prvoj violini kvareteta i koncertnom majstoru Orkestra Opere HNK-a Beli Nagyu - autoru mnogih aranžmana koje ćemo čuti na koncertu, od srca je čestitao i zahvalio maestro Filip Pavišić, ravnatelj Opere, od kojega je ideja i potekla. Njegov je i izbor forme glazbenog sastava, kao i članova. Svi kojima je ideju iznio od srca su ju prihvatili. Pro bono se projektu priključio harmonikaš Trajko Iljovski, suprug Maje Iljovski, za koju Pavišić kaže da je spiritus movens projekta.


- Skladatelji kažu da je za kvartet najteže skladati, no naš je program fenomenalan - dodao je maestro Pavišić, izrazivši nadu da će ovakvi mali formati postati konstanta u repertoaru, jer se tako i glazbenici bolje međusobno upoznaju, rade bez dirigenta, a dnevno vježbaju i četiri-pet sati, više nego orkestar. Sve to nije moguće bez puno volje i ljubavi. Puno je truda ovaj komorni sastav uložio ne bi li publika uživala u ovom 50-minutnom koncertu. I Maja Iljovski mišljenja je da opernim orkestrima velikih kazališta trebaju manji sastavi.
- Svaka proba s Belom Nagyem nama je bila poput blagoslova, seminara, a mnogo smo dragocjenih savjeta dobili i od maestra Pavišića - istaknula je violončelistica Iljovski.
Narcisa Vekić
17 sati
PREDVIĐEN JE POČETAK KONCERTA
NEIZOSTAVNE SKLADBE ASTORA PIAZZOLLE
Sretan zbog prilike da sudjeluje u projektu je i violinist Vilim Škreblin, koji na probe dolazi iz Valpova, i tužan je što na koncertu ne će moći biti više publike. Zahvalna na prilici je i Tena Micevski, koju ćemo slušati na violi. Harmoniku ne viđamo često u HNK-u, no ovaj je put Trajko Iljovski gost gudačkog kvarteta i program je prilagođen takvom sastavu, s neizostavnim skladbama Astora Piazzolle. Suradnji se Trajko razveselio, jer, kako naglašava, glazba i umjetnost su ono što nas pokreće i motivira. Premda nije neophodna, kultura je u našim životima bitna, naglasio je Iljovski.

Broj mjesta je ograničen na svakoj izvedbi, pa na vrijeme osigurajte ulaznicu - pozivaju iz HNK-a.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente