Dome slatki dome
BIOVRT

Prirodni aktivatori ubrzavaju stvaranje komposta
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Koliko brzo će se kućni otpaci i biljni ostatci iz vrta koje bacate na kompostište brzo razgrađivati, ovisi o mnogo čimbenika

Kućne otpatke bacamo na kompostište u vrtu. Međutim, kompost se stvara dosta sporo. Kako ubrzati kompostiranje i dobiti dobar kompost?

Koliko brzo će se kućni otpaci i biljni ostatci iz vrta koje bacate na kompostište brzo razgrađivati, ovisi o mnogo čimbenika. Na to, prije svega, utječe sastav otpadaka, ali i način slaganja kompostne hrpe. Kompostište bi bilo dobro prekriti poklopcem kako od dugotrajnih kiša njegov sadržaj ne bi postao suviše mokar i trunuo, umjesto da se pretvara u rahli crno-smeđi kompost. Isto tako, nije dobro da u vrijeme sušnog ljeta kompostnu hrpu prepustimo njezinoj sudbini i dopustimo da se potpuno osuši jer će tada svi procesi razgradnje stati. Stoga bi ju za sušnih ljeta trebalo povremeno zaliti kako bi stalno bila pomalo vlažna. Osobito bi ju bilo dobro zalijevati kišnicom u koju ste umiješali biljno gnojivo od koprive jer tada ćete kompost obogatiti dušikom i željezom drugim korisnim tvarima koje kopriva sadrži. Da biste ubrzali kompostiranje, možete upotrijebiti i biljni aktivator, koji možete napraviti od mješavine nekoliko vrsta ljekovitog bilja i malo mliječnog šećera i meda. U tu se svrhu, uz koprivu, koriste maslačak, stolisnik, odoljen, kamilica i malo hrastove kore. Ljekovito bilje se osuši, a hrastova kora usitni. Od svake suhe i usitnjene biljke uzima se jedna čajna žličica, pomiješa s čajnom žličicom mliječnog šećera ili ako ga nema - običnog i nekoliko kapi meda. Ako vam pojedina biljka od navedenih nedostaje - ništa strašno - i bez nje će aktivator djelovati. Ova količina je dostatna za oko 10 litara mlake kišnice. Međutim, za jednokratno tretiranje kompostne hrpe veličine jednog kubnog metra, dovoljna je i jedna litra takve tekućine, koju stavimo u bocu i dobro promućkamo. Aktivator pustimo da jedan dan stoji pa ga tek tada upotrijebimo tako da u kompostnoj hrpi na razmaku od svakih 40-ak cm štapom napravimo rupe pa u svaku ulijemo malo aktivatora, a zatim u svaku rupu usipamo rahle suhe zemlje. Postupak možete za mjesec dana ponoviti. Tada će se otpadci složeni na kompostnoj hrpi mnogo brže razgrađivati i vi ćete vrlo brzo dobiti dobar kompost za gnojidbu svog vrta.

Jasminka Knežević
Grančice na dno
U razgradnje otpadaka sudjeluju pretežno aerobni mikroorganizmi, kišne gliste i druge životinjice kojima je za život potreban kisik. Stoga nije dobro kompostište napraviti od betona, nego se može betonirati samo podloga na kojoj će biti kompostište od razmaknutih dasaka, rahlo složenih cigala ili nekog drugog materijala, što će omogućiti da do svih strana kompostne hrpe dopire zrak. Na dno kompostišta treba složiti grančice i čvrste stabljike povrća koje smo uklonili s gredica, pa tek na to slagati oko 20 cm debeli sloj otpadaka pa sloj zemlje - i tako sve do vrha kompostne hrpe.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike