Ekonomija
ISTRAŽIVANJE MOJPOSAO

Oporavak tržišta rada tek kada bude pronađeno cjepivo i nakon što građani prestanu strahovati
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Neki vjeruju kako će se tržište rada stići stabilizirati već do ovog ljeta jer smatraju da je hrvatska “ekonomija živahna”

Iako se tržište rada u Hrvatskoj polako oporavlja, prema mišljenju građana, do potpune normalizacije proći će još dosta vremena.

Rezultati su to ankete koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od 1200 ispitanika. Najviše ispitanika, njih trećina (32%), smatra da će do potpune normalizacije tržišta rada doći tek kada se pronađe cjepivo i/ili lijek za COVID-19. Bez obzira na popuštanje mjera i lagani povratak u novu normalu, ispitanici vjeruju kako sve dok strahujemo za sebe i svoje bližnje do normalizacije ne može doći. Kako naglašavaju, našu zemlju "i inače sve snažnije pogađa nego druge", pa će i trenutna kriza potrajati dulje nego u drugim državama. Mišljenje da će se situacija uravnotežiti iduće turističke sezone dijeli 28 posto građana. Čak i ako se situacija s epidemijom sada smiri, turistički sektor je ove godine narušen, te bismo se tek iduće sezone mogli vratiti na puni kapacitet zapošljavanja radnika u turizmu. Gotovo petina ispitanika (18 %) smatra da će se tržište rada normalizirati najesen jer, kako navode, dugo smo živjeli u strahu od zaraze i to se ne može preko noći preokrenuti. Ljudima treba vremena da se priviknu na nove okolnosti i da se opuste. Dio građana (15 %) vjeruje kako će se tržište stići stabilizirati već do ljeta, prvenstveno zato jer smatra da je "ekonomija živahna" i zato jer se mi Hrvati - brzo organiziramo.

"Kriza nije financijska nego epidemiološka, nakon smanjenja broja zaraženih sve se vraća u normalu zato što novac i radna mjesta nisu nestali", vjeruje jedan ispitanik.

Manji dio ispitanika (7 %) smatra da ćemo na stabilizaciju čekati i nekoliko godina, odnosno da do normalizacija i neće doći, već ćemo se morati naviknuti na neko novo stanje.

Tržište rada će se potpuno promijeniti i nikad se neće vratiti na stari način poslovanja. Poslodavci će se okrenuti online poslovanju i trgovini, beskontaktnom poslovanju, a dosadašnji način rada u većini sfera potpuno će nestati. Povećat će se potreba za dostavnim servisima, ali i radom od kuće, što će rezultirati zatvaranjem poslovnica. Bit će potrebne prekvalifikacije. Također, neki ispitanici smatraju da situacija na tržištu rada u Hrvatskoj nikada i nije bila normalna, stoga do normalizacije i ne može doći.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, krajem travnja u Hrvatskoj su bila ukupno 1.527.694 zaposlena, što je na godišnjoj razini u odnosu prema travnju 2019. porast za 1,5 posto. Pritom su krajem travnja u pravnim osobama bile zaposlene 1.325.632 osobe, 0,9 posto ili 11.598 osoba više nego krajem ožujka ove godine, a 2,4 posto više nego u travnju lani. Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 68.952 osobe. Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani, u obveznom socijalnom osiguranju, za 0,4 posto, te u opskrbi električnom energijom i plinom za 0,3 posto.

Zdenka Rupčić/Hina
RAST ZAPOSLENOSTI U OBRTU I SLOBODNIM PROFESIJAMA
Prema podatcima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama su krajem travnja bila 182.853 zaposlena, što je 0,5 posto više nego u ožujku. Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika porastao je za 0,1 posto, na ukupno 19.209. Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane glede poslovanja, a koje su se protegnule na cijeli travanj. No, s druge strane, Vlada RH je u travnju donijela drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu.
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

GOSTI CIJENE “LOKALNO ISKUSTVO”

Optimizam je NA ISTOKU!

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora