Crna kronika
PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 26-GODIŠNJAKA

Pijani vozač policajcu: “Naći ću ja tebe, ubit ću i tebe i cijelu tvoju obitelj!”
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
OSIJEK

Protiv Vedrana M. (26) s našičkog područja podignuta je optužnica zbog ozljeđivanja dva osječka prometna policajca te prijetnji upućenih jednome od njih. Optužnicu je podignulo Općinsko državno odvjetništvo Osijek na osječkom Općinskom sudu.

Mladića se optužnicom tereti da je 13. listopada prošle godine oko 2.07 na Vijencu Jakova Gotovca u središtu Osijeka nakon što su ga pri kontroli prometa zaustavili policajci Postaje prometne policije Osijek Ivan V. i Ivan K. i nakon što mu je alkotestiranjem utvrđena količina alkohola od 1,26 promila u organizmu te su mu policajci rekli da mora s njima u postaju dok se ne otrijezni - počeo vrijeđati policajce i udaljavati se. Policajci su ga tjelesnom snagom uspjeli odvesti do svog vozila, no kada su ga pokušali posjesti u automobil, počeo se otimati. Laktom desne ruke nekoliko puta udario je policajca Ivana V. u glavu zbog čega je policajac zadobio nagnječenje na licu u području lijeve jagodice. Drugog policajca Ivana K. 26-godišnjak je nekoliko puta udario nogom u desnu potkoljenicu zbog čega je policajac zadobio nagnječenje desne potkoljenice i nagnječenje desnog kažiprsta. Ozljede su okarakterizirane kao lakše. Nakon toga, dok je sjedio u policijskom vozilu, Vedran M. rekao je policajcu Ivanu V.: "Naći ću ja tebe, ubit ću te, zapamtit ćeš me, neće na ovom stati, izbacit ću te iz vinkla, ubit ću tebe i cijelu tvoju obitelj, polomit ću ti kosti."

Vedran M. istražiteljima je rekao da ne zna zašto je tako reagirao, nije se sjećao ni je li nekog policajca udario, a naveo je i da im je psovao, ali nije se sjećao da im je prijetio. I sam je priznao da se odupirao policajcima pri privođenju.

Policajac Ivan V. u svom je iskazu rekao kako je s kolegom toga dana bio u nadzoru prometa i kretali su se vozilom od Dalja prema Osijeku. Negdje u Vukovarskoj ulici stajali su na semaforu kada je iz sporedne lice u Vukovarsku skrenuo automobil koji se čudno ponašao na cesti. Primijetio je da auto prvo stane na semaforu pa onda naglo krene pa uspori pa opet ubrza, što im je bilo sumnjivo, pa su negdje u Ulici Hrvatske Republike, u blizini skretanja za Vijenac Jakova Gotovca, upalili bljeskalice kako bi zaustavili vozilo. Vozač je skrenuo na Vijenac Jakova Gotovca, popeo se vozilom na pločnik i stao. Kada je došao do njega, vozač je bio u vozilu te je zatražio od njega osobne dokumente odnosno vozačku i prometnu. Vozač mu je rekao da nema ništa od osobnih dokumenata osim prometne dozvole te mu je rekao da blizu stanuje i da može otići u stan po dokumente. S obzirom na to da je postojala mogućnost da pobjegne, odnosno da ode u stan i više se ne vrati, nisu ga mogli pustiti bez utvrđivanja njegova identiteta. Vozač je pristao na alkotestiranje, no kada mu je rekao da će ga privesti u policijsku postaju da bi mu utvrdili identitet, vozač je odmah počeo negodovati i udaljavati se od vozila. Zajedno s kolegom uhvatio ga je za ruke da bi ga smjestili u službeni automobil, no tada je uslijedio fizički napad. Uspjeli su ga svladati, staviti mu lisice na ruke i smjestiti u automobil. U automobilu mu je počeo prijetiti. Navedene prijetnje su ga uplašile i uznemirile jer je govorio da će ubiti njegovu obitelj i djecu. Policajac Ivan V. ispričao je i da ga je Vedran M. nekoliko dana nakon ovog događaja nazvao telefonom i ispričao mu se.

Vedrana M. tereti se za kaznena djela napada na službenu osobu i prijetnju. Prema Kaznenom zakonu, tko silom ili prijetnjom uporabe sile pruža otpor službenoj osobi u obavljanju njezine službene radnje ili u provođenju zakonite odluke ili mjere državnog tijela, prema službenoj osobi koja radi svoj posao, te je ta osoba ozlijeđena, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do osam godina. Što se tiče prijetnje, Kazneni zakon kaže: "Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ga ili mu oduzeti slobodu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine." Međutim, ako je to počinjeno prema službenoj osobi u vezi s njezinim radom, predviđena je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Sandra Lacić
Policajca je Vedran M. (26) nekoliko dana nakon ovog događaja nazvao telefonom i ispričao mu se.
Možda ste propustili...

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

Najčitanije iz rubrike