Osijek
UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH OSOBA

Dio aktivnosti ipak neće biti nastavljen
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
S povratkom normalnog života nakon pandemije koronavirusa i Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije vratila se svom normalnom funkcioniranju. To znači da će sve usluge koje ova udruga pruža svojim korisnicima ponovno biti dostupne. Ova vijest objavljena je na Facebooku Udruge.

Kako nam je potvrđeno u osječkoj Udruzi gluhih i nagluhih, njihove službene prostorije ponovno su otvorene od 8 do 15 sati. Svi oni koji budu dolazili u Pejačevićevu 3 morat će poštovati epidemiološke mjere poput dezinficiranja ruku pri ulasku i poštovanje fizičkog razmaka. Prema riječima Gordane Pešo iz osječke Udruge gluhih i nagluhih ponovno je omogućeno u cijelosti koristiti uslugu prevođenja i tumačenja. Dakle, svatko tko bude trebao pratnju prigodom posjeta različitim javnim i državnim institucijama moći će to i ostvariti, što nije bio slučaj u vrijeme najozbiljnije koronakrize.

Mnoge aktivnosti koje su planirane zahvaljujući novcu koji je Udruga za gluhe i nagluhe dobivala od Grada Osijeka do izbijanja koronakrize sada otpadaju. To vrijedi i za tečaj hrvatskog znakovnog jezika, koji je zaustavljen zbog epidemiološke krize, a pitanje je hoće li se njegovo održavanje i nastaviti zbog novca koji Grad Osijek više nije u mogućnosti isplaćivati udrugama. Pod znakom pitanja je i psihološka radionica za djecu, za koju također više nema novca. Pešo dodaje kako gradske vlasti valja pohvaliti jer je Udruga gluhih i nagluhih za travanj bila oslobođena plaćanja troškova najma prostora.

Tijekom najstrožih epidemioloških mjera u Udruzi su organizirana dežurstva, a sva komunikacija uživo s članovima obavljana je uz dužni oprez. Najčešće su djelatnici Udruge odgovarali na videopozive ili preko SMS-ova s obzirom na to da se gluhe i nagluhe osobe ne mogu koristiti telefonom kao zvučnim medijem. Usluga prevođenja i tumačenja mogla se obavljati isključivo na taj način, dakle posredovanjem elektroničkih komunikacijskih sredstava. Iako je tih dana javni život zamro, a bolnice i domovi zdravlja, sudovi i socijalne službe praktički su bili zatvoreni za veliku većinu građana uključujući i gluhe i nagluhe osobe nije bilo ni moguće obavljati uslugu prevođenja i tumačenja na znakovnom jeziku na način kako se to inače radi kada ne postoji opasnost od zaraze opasnim virusom. Uobičajenih društvenih i rekreativnih sadržaja u Udruzi nije bilo. Krajem travnja i početkom svibnja Udruga gluhih i nagluhih dobila je pošiljke zaštitnih maski i rukavica.

Od ponedjeljka ponovno se i u cijelosti odvijaju dva projekta EU-a. U sklopu prvoga pet gluhih žena angažirano je kao gerontodomaćice na poslovima u kući starijim osobama. Tijekom najžešće koronakrize one su obavljale kupnju i dostavu potrepština te slične zadatke. Kako nam je rekla Nataša Kopunović iz Udruge, one sada nastavljaju svoje redovite zadatke. Slično je i s projektom prevođenja i tumačenja koju koristi 20 gluhih osoba. Umjesto razgovora preko videoveze oni će sada s korisnicima moći obilaziti bolnice, sudove i druge institucije gdje postoji potreba.
D.Celing
Možda ste propustili...

DESETO IZDANJE KREATIVNE RIZNICE

Rizničarska kreativnost usmjerava životopise

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike