Kultura
MLU OBILJEŽIO MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

Autoportret zaokuplja posebnom magijom
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Predavanje je održavo viši kustos Daniel Zec, autor aktualne izložbe autoportreta iz fundusa MLU, zasad dostupne online

Za razliku od "običnog" portreta, njegova autoreferencijalna inačica, koja je zapravo samosvjesna naracija vlastite ličnosti likovnim sredstvima, u svijetu umjetnosti uživa poseban status. Autoportret uvijek odašilje jednu drukčiju vrstu poruke jer on je umjetnikov osobni komunikacijski medij, sredstvo prenošenja informacija o vlastitom umjetničkom identitetu potvrđeno vizualnim potpisom njegova vlastitog lika. Bio on mimetički vjerodostojan, figurativan i realističan, krajnje stiliziran ili posve apstraktan, autoportret je uvijek eksplicitan iskaz umjetnikova "ja" i kao takav je reprezentativan dio cjeline njegova opusa. Uvijek ima neku posebnu magiju kojom nas zaokuplja, i to je ono što ga odvaja od portreta - rekao je mr. sc. Daniel Zec u sklopu predavanja O umjetnosti prikazivanja vlastitoga lika: Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, kojim je u MLU-u obilježen Međunarodni dan muzeja, ove godine o temi Muzeji za jednakost: različitost i uključivost.


Predavanje je bilo usko vezano uz izložbu Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti, čiji je viši kustos Zec i autor, a koju u MLU-u planiraju otvoriti kako su to činili nekoć, ali čim prilike dopuste.


Tijekom jednosatnog izlaganja Zec je iznio svoja vlastita teorijska razmatranja o umjetnosti portreta i autoportreta, pozabavio se problemom autoportreta unutar filozofije sebstva, kao i samom izložbom koju MLU od 10. travnja prikazuje na službenoj mrežnoj stranici i Facebook profilu Muzeja.


Izložba problematizira temu autoportreta u fundusu MLU-a, revalorizira i prezentira u novom svjetlu poznate nam autoportrete i tako daje prinos kompletnoj obradi jednoga aspekta muzejskog fundusa koji je ujedno i kvalitetna priprema za budući stalni postav. Njezino značenje također je u činjenici da većinu djela potpisuju umjetnici koji pripadaju osječkomu likovnomu krugu ili su rođenjem Osječani (raspon djelovanja od sredine 19. stoljeća do danas), što je rezultat planiranoga formiranja i dopunjavanja zbirki.


Prikazano je ukupno 48 autoportreta 36 autora (što je odraz brojčanog stanja u fundusu) raspoređenih u četiri zbirke: slikarstva, kiparstva, plaketa i medalja te crteža i grafika.


- Riječ je o djelima od kojih većina do sada nisu bila prezentirana ili bar nisu prezentirana kao jedna koherentna cjelina. Stilski i kronološki vrlo su različita, pa se tako mogu vidjeti najstariji autoportret u fundusu - onaj Franje Pfalza pa sve do djela recentnih autora kao što su Helena Janečić i Lana Ključarić. Među njima su i neki od glavnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća u Hrvatskoj poput Julija Knifera, Slavka Kopača i još nekih imena čija ćete djela naći u našim najznačajnijim umjetničkim muzejima. Ali, dakako, puno je više djela regionalno određenih umjetnika ili onih koje povijest umjetnosti još uvijek nije kritički valorizirala. Mislim da je izložba zanimljiva i zbog toga što prikazuje autoportretna djela onih umjetnika za koje ne bismo očekivali da bi se bavili samoreprezentacijom - rekao je Zec.
Uz one spomenutih umjetnika, izloženi su i autoportreti afirmiranih hrvatskih umjetnika poput Branka Ružića, Vladimira Filakovca, Ive Kerdića, ali i, kao što je autor izložbe napomenuo, autoportreti osoba koje su poznatije kao likovni kritičari i povjesničari umjetnosti negoli kao umjetnici poput Guida Jenyja i Ota Švajcera. Valja istaknuti da je, uz autoportrete Janečić i Ključarić, Zec stručno obradio i autoportrete slikarica poput Elze Rechnitz, Ljerke Filakovac i Helle Reymann, što govori o kontinuiranoj prisutnosti žena na osječkoj slikarskoj sceni. Također su predstavljeni i umjetnici iz Mađarske te Srbije: István Altorjai, Elemér Soltra, Jovan Bijelić i Miodrag Stanković.


Danijel Miklić
OTVORENJE ZA DESETAK DANA
- Iako ćemo na otvaranje izložbi morati još malo pričekati, silno sam ushićen zbog toga što nakon toliko vremena imamo nekakav događaj u našem muzeju. Nadam se da ćemo za desetak dana moći otvoriti upravo izložbu Autoportreti iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti i da ćemo, kako vrijeme bude išlo dalje, početi raditi punim plućima. Ali nije ovo ispalo tako loše jer situacija nas je ponukala na jednu dužu i kvalitetniju najavu izložbe, što je svakako bilo predavanje kolege i autora Daniela Zeca - poručio je ravnatelj MLU-a Eduard Hudolin.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike