Regija
PONOVNO RADI CRKVENI SUD

U 57 presuda 2019. ništavost ženidbe potvrđena u njih 32
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Đakovu nastavio je s radom nakon dvomjesečne stanke zbog pandemije
ĐAKOVO

Nakon što je dva mjeseca bio zatvoren zbog koronavirusa, u ponedjeljak je rad ponovno počeo Međubiskupijski sud prvoga stupnja (MSPS) u Đakovu.

Ono je svoj biskupijski sud imalo još za Strossmayera, 1856. osnovan je ženidbeni sud za tadašnju Đakovačku i srijemsku biskupiju, a do danas djeluje pod nazivima sud, sudište, crkveni, ženidbeni sud. U Đakovu je samostalno djelovao do 1999., kada se osniva MSPS u Zagrebu, za Zagrebačku metropoliju i biskupije, među kojima i Đakovačku i srijemsku. Do 2014. službeni naziv u Đakovu mu je MSPS u Zagrebu, podružnica Đakovo, a nakon što je Đakovo postalo nadbiskupsko sjedište, ima i svoj MSPS za Đakovačko-osječku nadbiskupiju te biskupije Požešku i Srijemsku. Ovo važno tijelo za ovdašnju crkvenu pokrajinu i vjernike pomno i detaljno rješava niz parnica vezanih uz zahtjeve za crkveno proglašenje ništavosti, nevaljanosti ženidbe.

Pri inauguraciji sudske godine, sudski vikar dr. sc. Zdenko Ilić iznio je izvješće o radu MSPS-a u Đakovu, rekavši da je sud u 2019. ušao sa 70 neriješenih parnica iz 2018. (đakovačkih 33 i požeških 37). Tijekom 2019. sud je zaprimio 59 novih tužbi (đakovačkih 41 i požeških 18) za pokretanje parnica o ništavosti ženidbe, od kojih je odbacio 11 (koje nisu imale kanonsko utemeljenje). Prema tome, uz 70 parnica koje su bile u tijeku rješavanja krajem 2018., tijekom 2019. prihvaćeno je još 48 tužbi, što je ukupno 118 parnica. U 2019. sud je izrekao 57 presuda u parnicama o ništavosti ženidbe, od kojih je u 32 parnice ništavost ženidbe potvrđena.

Sada kada je ponovno otvorio vrata, crkveni sud, izvijestio je Tiskovni ured, objavio je pod kojim uvjetima doći na nj a da se poštuje situacija vezana uz koronavirus. "Rokovi strankama u postupku, koji su prestali teći 19. ožujka, počinju teći od ponoći 18. svibnja, pa će narednih dana zaprimati pozive, odluke i presude koje su službenici pravde od 19. ožujka izradili od kuće", navodi sudski vikar Ilić. Izvijestio je o detaljnim uputama za dolazak, boravak na sudu, te kako mu se obratiti - poštom ili telefonom od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati na 031/802-246 ili na medjubiskupijski-sud@djos.hr. Sud je odredio brojne mjere zaštite i detaljnu proceduru u danima kada mjere, istina, sve više popuštaju, no oprez je itekako i dalje potreban, a cilj je da se stranke i drugi što kraće zadržavaju na sudu. Tako su sada parnice vezane uz delikatnu tematiku kao što je proglašenje žendibe ništavom, nevaljanom, na crkvenom sudu uronjene u mjere zaštite od eventualnog širenja koronavirusa.

"Na sud se može doći isključivo temeljem poziva MSPS-a. Ulazak je dopušten samo onome na koga je poziv naslovljen", navodi se. Nije dopušten dolazak strankama u postupku i svjedocima koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s oboljelima od COVID-19, koji su u samoizolaciji ili karanteni ili su i sami oboljeli. Zaprime li takve osobe poziv, trebaju obavijestiti sud kako bi se termin odgodio. Ne mogu li rizične skupine – stariji i kronično, teško bolesni – doći na sud, o tome trebaju izvijestiti. Prije dolaska na MSPS treba kod kuće izmjeriti temperaturu, prelazi li ona 37,2 – ne dolaziti na Sud, kao i u slučaju otežanog disanja, kašlja i dr. Temperaturu kod kuće trebaju mjeriti i djelatnici suda. Dolazak na sud obvezno podrazumijeva dezinfekciju ruku na ulazu, masku i rukavice. Ako ih stranka nema, dobit će ih od suda. U protivnom, neće moći ući.

Nakon svakog preslušavanja ili uvida u spise slijedi čišćenje, dezinfekcija i provjetravanje prostora, najmanje sat vremena.

Suzana Župan
Često pitanje: Ide li svaka parnica u Rim?
“Ide li svaka parnica u Rim, rješava li ju Papa?”, među najčešćim je pitanjima MSPS-u, a gdje odgovaraju: “Ne. Papi je pridržan sud samo u ženidbenim parnicama državnih poglavara. Svatko u načelu ima pravo pokrenuti parnicu pred sudištem Apostolske Stolice, Rimskom notom, no zbog troškova koje bi iziskivali prevođenje spisa i putovanje stranaka i svjedoka u Rim, Rimska nota rješava ograničeni broj parnica”.
Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike