Svijet
ODLUKA USTAVNOG SUDA NJEMAČKE

Sud BND-u zabranio masovno praćenje
Objavljeno 20. svibnja, 2020.
Praćenje internetske komunikacije u inozemstvu kršenje je temeljnih prava, objavio je utorak njemački Ustavni sud, zabranivši tako obavještajnoj službi (BND) da masovno prati internetsku komunikaciju stranaca izvan zemlje bez konkretnog povoda.


"Praćenje internetskog prometa stranaca u inozemstvu kosi se sa zakonom o slobodi medija i telekomunikacijske tajne", priopćio je Ustavni sud u Karlsruheu u utorak. Osim toga, povrijeđena su temeljna prava zajamčena ustavom. Time je prihvaćena tužba skupine stranih novinara i udruge Reporteri bez granica, koji su tražili preispitivanje reformiranog zakona o BND-u iz 2016., koji omogućava masovno praćenje internetske komunikacije stranaca u inozemstvu bez konkretnog povoda.


Tužitelji su ustvrdili da bi mnogi istraživački novinari u Njemačkoj mogli nevoljko surađivati s međunarodnim novinarskim partnerima jer bi to otvorilo mogućnost da se prati i njihov rad. Strani novinari imali bi problem i sa "zviždačima", koji bi im zbog straha teško odavali informacije, kaže se u argumentima. Njemački građani načelno uživaju zaštitu od praćenja.
BND će ubuduće praćenje telekomunikacije u inozemstvu morati opravdati konkretnim razlogom. Sporno je bilo pitanje mogu li se stranci kao i njemački državljani pozivati na temeljna prava njemačkog ustava. Ustavni je sud zakonodavcima dao vremena do kraja 2021. za prilagodbu postojećeg zakona o BND-u kako se ne bi kosio sa zakonima o telekomunikacijama i slobodi medija. H
Sud je donosio odluke i "protiv" EU
Prije nekoliko dana Ustavni sud Njemačke donio je da je pravo EU-a nadređeno pravu nacionalnih država, na što je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula da je pravo EU-a nadređeno pravu nacionalnih država i da je moguć postupak protiv Njemačke zbog potkopavanja toga pravnog poretka.

retka. Njemački ustavni sud doveo je u pitanje prvenstvo najvišeg suda EU-a preispitujući stimulativni program Europske središnje banke (ECB). To je bilo prvi put da je najviši njemački sud išao protiv zaključaka Europskog suda.
Možda ste propustili...

DRUŠTVENA MREŽA CENZURIRALA PREDSJEDNIKA

Twitter prekrio Trumpovu objavu zbog "veličanja nasilja"

PRONAĐENO 300 ASIMPTOMATIČNIH NOSITELJA

Wuhan bez novih slučajeva zaraze

POZVAO SVIJET NA STVARANJE "POŠTENIJEG I PRAVEDNIJEG DRUŠTVA"

Papa: Nakon pandemije sve će biti drukčije, svijet će biti bolji ili gori

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PONIŠTENA SPORNA ODLUKA

Kosovo ukinulo mjere reciprociteta za uvoz robe iz Srbije

2

ANGELA MERKEL OSUDILA RASIZAM U SAD-U, A TWITTER CENZURIRAO TRUMPA

I djeca sudjelovala u komemoraciji za Floyda, roditelji u strahu i nadi

3

NOVOZARAŽENI U BIH

Razbuktalo se žarište u Modriči