Novosti
NAKON PREPORUKA HZJZ-A DONESENA ODLUKA O UPISNIM AKTIVNOSTIMA ZA POLAZAK U ŠKOLU

Bolje je prvašiće testirati u školi iako postoji opcija i za "na daljinu"
Objavljeno 20. svibnja, 2020.

Nakon što su se ovih dana pojavile brojne nejasnoće oko provedbe upisa djece u prvi razred osnovne škole i mogućeg testiranja njihova psihofizičkog stanja na daljinu, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je objašnjenje.


Naime, u ponedjeljak je završeno javno savjetovanje o Nacrtu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o postupku utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika, te o sastavu stručnih povjerenstava kako bi se postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta za upis u prvi razred osnovne škole mogao provesti unutar novih rokova, odnosno do kraja kolovoza. "Javno savjetovanje je završeno te će Pravilnik biti poslan na objavu u Narodnim novinama. U skladu s mišljenjem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koje je Ministarstvo zaprimilo u ponedjeljak, zbog aktualno povoljne epidemiološke situacije moguće je nastaviti aktivnosti vezano uz utvrđivanje psihofizičkog stanja djece i u školskim ustanovama, s tim što su se škole dužne pridržavati odgovarajućih epidemioloških uputa za obrazovne ustanove, a o svemu će biti obaviještene županije i osnovne škole", kažu iz Ministarstva na naš upit o nastavku testiranja u školama i dodaju da je, ako epidemiološka situacija ne bude omogućavala provođenje postupka utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta u školi, Pravilnikom predviđena mogućnost provođenja postupka ili dijela postupka na daljinu. "Za velik dio djece psihofizičko testiranje može se provesti na daljinu, međutim, u slučaju potrebe moguće ga je, u najboljem interesu djeteta, provesti i u samoj školskoj ustanovi uz poštovanje svih epidemioloških preporuka", objašnjavaju iz Ministarstva.

Podsjetimo, velik broj prosvjetnih djelatnika naglasio je važnost neposrednog kontakta s budućim prvašićima kako bi procjena bila objektivna i kvalitetna, ali i da se djeca upoznaju s novim okruženjem koje ju očekuje.


Ema Nenadić
MANDAT STRUČNIH POVJERENSTAVA
Iz Ministarstva ističu kako su stručna povjerenstva već imenovana, a izmjenama Pravilnika mijenjana je odredba koja se odnosi na nadležnost i rok provedbe. "Upravno tijelo u županiji nadležno za poslove obrazovanja, odnosno gradski ured Grada Zagreba nadležan za poslove obrazovanja, imenuje stručno povjerenstvo upravnog odjela nadležnog za obrazovanje, odnosno gradskog ureda, za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta, odnosno učenika, i njihove zamjenike na vrijeme od četiri godine, a stručna povjerenstva škola na vrijeme od dvije godine", objašnjavaju.
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi