Sport
AUREL BENOVIĆ LANI JE POSTAO NOVO LICE U HRVATSKOJ GIMNASTICI

“Ubijam” se na treninzima,
ali još uvijek ne znam za što
Objavljeno 19. svibnja, 2020.

Prošle je godine Aurel Benović postao novo lice u hrvatskoj gimnastici. Član GD-a Osijek Žito svoje prvo finale na Svjetskom kupu odradio je u Osijeku, gdje je zauzeo sedmo mjesto u finalu premda je u kvalifikacijama imao četvrtu ocjenu.

Nakon što je na domaćem terenu probio led, slijedili su još bolji nastupi, bronca u Kopru i najviša stepenica pobjedničkog postolja u turskom Mersinu, što mu je na kraju godine donijelo ukupno treće mjesto na parteru na natjecanjima za Challenge Cup. Na žalost, završnica sezone protekla je u rehabilitaciji. Na jednom treningu Aurel je, naime, ozlijedio leđa.

- Digao sam ruku, kao da ću odraditi kompletnu vježbu. Međutim, negdje na sredini, kod četvrtog elementa, nakon duplog tvista, osjetio sam leđa. Nije pomogao ni Brufen, ma nisam mogao ni u automobil normalno ući. Odradio sam rehabilitaciju, prvo kod našeg fizijatra, dr. Igora Perkovića, potom i s fizioterapeutom Vlatkom Vorihom, tako da je to prošlo - pričao je Aurel, koji se na početku sezone pojavio u Bakuu, no slijedila je stanka zbog korone.

- Evo, treniram punim naponom već dva tjedna. "Ubijam" se, ali još ne znam za što. Nije još poznat kalendar drugog dijela sezone, planira se negdje u studenome organizirati to Europsko prvenstvo u Bakuu, ali još je sve neizvjesno.

Dok traje stanka, mladi, 20-godišnji, Osječanin vježba nove elemente na parteru, ali i na još jednoj spravi.

- Počeo sam ponovno nakon dosta godina trenirati ozbiljnije preskok. Imam sada već dva skoka s kojima bih mogao konkurirati za finala svjetskih kupova, a možda i za medalje. Za nešto više trebat će ipak jači skokovi, ali za početak i ovo je dobro.

A parter?

- S početnih 16,1 podigao sam na 16,5. Malo sam promijenio koncepciju vježbe, posebno na startu, gdje sam ubacio jedan element te dupli zgrčeni salto 720, pa mi je to podiglo start. Ima trener Mađarević još ideja i za veći start 16,6, 16,7, 16,8...

Bi li već tako visok start bio prikazan da je sezona normalno trajala?

- Sumnjam. Treba to dosta vježbati. Ako bude, nadam se da bih mogao s tim nastupiti na Europskom prvenstvu na kraju godine.

Znači li to da ti je stanka zbog koronavirusa čak i koristila? Vježbao si nove elemente i vježbe?

- Pa sad, ne bih čak to rekao. Trebao sam nastupiti i u Dohi, u prvom dijelu sezone planirano je Europsko prvenstvo. Sada toga svega nije bilo pa zbog toga razloga ne smatram da mi je pauza koristila.

Neizvjesno je što će biti s drugim dijelom sezone. Zato je teško planirati i ljetne pripreme i treninge.

- Sigurno ću s curom sestri u Pulu. Tamo idem svake godine. E sada, kada će to biti i koliko dugo, ovisit će o tome hoće li uopće biti natjecanja u drugom dijelu sezone.

Važno je sada da konačno normalno treniramo.

Bilo bi super kada bi bilo i natjecanja - rekao je mladi osječki parteraš.

Krešimir Lacković
Osim partera, čiji je start podigao na 16,5, 20-godišnji Osječanin počeo je vježbati i preskok
Možda ste propustili...

VAŽAN DOMAĆI ISPIT RUKOMETAŠICA OSIJEKA

Protiv Zameta motiv će biti i poraz iz prve utakmice na Kvarneru

KICKBOXING PH U DISCIPLINI LOW KICK

U dvorani Jug se bori i svjetski prvak

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

Najčitanije iz rubrike