Mozaik
OVE GODINE SAMO NA INTERNETU

Prijenos proslave ljetnog solsticija uživo iz Stonehengea
Objavljeno 18. svibnja, 2020.
Ljetni solsticij iz Stonehengea ove će se godine uživo prenositi 21. lipnja i na Facebook stranici English Heritagea

Proslava ljetnog solsticija u Stonehengeu ove se godine neće održati zbog zabrane velikih okupljanja uvjetovane pandemijom koronavirusa, no oganizacija English Heritage, koja upravlja lokalitetom, pobrinula se da svi zainteresirani uživaju u izlasku sunca u prijenosu uživo na svim kanalima društvenih mreža.

Najavljujući otkazivanje na društvenim mrežama, British Heritage je objavio: "Zbog sigurnosti i dobrobiti svih nas, morali smo otkazati ovogodišnju proslavu ljetnog solsticija u Stonehengeu. Znamo da je ovo posebna prigoda za mnoge među vama, zbog čega smo je odlučili besplatno prenositi uživo."

Organizatori su pojasnili da je odluka o otkazivanju događaja, planiranog za 20. lipnja, donesena nakon konzultacija s hitnim službama, kao i druidskom i poganskom zajednicom te da je u skladu s trenutačnom zabranom većih okupljanja u Velikoj Britaniji. Stonehenge je za javnost zatvoren od 18. ožujka.

Od svojeg nastanka ovaj se drevni objekt povezuje s ljetnim i zimskim solsticijima sjeverne hemisfere. Okupljanje na lokalitetu u sklopu ljetnog solsticija stoljetna je tradicija. Svake se godine ondje okupi oko 10.000 ljudi koji obilježavaju najduži dan u godini.

Stonehenge je na UNESCO-ovu popisu zaštićene baštine još od 1986. godine i prema mišljenju mnogih bio je mjesto štovanja božanstva Sunca jer je otvor u krugu okrenut prema ljetnome izlasku sunca.

Nije prvi put da se ljetni solsticij prenosi na internetu. Prošle je godine English Heritage lansirao internetsku stranicu Stonehenge Skyscape kako bi ljudima diljem svijeta omogućio da dožive jedinstven izlazak sunca.

Ljetni solsticij iz Stonehengea ove će se godine uživo prenositi 21. lipnja i na Facebook stranici English Heritagea.

Hina
Možda ste propustili...

BRITANSKI BEND OTKAZAO CIJELU OVOGODIŠNJU TURNEJU

Placebo u Zagrebu ipak tek 2021.

“PLATIŠ 1 DOBIJEŠ 2 (PUTA 3)”

Rambo objavio tri verzije singla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

BRITANSKI BEND OTKAZAO CIJELU OVOGODIŠNJU TURNEJU

Placebo u Zagrebu ipak tek 2021.

3

“PLATIŠ 1 DOBIJEŠ 2 (PUTA 3)”

Rambo objavio tri verzije singla