Tehno
TEST

Nokia 7.2 u zlatnoj sredini - napredne značajke uz privlačnu cijenu
Objavljeno 15. svibnja, 2020.
Odličan izbor za sve one koji ne žele potrošiti pravo malo bogatstvo na pametni telefon

Nekako u posljednji vrijeme sve češće na testovima imamo top-modele pojedinih proizvođača. U određenim trenutcima čini nam se kako je fokus većine glavnih igrača samo na top-modelima, ali realnost je ipak nešto drukčija. Iako se nitko ne bi bunio imati u svojim rukama top-model određenog proizvođača, često zbog ograničenog budžeta gledamo koji model može najbolje ispuniti naše zahtjeve u skladu s debljinom novčanika.


Nokia 7.2 definitivno je jedan takav model koji za razumnu cijenu nudi puno toga. Kako bismo rekli, pravi predstavnik srednje klase.

Odličan izvana

Nokia 7.2 stiže u pakiranju kojemu je Nokia vjerna još od svojih početaka. Uvijek nam je drago vidjeti grafike, slike i druga obilježja pakiranja kojima je Nokia toliko dugo vjerna. U uredu još uvijek imamo pakiranja Nokije 8310 i nekolicine drugih modela, a kojima je lako naći poveznice i s novim modelima Nokia pametnih telefona. Nakon otvaranja dočekuje nas raskošna Nokia 7.2 u smaragdno zelenoj boji. Ova nas je boja podsjetila na Sony Xpeira Z5 koji smo na testu imali prije više od četiri godine, a i taj model imao je ovu karakterističnu boju. Uzimanjem u ruke Nokia 7.2 ostavlja uvjerljiv dojam. Metalni obruč, staklena pozadina i zaslon preko gotovo cijele prednjice, izgled je koji karakterizira ovu Nokiju, a koji je zajednički i velikom broju drugih modela. S donje strane, očekivano, nalazi se USB-C priključak, na desnom boku su tipke za glasnoću i uključivanje, a na lijevom boku tipka za pokretanje Google aplikacije. Iznenađenje na gornjoj strani je 3,5-mm audiopriključak koji rado vidimo. Još jedan ovogodišnji trend vidimo i na Nokiji 7.2 – izdignute leće kamere. Kako su kamere u današnjim telefonima postale dio glavnih mogućnosti, za njihovo uspješno smještanje kućište je kod većine modela manje ili više izdignuto. Kamere na modelu 7.2 poprilično su izdignute, no kakva maskica savršeno će se uklopiti i "poravnati" zadnji dio. Pomnim gledanjem telefona uočavamo oznaku Android One. Za one koji možda to do sada nisu znali, Nokia kod svojih modela implementira čisti Android bez modifikacija ili predinstaliranih aplikacija. To je dobro iz najmanje dva razloga. Prvi je čisti android koji će onima koji to žele omogućiti prilagodbu prema vlastitim željama. Drugi razlog su ažuriranja koja će najbrže stići do Nokia telefona, a osim toga, tu je i podrška od dvije godine na najnoviju verziju Androida, odnosno tri godine podrške u sigurnosnom pogledu. To nam praktično govori kako ćemo telefon Nokia 7.2 moći koristiti najmanje tri godine bez ikakvih problema.

Još bolji iznutra

Uključivanjem telefona dočekuje nas golemi 6,3-inčni zaslon. On nije na razini top-modela, no to je i očekivano. Međutim, kao korisnik teško ćemo primijetiti neku očitu manu. Naprotiv, zaslon će za većinu biti posve zadovoljavajući donoseći oštar prikaz, uvjerljive boje i kontrast. Donosi rezoluciju od 1080 x 2280 piksela te 19:9 odnos stranica. Umjesto urezivanja, rupa i drugih inovacija za implementaciju prednje kamere, Nokia 7.2 ima takozvanu suzu unutar koje se nalazi kamera. Zaslon je od vanjskih utjecaja zaštićen s Corning Gorilla Glass 3. Rad u "tvorničkom" Androidu je lagan i intuitivan, pa ako ste ikada bili Android korisnik, ovdje problema nećete imati. Zanimljiva nam je implementacija lampice za obavijesti, a koja se nalazi unutar tipke za uključivanje. Rad na telefonu je brz, fluidan i ovo je zapravo jedna od najboljih stvari. Za razumnu svotu dobiva se uistinu brz telefon spreman za hrpe aplikacija i sve zadatke koje stavimo pred njega. Tomu je tako što u unutrašnjosti kuca Qualcomm Snapdragon 660 uparen s 4 ili 6 GB radne memorije. Za pohranu na raspolaganju nam je 64 ili 128 GB interne memorije koju je moguće proširiti memorijskim karticama. Autonomija je na razini prosjeka, dakle računajte na kakvih dana slobode bez punjača. Za kraj dotaknut ćemo se i onog što velika većina korisnika gleda prilikom odabira – kamere. Nokia 7.2 ovdje nas nije razočarala. Na raspolaganju nam nudi čak tri stražnje i jednu prednju kameru. Tako otraga imamo glavni senzor od 48 megapiksela, koji je uz to i širokokutan, otvora blende f/1.8. Osim njega, imamo i 8-megapikselni ultraširokokutni senzor otvora blende f/2.2, 5-megapikselni senzor za dubinu i, naravno, selfi kameru od 20 megapiksela, s otvorom blende f/2.0 i podrškom za HDR. Za kamere možemo reći kao i za zaslon. Odlične su, no, naravno, ne na razini top-modela. No moramo biti realni i reći kako je Nokia 7.2 čak tri i više puta povoljnija od nekog top-modela, pa u tom svjetlu zamjerke zapravo nema! Fotografije su dovoljno oštre, boje su solidne, a noćne mogućnosti u razini prosjeka. 4K video je također tu, no za njega je potrebna mirna ruka ili stabilizator. Selfiji su na razini prosjeka. Sve u svemu, Nokia 7.2 više je nego dobar telefon koji donosi brojne napredne značajke, ali uz privlačnu cijenu od oko 2500 kuna.
Marin Režić
Rad na telefonu je brz, fluidan i ovo je zapravo jedna od najboljih stvari
Fotografije su dovoljno oštre, boje su solidne, a noćne mogućnosti u razini prosjeka
Najčitanije iz rubrike