Mozaik
KRIZA IH NIJE TAKNULA

Dok mnogi štede novac,
oni kupili skupi Ferrari 488
Objavljeno 14. svibnja, 2020.
Tvrtka iz Hercegovine kupila je u travnju auto vrijedan 318 tisuća eura + davanja od 45.000 €

Neki krizu nastalu pandemijom, bar što se tiče materijalnog, ne osjećaju. I dok se velik broj zaposlenika i tvrtki boji što će se zbiti nakon lipnja, kada prestane financijska dotacija države, neki imaju novca na bacanje. Ima takvih situacija u Hrvatskoj, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini. Dok jedni stežu pojas, brojeći svaku kunu ili konvertibilnu marku, drugi su se doslovno razbahatili.

Pandemija COVID-19 dramatično je utjecala na uvoz i prodaju automobila i u Bosni i Hercegovini, no nije poremetila planove onih koji su za vozila spremni platiti i više od 300 tisuća eura, podatci su s carine koje su u četvrtak prenijele banjolučke "Nezavisne novine". Tako je među automobilima koju su u BiH dospjeli u jeku epidemije i skupocjeni Ferrari, čija je cijena 622 tisuće konvertibilnih maraka (318 tisuća eura). Prema podatcima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), Ferrari 488 (Pista/Tip F142) u travnju je uvezla jedna tvrtka iz Hercegovine, a samo uvozne pristojbe za to vozilo iznosile su više od 45 tisuća eura.

Dok je koronavirus harao zatvarajući gotovo cjelokupnu proizvodnju i uslužne djelatnosti u BiH, tamo je kupcima dopremljen još niz luksuznih automobila čija je vrijednost iznad 100 tisuća eura. Tu su bila četiri Mercedesa, tri Porschea i Range Rover. No ukupan uvoz novih i rabljenih vozila u BiH tijekom prva četiri mjeseca manji je gotovo 20 tisuća u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Prema carinskim podatcima, ove je godine uvezeno nešto manje od 13 tisuća vozila, a za prva četiri mjeseca 2019. njih 32 tisuće.

I u Hrvatskoj u travnju neki nisu štedjeli. Tako su se, primjerice, novi vlasnici odvezli s dva Tesle, 12 Porschea i osam Jaguara.

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA “DJECA SA SELA U KOLU SU VESELA” U VOĆINU

Održavanje dječje smotre najbolji je način da čuvamo svoju folklornu tradiciju

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

Najčitanije iz rubrike