Mozaik
KRIZA IH NIJE TAKNULA

Dok mnogi štede novac,
oni kupili skupi Ferrari 488
Objavljeno 14. svibnja, 2020.
Tvrtka iz Hercegovine kupila je u travnju auto vrijedan 318 tisuća eura + davanja od 45.000 €

Neki krizu nastalu pandemijom, bar što se tiče materijalnog, ne osjećaju. I dok se velik broj zaposlenika i tvrtki boji što će se zbiti nakon lipnja, kada prestane financijska dotacija države, neki imaju novca na bacanje. Ima takvih situacija u Hrvatskoj, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini. Dok jedni stežu pojas, brojeći svaku kunu ili konvertibilnu marku, drugi su se doslovno razbahatili.

Pandemija COVID-19 dramatično je utjecala na uvoz i prodaju automobila i u Bosni i Hercegovini, no nije poremetila planove onih koji su za vozila spremni platiti i više od 300 tisuća eura, podatci su s carine koje su u četvrtak prenijele banjolučke "Nezavisne novine". Tako je među automobilima koju su u BiH dospjeli u jeku epidemije i skupocjeni Ferrari, čija je cijena 622 tisuće konvertibilnih maraka (318 tisuća eura). Prema podatcima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO), Ferrari 488 (Pista/Tip F142) u travnju je uvezla jedna tvrtka iz Hercegovine, a samo uvozne pristojbe za to vozilo iznosile su više od 45 tisuća eura.

Dok je koronavirus harao zatvarajući gotovo cjelokupnu proizvodnju i uslužne djelatnosti u BiH, tamo je kupcima dopremljen još niz luksuznih automobila čija je vrijednost iznad 100 tisuća eura. Tu su bila četiri Mercedesa, tri Porschea i Range Rover. No ukupan uvoz novih i rabljenih vozila u BiH tijekom prva četiri mjeseca manji je gotovo 20 tisuća u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Prema carinskim podatcima, ove je godine uvezeno nešto manje od 13 tisuća vozila, a za prva četiri mjeseca 2019. njih 32 tisuće.

I u Hrvatskoj u travnju neki nisu štedjeli. Tako su se, primjerice, novi vlasnici odvezli s dva Tesle, 12 Porschea i osam Jaguara.

Milan Bugarić/H
Možda ste propustili...

SANJA HAJDUKOVIĆ PJEVAČICA TAMBURAŠKE GLAZBE IZ ĐAKOVA

Mi Slavonci smo prejaki, ni korona nam ne može ništa

DAVID KRAJNOVIĆ I DOMINIK ŠEBALJ NASTUPAJU DANAS U VINKOVCIMA

Imamo šaren repertoar koji ćemo još obogatiti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NOVI PROJEKT OSJEČKOG KULTURNOG CENTRA

"Kultura u novoj Rupi": Prvi je nastupio Dino Dvornik Tribute band

2

CHRIS AUBER AMERIČKI STAND UP KOMIČAR OVE SUBOTE U OSIJEKU

Njemačka publika voli šale na svoj račun, američka ne

3

“SOMETHING IN THE AIR (LIVE PARIS 99)”

Bowiejev album