Kultura
VJEKOSLAV JANKOVIĆ, CIJELI SE SVIJET ZATRESAO

Mislim da sam najviše vremena ‘krečio‘ i preslagivao
Objavljeno 9. svibnja, 2020.
Svi jedva čekamo da nam se vrati naš paralelni svijet kazališta i naša publika

Ove subote, 9. svibnja, u 21 sat na Slavonskoj TV možete pogledati online dramu Mire Gavrana Paralelni svjetovi, koja je 2010. HNK-u u Osijeku donijela dvije Nagrade hrvatskog glumišta, za najbolju žensku ulogu Sandri Lončarević te Robertu Raponji za režiju. Glavna je uloga pripala Vjekoslavu Jankoviću, koji se - kao i većina njegovih kolega, ovih dana polako vraća u svoj matični teatar, pomaže osječkim maturantima, ali i radi na novoj predstavi Igre ljubavi i slučaja koju u Gradskom kazalištu Požega režira Jasmin Novljaković, a radi osječka ekipa.



Evo, već su mjere naveliko počele popuštati. Osjećaš li već miris kazališta, novih predstava?


- Sin mi je neki dan rekao da će njegova generacija pričati kako su živjeli u doba epidemije korone kao što mi spominjemo život u doba Domovinskoga rata, pada Berlinskoga zida itd. Velik je ovo događaj koji će završiti u mnogim predstavama, knjigama, filmovima i desetljećima će imati svoj odjek u kulturi, ali promijenit će poimanja u gospodarstvu i našim svakodnevnim životima. Mogu reći kako svi učimo neke nove vještine i navike. Priroda je samo ‘kihnula‘, a cijeli se svijet zatresao.

Vjerujem da u početku nisi, kao ni većina, razmišljao o tom da će ti posao - i u kazalištu i na Akademiji - nedostajati, jer nitko nije znao koliko će to sve potrajati, a posebice što karantena zapravo znači...


- Sve nam ove godine izgleda kao neki film o apokalipsi: požari koji su zahvatili cijeli kontinent, opetovane suše, potres, epidemija i lebdeće čestice, što bi u svakom organiziranom scenariju za film bilo pretjerano. Hvala Bogu pa smo kao nacija opet u kritičnoj situaciji reagirali zajedništvom i s mnogo odgovornosti, vjerovali smo našim službama, a one su sve odradile profesionalno i bez populističkih mjera. Kao i u doba rata, heroji su obični građani koji su slijedili upute. Od ulice do zdravstvenih radnika, medija, gospodarstvenika, svi su pokazali kako se voli svoje bližnje, i to je nešto što svijet može doći učiti kod nas.

Nakon koliko si dana, tjedana počeo osjećati da ti nedostaje stari život, kolege, publika, studenti?


- Svaka profesija ima svoje premise koje poslije formuliraju tvoj karakter i upućuju ga u nekom smjeru. Kada razgovaram s kritičarima ili nekim kolumnašima, oni sve preispituju i vidiš im u pogledu da traže što ne valja. Teoretičari bi sve nekako složili u Excel tablice, doktori ti gledaju kakve si boje i koliko ti je tvrd trbuh itd. Mi glumci smo naučeni da sa svakom novom ulogom nastaje cijeli novi svijet koji nam postaje u tom trenutku jedini. Mi smo voluntaristi i volja je tȃ koja nas određuje više nego ratio jer moramo vježbati sebe da reagiramo onako kako uloga od nas zahtijeva, moramo upravljati svojim bićem kao vozilom i ne dopuštati da reagira na sekundarne nagovore. Uzmemo posao, i to je to, više nema preispitivanja ili reagiranja na neke misli ili riječi koje nam nisu važne za lik. Kada smo u HNK-u snimali tekstove za maturante, kada su se upalile kamere i kad smo vidjeli praznu pozornicu, svi smo emotivno reagirali i bili sretni jer možemo raditi s ljudima, makar pod epidemiološkim mjerama. Glumac je društveno biće i mora imati publiku i Mitspiel. Svi jedva čekamo da nam se vrati naš paralelni svijet kazališta i naša publika.

Jesi li svom glumačkom JA dopustio da se opusti do kraja ili si ga onako održavao "na ledu"/"mlakim" (što god je prikladnije) nekim konstantnim vježbama?!


- Imao sam dvije predstave naučiti napamet, što je malo teže bez mizanscena i partnera. Pripremam knjigu za iduću godinu s Alenom Biskupovićem. Spremam se za nastavu itd. Tako da sam ima mnogo profesionalnih obveza koje su mi ispunjavale dan.


Inače, bio sam skoro dva mjeseca rastavljen od žene i kćeri koje su u Osijeku, a ja sam bio na farmi sa sinom i roditeljima i nije bilo primjereno da se viđamo ni za vikend, a usto sam se posvetio i punici, koja je imala operativni zahvat.


Kako si provodio ove dane u karanteni, onako za svoju dušu i tijelo?



- Mislim da je najbolja riječ koja opisuje sve nas u akciji Ostani doma pospremanje ili preslagivanje, kako ormara, dvorišta, ograda, okućnica, vrtova, njiva, prijatelja i svojih misli, htijenja i budućih projekata i odnosa. Mislim da sam najviše vremena ‘krečio‘ i preslagivao sve što se dalo pospremati. Ovo je jedno posebno doba u kojem smo mogli biti posvećeni obitelji i sebi, što je za roditelja i umjetnika prilika da postanemo bolji.

Narcisa Vekić

VRLO BRZO ĆEMO SE VRATITI U NORMALU

Jesi li spreman za povratak u novu normalu, po svim parametrima? Jesi li optimist glede cijele ove situacije?

- Danas kada vidim kako izlazimo iz doba korone počinjemo slagati datume novih projekata i sasvim nove pristupe budućim aktivnostima za publiku kako bi se što prije otvorila vrata HNK-a. Odnosno, naša Uprava ide korak naprijed i pokušava organizirati rad svih nas, već danas u skladu s epidemiološkim mjerama, a za sutra, kada se mjere još više relaksiraju, da možemo pokazati publici što smo spremali u doba korone. Ponosan sam kako smo kao grad i svi Slavonci, kao i cijela nacija odgovorno reagirali na ovu situaciju i imam mnogo vjere da ćemo se vrlo brzo vratiti u normalu, iako već sada vidimo da će ta normala biti malo drukčija nego dosad, osobito za ugrožene skupine, ali samim tim i za sve ostale koji će morati imati malo ‘kineski‘ pristup svakodnevnici. Da, odgovor onom videu na YouTubeu bi glasio: Ruke ćemo morati i dalje stalno prati.

U OSAMI SMO PRIPREMALI PROJEKTE

Kako si te profesionalne praznine nadomještao?

- Umjetnici su poštovali mjere i u osami pripremali buduće projekte ili sudjelovali u mnogim akcijama u medijima u kojima su svojom prisutnošću pomagali integraciji i provođenju mjera. I ja sam bio angažiran u projektima koje je organizirala direkcija Drame HNK u Osijeku i koji su bili prikazivani na raznim medijima, od Slavonske televizije do Hrvatske radiotelevizije, radija ili pripreme tekstova za maturante itd. Na STV-u je prikazano šest predstava našeg teatra, što je hvalevrijedan projekt i pothvat i STV-a i HNK-a. Mi smo se svi odrekli autorskih prava, a šira publika je imala priliku vidjeti neke uspješnice HNK-a.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike