Ekonomija
OBJEDINILI PROIZVODNJU I SKLADIŠTENJE

Počela berba krastavaca iz plasteničke proizvodnje
Objavljeno 7. svibnja, 2020.
Tvrtka Brana iz Virovitice za trgovačke centre proizvodi više vrsta povrća i jagode

Početkom ovog tjedna mnogi su poljoprivrednici koji imaju plasteničku proizvodnju počeli s berbom, među kojima je i tvrtka Brana d.o.o. iz Virovitice, koja je investiciju dijelom financirala sredstvima EU-a iz Programa ruralnog razvoja.


Proizvodnju krastavaca imaju na hektar i pol plasteničke proizvodnje. Berba je organizirana u njihovu proizvodnom kompleksu gdje su, osim domaćina, na čelu s direktorom Slavkom Rajnovićem i voditeljem agrosektora Ivanom Obrovcem, nazočili državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, župan virovitičko-podravski Igor Andrović, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok, gradonačelnik Ivica Kirin i drugi.


Poljoprivredna tvrtka Brana d.o.o. Virovitica posjeduje plastenike ukupne površine 35.000 četvornih metara u kojima proizvodi povrće i voće: krastavce, salatu kristal, krastavce salatne, papriku baburu, tikvice, papriku rog crvenu, mahune i jagode. Kompletna proizvodnja je certificirana GLOBALG.A.P. sustavom sigurnosti poljoprivredne proizvodnje prema potrebama tržišta, a sve radi povećanja povjerenja kupaca u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost proizvoda.


– Ova investicija dijelom je financirana sredstvima EU-a iz Programa ruralnog razvoja po mjeri 4.1.1. Imamo vrlo dobra iskustva s proizvodnjom ove povrtne vrste. Zahvaljujući kontroliranoj proizvodnji u kojoj su zadovoljeni svi uvjeti kvalitetnog uzgoja, u ovoj godini očekujemo prinos od 350 do 400 tona krastavaca posađenih u tri velika plastenika u kojima trenutno radi 30 radnika. Uglavnom radimo za domaće tržište, odnosno domaće trgovačke centre, i za sada nemamo problema s plasmanom i nadam se da će tako ostati preko cijele sezone – rekao je voditelj poljoprivrednog sektora tvrtke Ivan Obrovac.


Grad Virovitica oduševljen je pozitivnim primjerima domaće proizvodnje: – Gradu Virovitici u interesu je što više ovakvih primjera domaće poljoprivredne proizvodnje. Ovom prigodom pozivam sve one koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom da to i učine, a Grad će im pri tome svakako izaći u susret - rekao je gradonačelnik Ivica Kirin te dodao: – Kao što smo s izdavanjem zemljišta izašli tvrtki Brana koja se nalazi u gradskoj gospodarskoj zoni Zapad 1, tako ćemo pomoći i drugima koji žele graditi tvornice na otvorenom. Građevinska zemljišta, a pogotovo ona koja nisu blizu infrastrukture, na raspolaganju su našim proizvođačima jer svima nam je u interesu da potaknemo domaću proizvodnju, odnosno da riješimo negativan trend uvoza i zamijenimo ga domaćim proizvodom – naglasio je Kirin.


Državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak također je pohvalio primjere dobrog poslovanja virovitičke Brane.
– Ministarstvo poljoprivrede i dalje će poticati ovakve i slične primjere. Tvrtka Brana ujedinjuje i proizvodnju i skladištenje, ali isto tako na sve izazove tržišta može odgovoriti i na dijelu prerade poljoprivrednih proizvoda, što je danas itekako važno za plasiranje kvalitetnog proizvoda na domaće i strano tržište. Za desetak dana Vlada RH raspravljat će i, vjerujem, usvojiti novu strategiju u sektoru voća i povrća vezano za održive operativne programe proizvođačkih organizacija, a Virovitičko-podravska županija u svakom slučaju tu može imati veliki doprinos – naglasio je tom prigodom državni tajnik Tugomir Majdak koji je obišao i moderne Branine nasade jabuka koji se nalaze na području Borove, odnosno općine Suhopolje.


- Riječ je o jednom od najmodernije opremljenih voćnjaka u ovom dijelu Hrvatske. Uz postojeći voćnjak u Pčeliću želimo kroz vlastitu proizvodnju postići veću kontrolu proizvoda i konkurentnost. Proizvodne sorte jabuka tvrtke Brana d.o.o. također su certificirane GLOBALG.A.P. sustavom sigurnosti poljoprivredne proizvodnje. U našoj proizvodnji imamo crveni delišes, gala, fuji, idared, breaburn, elstar, zlatni delišes, granny smith, jonagold - zaključuje Obrovac.
Vladimir Grgurić
Tugomir Majdak

državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede

Za desetak dana Vlada RH raspravljat će i, vjerujem, usvojiti novu strategiju u sektoru voća i povrća vezano za održive operativne programe proizvođačkih organizacija
Najčitanije iz rubrike