Ekonomija
MJERE OČUVANJE LIKVIDNOSTI

Do sada zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri oblika zajma tvrtkama pogođenima koronakrizom
Objavljeno 6. svibnja, 2020.
Najviše zahtjeva zaprimljeno je za COVID zajam i za ESIF mikro, potom za mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije organizirale su webinar (mrežni seminar) s ciljem pojašnjavanja mjera za očuvanje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva.


Podsjetimo, poduzetnicima su već više od mjesec dana na raspolaganju različiti zajmovi za obrtna sredstva: ESIF mikrozajam za obrtna sredstva, COVID-19 zajam za obrtna sredstva i mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj.


Do sada je, kako je istaknuto na webinaru, zaprimljeno 2237 zahtjeva za neki od tri zajma namijenjena poduzetnicima pogođenima trenutačnom krizom, a obrađeno ih je 445, s prosječnom stopom odobrenja sredstava od 70 posto.


Kako navode iz HUP-a, webinar je organiziran s ciljem pojašnjavanja mjera za očuvanje likvidnosti malog i srednjeg poduzetništva.


Voditeljica službe za jamstva HAMAG-BICRO-a Iva Debanić i voditeljica službe za zajmove Josipa Kutle Stepančić objasnile su dinamiku zaprimanja i obrade zahtjeva, izvijestivši da je do danas zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od ta tri zajma, a obrađeno ih je 445, s prosječnom stopom odobrenja od 70 posto.


Najviše zahtjeva zaprimljeno je za COVID-19 zajam, njih 1301, zatim za ESIF mikrozajmove, 903, a za mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj zaprimljena su 33 zahtjeva.


Istaknuto je i kako je veća prolaznost prijava za COVID zajam povezana s većim brojem prihvatljivih djelatnosti, tj. prijave iz neprihvatljivih djelatnosti kod drugih su zajmova imale više negativnih ocjena. Važnim je spomenuto i da se kod tih zajmova trenutno dodjeljuje deminimis potpora. Svjestan da propisano ograničenje od maksimalno 200.000 eura po poduzetniku tijekom trogodišnjeg razdoblja za neke znači ograničenje, HAMAG-BICRO izrađuje novi pravilnik o dodjeli državnih potpora, prilagođen trenutnom stanju na tržištu, odnosno efektima koje koronavirus ima na gospodarstvo, navodi se u priopćenju.
U više zahtjeva za zajam bilo je, kako se ističe, upita za financiranje osnovnih sredstava (ulaganja u opremu ili adaptaciju), no to kod ovih financijskih instrumenata nije dopušteno. Također, nije moguće refinanciranje postojećih obaveza, primjerice, zatvaranje lizinga, postojećih zajmova i slično. Kod ESIF mikrozajma i mikrozajma za ruralni razvoj bitna razlika u odnosu prema COVID zajmu je neprihvatljivost srednjih gospodarskih subjekata, navodi se. Nadalje, poček koji je za ESIF mikrozajam prije bio do šest mjeseci produžen je na 12 mjeseci. Novac se nakon odobrenja uplaćuje na poseban namjenski račun i koristi u razdoblju od tri mjeseca kod mikrozajmova odnosno do šest mjeseci kod COVID-19 zajma. Za sve zajmove treba paziti da se pri odobrenju analizira prosječni tromjesečni odnosno šestomjesečni iznos redovnih (obrtnih) troškova te se sukladno s tim i odobrava visina zajma. Ipak, ne smiju se koristiti za plaćanje već plaćenih računa ni za investicije koje služe u privatne svrhe, istaknuto je na webinaru.


Zdenka Rupčić
Nakon odobrenja zajma korisnik mora otvoriti račun posebne namjene
Na webinaru je također rečeno da nakon odobrenja zajma korisnik mora otvoriti račun posebne namjene, a sva plaćanja moraju biti obavljena izravno s tog računa na račun dobavljača, odnosno ne smije se plaćati gotovinom. Istaknuto je i da financiranje plaća kod korisnika mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta nije prepreka da korisnici HAMAG-BICRO zajmova financiraju sve iznad iznosa primljene potpore (ako je plaća radnika veća od 4000 kuna) ili plaće zaposlenika koji nisu pokriveni HZZ-ovim mjerama, kako ne bi došlo do dvostrukog financiranja.
Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike