Dome slatki dome
PRIVLAČI PRAŠINU

Računalo na generalki
Objavljeno 30. travnja, 2020.
Kada s kućišta skinete stranice, pozorno usisajte unutrašnjost da ne biste oštetili kabele ili neki drugi dio. Budući da urednost vašeg sredstva za rad i zabavu ovisi isključivo o vama, svoje računalo brišite bar dva-tri puta tjedno, a jednom u dva mjeseca generalno ga očistite.

Sprej za monitor
Nabavite mekanu krpicu i sprej za čišćenje monitora, specijalne maramice za brisanje računala, a možete upotrebljavati i alkohol. Za brisanje ekrana i plastičnih dijelova poslužit će i besprijekorno čista i dobro ocijeđena “magična krpa”.

Istresite mrvice iz tipkovnice
Okrenite tipkovnicu pa istresite mrvice i prašinu koja se zavukla između tipki. Za detaljnije čišćenje upotrijebite komprimirani zrak u spreju koji će ispuhati nečistoću. Tipke ne vadite iz ležišta jer se mogu polomiti, a pitanje je i hoćete li ih uspjeti vratiti na mjesto. Tipkovnicu na kraju obrišite vlažnom krpom.

Mišu štapići za uši
Ako imate optički miš, skinite naslage nečistoće s optičkog senzora na kojem se i nakupi najviše prašine. Stari se modeli miševa čiste tako što se prvo izvadi i očisti kuglica, a onda i kotačići na koje ona naliježe. Najbolje je da upotrebljavate štapiće za uši ili čačkalice.

Ne vlažite dijelove kućišta
Kućište računala najteže se čisti, a kabeli, hard diskovi, grafičke ploče i ostali dijelovi računala najviše privlače prašinu. Kada s kućišta skinete stranice, pozorno usisajte unutrašnjost da ne biste oštetili kabele, ili neki drugi dio. Ne rabite vodu, sprej ni vlažne krpe. Ventilatore očistite komprimiranim zrakom. J.Kn.
Možda ste propustili...