Sport
GLAS ZA TOP 11 NK OSIJEK

Osječka jedinica: Nije bilo lako izdvojiti samo četvoricu, izbor su Majer, Alempić, Žitnjak i Skender
Objavljeno 26. travnja, 2020.
Osijek je u 40-ak godina koje obuhvaća naš izbor imao odličnih vratara

Izbor Glasa Slavonije za najbolju momčad NK Osijek počinjemo pozicijom vratara. Bilo kakvi izbori uvijek su sklizak teren i nemoguće je zadovoljiti baš sve ukuse, posebno ako ni kriteriji nisu jasno precizirani, odnosno ako nije obuhvaćena cijela povijest kluba. Svaka era osječkog prvoligaša koju zahvaća akcija Glasa Slavonije imala je svoje junake između vratnica, a mi među kandidate u akciji Glas za Top 11 stavljamo četvoricu.

Od Pave preko Dušana
Neki su u Gradskom vrtu proveli manje, neki više vremena, a treći su pak pravi uzlet u karijeri doživjeli tek kada su napustili Osijek, ali bijelo-plavi su rijetko imali problema s vratarima, a često su se, posebno otkako je zaživio HNL, oslanjali na "portire" koji su stvarani u inkubatoru Gradskog vrta. Mi smo kao najvažniji kriterij uzeli trag koji su igrači ostavili u Osijeku. U predlaganju kandidata za vratarske pozicije posebno je škakljiva bila priča oko Pave Majera, kojeg mnogi smatraju neupitnom legendom osječkog kluba. Problem je u ograničenosti razdoblja koje obuhvaća ovaj izbor. Naime, Pavo Majer je bio jedna od najvažnijih karika na putu ulaska NK Osijek u Prvu jugoslavensku ligu 1977. No u elitnom razredu odradio je samo prvi dio sezone 1977./78. jer je nakon zimskih priprema zbog bolesti bio prisiljen prestati baviti se nogometom, a naslijedio ga je Ratomir Dujković. Ipak, Majer je skupio 13 prvoligaških nastupa, pa smo ga odlučil uvrstiti u ponudu, prije svega zbog zasluga koje je imao u sezoni dok se NK Osijek borio za ulazak u elitu bivše države. Njegovih intervencija prisjetit će se starija generacija navijača Osijeka, a mlađima preostaje tek vjerovati toj staroj navijačkoj gardi na riječ. Iz tog razdoblja dolazi nam i drugi kandidat, Dušan Alempić, koji je u Gradskom vrtu proveo pet godina (od 1978. do 1983.). Bio je važna karika na putu povratka Osječana u prvoligaško društvo u sezoni 1980./81. Riječ je o vrlo pouzdanom vrataru, čije su glavne odlike bile odličan refleks i čitanje igre. Alempić je već tada imao dosta osobina koje se i danas kod vratara iznimno cijene. Po nekima od njih bio je ispred svog vremena. U toj eri bilo je još odličnih vratara, poput Branka Davidovića ili Stevana Mičića, ili Vlade Bilića, koji se proslavio obranama jedanaesteraca u sezonama kada je u prvenstvo Jugoslavije uvedeno pravilo da se nakon neodlučenog ishoda utakmice pobjednik dobije izvođenjem jedanaesteraca.

Žitnjak i Skender
U tu eru prije HNL-a spada, vjerojatno, najjače vratarsko ime koje je Osijek imao u predloženom razdoblju - Miroslav Žitnjak. On se na sceni pojavio u sezoni 1987./88. Bio je dio juniorske generacije NK Osijek koja je igrala finale Kupa Jugoslavije (poraz od Vojvodine 1:0), a trebao je biti i u poznatoj "čileanskoj generaciji" reprezentacije Jugoslavije koja je postala svjetski prvak u uzrastu do 20 godina, ali su ga baš te godine poslali u JNA. Svjedoci tog vremena kažu da to nije bilo baš slučajno. U dresu Osijeka Žitnjak je u jugo-ligi imao sjajnih nastupa, a jedan od najboljih mu je bio protiv Hajduka u Splitu u pobjedi Osijeka sa 1:0, kada je obranama doslovce izludio napadače "bilih", a obranio je i kazneni udarac. Prve godine HNL-a Žitnjak je proveo igrajući za Zagreb, a u Gradski se vrte vratio u ljeto 1994., kada je oformljena jaka momčad, koja se do posljednjeg kola borila za naslov prvaka. Već sljedeće sezone, nakon što je branio u nekoliko uvodnih utakmica, Žitnjak se otisnuo u inozemstvo i četiri je godine proveo u portugalskoj Leiriji. Čudno je što nije ostavio dublji trag u reprezentaciji Hrvatske, za koju je odigrao samo jednu utakimicu. Često je bio pričuva, a to je vratarsko prokletstvo. Inače, imao je dva nastupa za reprezentaciju Jugoslavije.

Jedini kandidat iz ovog tisućljeća je - Marin Skender. Njegova bi priča bila dobar materijal za film. Naime, već je počeo razmatrati prekid karijere kada mu je, 2003., stigao poziv iz Gradskog vrta i vrlo brzo se nametnuo kao nezamjenjiv dio momčadi. Debitirao je u 9. kolu sezone 2003./04. na Poljudu u susretu s Hajdukom, a nakon toga je sljedećih pet sezona bio nezamjenjiv između vratnica osječkog prvoligaša. Već to dovoljno govori o njegovoj kvaliteti, koja ga je na kraju i dovela do ulaska u krug kandidata za reprezentaciju Hrvatske. Bio je vrlo pouzdan vratar, koji je svojim intervencijama nerijetko znao donositi bodove, a na kraju je i čuvar mreže koji je u eri HNL-a skupio najviše nastupa za NK Osijek, ukupno 192, od kojih 175 prvenstvenih. Skender je danas aktivan u klubu, gdje obnaša dužnost glavnog skauta.

Inače, od osnutka HNL-a Osijek je imao niz odličnih vratara, poput Ilice Perića, Domagoja Malovana, Vladimira Balića, Filipa Šušnjare, Marija Galinovića, Ivana Vargića i njegova imenjaka Karduma, Zvonimira Mikulića, sve do današnjih dana, kada vrata bijelo-plavih brane Marko Malenica i Ivica Ivušić. Posljednja dvojica, s obzirom na to da su članovi aktulane momčadi, ne mogu biti dio ovog izbora.
Dalibor Keler


 

Tko je najbolji vratar u povijesti NK Osijek?
Pavo MAJER
Dušan ALEMPIĆ
Miroslav ŽITNJAK
Marin SKENDER
Created with QuizMaker

 

IZBOR NAJBOLJIH

Izbor idealne momčadi NK Osijek počelo je danas, i to tako što ćemo tijekom tjedna svaki dan predstavljati kandidate koji ulaze u izbor za najboljeg igrača osječkog nogometnog prvoligaša prema pozicijama (vratari, obrana, bočni, veznjaci, napadači), no ne od 1947. i Proletera, pa preko Slavonije, nego samo idealnih 11 od sezone 1977./78., kada su se bijelo-plavi kao NK Osijek vratili u Prvu ligu. U izbor ne ulaze aktualni prvotimci NK-a Osijek, tako da, recimo, Mile Škorić neće biti među kandidatima za najboljeg obrambenog igrača ili Mirko Marić za napadača.

Čitatelji će moći glasovati klikom na određene igrače. Recimo, danas su predstavljeni vratari, zatim slijede bekovi i braniči, pa vezni igrači i na kraju napadači, a ako žele sudjelovati u nagradnoj igri, morat će napraviti i korak više.

Svoj idealni sastav (svih 11 igrača) trebaju poslati na e-mail adresu petica@glas-slavonije.hr, ostaviti svoje podatke i na taj način postat će kandidati za nagradu koja će najsretnijim glasačima biti dodijeljena nakon izbora, koji traje do 30. travnja, do 12 sati.

Pet prvonagrađenih dobit će obiteljsku karticu TSP-a (četiri kartice protiv zračenja od 5G mreže), plus Hell paket (24 limenke), dok će još troje osvojiti paket Osječke pivovare (24 komada omiljenog pića).

SUTRA BIRAJTE OBRANU
Sutrašnji izbor bit će najopsežniji u glasovanju za Glasovih Top 11 NK Osijek. U izboru će se naći imena igrača koji su zatvarali sve obrambene pozicije. Pred čitateljima će se naći po tri imena koja su igrala na pozicijama desnog i lijevog beka te šest prijedloga za dvije pozicije centralnih braniča.
Možda ste propustili...

KOHORTA ĆE U SUBOTU PROSLAVITI SVOJ 36. ROĐENDAN

Samo pobjede nam daj, uz tebe smo uvijek znaj

SUSJEDI SE GADNO POSVAĐALI, VIDJET ĆE SE I NA SUDU

Krstanović: Ponaša se kao budala; Komak: Tužit ću ga

Najčitanije iz rubrike