Učionica
RIJEČ REKTORA

Studenti i profesori Sveučilišta zajedno će pobijediti ovu pandemiju
Objavljeno 25. travnja, 2020.
Poštovani djelatnice i djelatnici, dragi studentice i studenti, trenutačno provođenje nastave na našem Sveučilištu odvija se sukladno epidemiološkoj situaciji kao nastava na daljinu pri čemu sastavnice provode različite oblike prezentacije nastavnoga gradiva kao i informatičke sustave (Rektorove Upute o postupanju od 13. ožujka 2020. godine). Gradivo iz svih kolegija studijskih programa podignuto je na LMS platforme (Merlin, Loomen...), a dio predavanja dostupan je u snimljenom (audio/video) obliku te se nastava često izvodi i mrežno u realnom vremenu.

Naravno da se susrećemo s nizom poteškoća u svojem, ali i zajedničkom radu sa studentima pa smo prinuđeni sve probleme rješavati kako najbolje znamo. Vjerujemo da ćemo brzo izići iz takvih ipak neprimjerenih uvjeta rada. Svi smo svjesni činjenice, a pogotovo nakon takvog životnog iskustva, da nijedan način rada na daljinu ne može nadomjestiti predavanja, laboratorijske i terenske vježbe, praktikume ili umjetničke postavke koje naši studenti odrađuju sa svojim profesorima.

Dragi studentice i studenti, možete biti mirni i spokojni jer akademska će godina završiti na vrijeme, učenjem na daljinu. Nastave u klasičnom obliku do kraja semestra neće biti tako da studenti i njihovi roditelji mogu planirati hoće li zadržati iznajmljene stanove do daljnjega. Svi smo svjesni izvanrednih okolnosti u kojima se ovih dana nalazimo, ali smo uvjereni da smo na dobrom putu i da ćemo, samo zajedno, uspješno prevladati ovo nemirno i krizno vrijeme. Profesori će se prilagoditi novonastaloj situaciji i vjerujemo da će se provjera znanja, i parcijalna i završna, odnosno ispiti, odraditi na vrijeme. Ispitne smo rokove odgodili za drugu polovicu svibnja, lipanj, srpanj, a naravno da ćemo po potrebi organizirati ispitne rokove i u kolovozu, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, te u rujnu. Naravno da ćemo uvažavati činjenice i uvjete u kojima studenti pripremaju ispite i da će profesori uložiti dodatan trud da akademsku godinu, zajedno sa studentima, privedu kraju na obostrano zadovoljstvo.

Ova pandemija i mjere koje su se morale poduzeti radi njezina suzbijanja sigurno će negativno utjecati na gospodarstvo i gospodarski razvoj Republike Hrvatske kao i u drugim zemljama svijeta. Kao članovi akademske zajednice u potpunosti podržavamo mjere Vlade RH i Stožera civilne zaštite. Možemo se uvjeriti u ovoj nesretnoj pandemiji da nije bajno ni u zemljama zapadne demokracije koje su nam često uzor. Dapače, svjedoci smo da se kao narod znamo bolje nositi u kriznim situacijama od većine spomenutih. Mi smo narod koji zna i hoće raditi, samo je potrebno malo poticajnih mjera, onih socio-ekonomskih, i onda znamo pokazati koliko znamo i koliko vrijedimo.

S obzirom na dinamiku i način provođenja državne mature, Sveučilište će se također prilagoditi novonastalim uvjetima i odgoditi upisne rokove na našim sastavnicama kako bi maturanti stigli upisati željeni studij, a studenti višu godinu studija.

Svima vama, i djelatnicima i studentima, želim zahvaliti na trudu i požrtvovnosti koju ste pokazali u ovim teškim vremenima, s vjerom u Boga da ćemo se brzo vratiti normalnom akademskom životu koji nam svima uvelike nedostaje.

Uz lijepe pozdrave, ostanite mi zdravi i ne gubite nadu!

Vaš rektor
Možda ste propustili...