Dome slatki dome
SEZONSKI RADOVI

Ne žurite sa sadnjom rasade na otvorenom, hladno je
Objavljeno 23. travnja, 2020.
Vrijeme je još varljivo, jutra su dosta hladna i tlo je još relativno hladno

Proljeće je u punom zamahu, dani sve duži i ljepši, što je dakako mnoge izmamilo na otvoreno i u vrtove. Ali ipak još uvijek nije vrijeme za neke radove u povrtnjaku. Naime, ne možemo sijati niti saditi sve ono povrće koje smo planirali. Vrijeme je još varljivo, jutra su dosta hladna i tlo je još relativno hladno. Osim toga, u ovo doba godine moguće su česte proljetne kiše koje mogu dosta nabiti zemlju. Stoga za neke radove u povrtnjaku ipak pričekajte dok se tlo ne zagrije. Često one biljke koje su poslije posađene u toplo tlo bolje napreduju i bolje narastu od biljaka posađenih prerano u hladno tlo. Presadnicama, rasadi, sadnicama posađenim u hladno tlo treba mnogo više vremena da se ukorijene, a često u prehladnom i premokrom tlu rasada jednostavno prestane rasti.


Evo nekoliko osnovnih pravila, ili bolje reći uputa za povrtlare početnike kojih se treba pridržavati prilikom premještanja mladih biljaka, odnosno sadnje presadnica, rasade sadnica:


- Prilikom vađenja i premještanja korijenje, naravno, proživljava ‘šok‘.


- Vodite brigu o tome da postoje i biljke, povrće, koje se mora duboko posaditi, primjerice poriluk, kupusnjače i rajčice, dok se druge, primjerice salata, celer i luk, sade plitko.


- Ruka je najraznovrsnija i najosjetljivija ‘radna sprava‘ vrtlara! Nakon presađivanja lagano rukama pritisnite zemlju te oprezno zalijte.


- Za presađivanje su povoljni dani kad je nebo oblačno, a zemlja vlažna. Nemojte biljkama nikad priuštiti promjenu staništa uz vrućinu i sunčevu svjetlost.


- Presadnice uzgojene u zatvorenom prostoru tijekom jednog tjedna pred presađivanje premještajte za dana van i preko noći opet vraćajte unutra kako bi se aklimatizirale prije nego što ih posadite na gredicu na otvorenom.


- Izbjegavajte saditi na otvorenome za ekstremnih vremenskih prilika. Prevelika vrućina, hladnoća ili vjetar, previše suho ili mokro tlo usporit će im rast. Pričekajte dan ili dva dok se uvjeti ne poboljšaju.


- Nije grijeh kupiti presadnice, rasadu i sadnice povrća. Ako nemate dovoljno vremena, zakasnili ste sa sijanjem ili jednostavno nemate potrebnu opremu, kao što je grijano klijalište, pa i ono na prozorskoj dasci, ili plastenik u kojemu nema utjecaja mraza i koji je propisno zagrijan, možete otići u kupnju. Nemojte da vas obeshrabre ljudi koji govore da uvijek sve treba učiniti ‘kako treba‘ jer uz pomoć prečica možete biti jednako uspješni.


Nakon dugog razdoblja uzgoja presadnica u zatvorenom, nekih čak još od veljače, neiskusni povrtlari u posljednjim su danima travnja jako nestrpljivi. Nažalost, postoji mogućnost mraza i polovinom svibnja, a to su tzv. zamrznuti sveci, datumski od 12. do 15. svibnja.


Gredica za rajčice i paprike trebaju biti dobro pripremljene ili pomalčirane. Osnovna razlika između pomalčirane i nepomalčirane površine je u tome da se neprekrivena zemlja brzo posuši i stvrdne, a ispod sloja sijena ili slame zemlja će ostati vlažna i rahla. Rupe iskopajte što dublje možete, a ako je sušnije, obvezno zalijte prije sadnje. Ovo je čak važnije od zalijevanja poslije po površini – da korijenje ima dovoljno vlage i u dubljim slojevima zemlje. S naknadnim zalijevanjem po površini nećete moći tako dobro zalijevati.


Nakon zalijevanja na dno rupe možete dodati malo gnojiva, bilo da je riječ o šaci komposta ili šaci glistinca… Rajčice su veliki potrošači gnojiva i dobro će im doći za daljnji rast.


Idealno vrijeme za salate je proljeće ili jesen, tako da nakon proljetne sjetve i sadnje planirajte sjetvu i sadnju salate i za jesen.


Pri polaganju krumpira u zemlju, pazite da je klica usmjerena prema gore. Postavite ih u razmaku od 30-ak cm i lagano na njih nagrnite zemlju. Ni slučajno ju nemojte grubo nabijati jer biste mogli polomiti osjetljive klice. Nakon tjedan dana možete slobodno na humak nagrnuti još zemlje, a za tri tjedna biljke će već biti visine oko 30 cm i stoga možete podići humak za još otprilike 2-3 cm.
Jasminka Knežević
Nažalost, postoji mogućnost mraza i polovinom svibnja, a to su tzv. zamrznuti sveci, datumski od 12. do 15. svibnja
Salata ne voli ljetnu žegu
Kod uzgoja salate imajte na umu da one više vole malo hladnije proljetne i jesenske temperature. U to doba godine lišće im je zeleno, sočno, veliko i ukusno. U vrijeme ljetnih žega salata često vrlo brzo ode u sjeme, a lišće je manje, svjetlije i gorče.Postoje i salate otpornije na vrućine, pogotovo one crvenkastijih boja te kristalke, ali i te na velikim vrućinama ne uspijevaju baš najbolje.
Pažljivo s gomoljima krumpira
Sjeme za sadnju krumpira treba prije sadnje ostaviti u skladištu negdje u siječnju ili veljači. Najkraći rok klijanja prije sadnje trebao bi biti bar šest tjedana. Zatim je u travnju potrebno prorahliti tlo i dodati gnojiva. Kada ste izbrazdali brazdu na dubinu od 13 do15 cm, položite u nju već proklijale gomolje.Pažljivo rukujte s gomoljima jer klice lako mogu puknuti i gomolj vam je tada beskorisan.
Usporen rast i izduživanje biljaka
Kad biljke niknu potrebna im je toplina, vlaga i svjetlost. Ako nemate mogućnosti da rasada bude na prozoru postavite umjetno svjetlo sa led rasvijetom.Uspješna proizvodnja rasade ovisi o temperaturi zraka i jačini svjetlosti, supstratu za sjetvu i pikiranju. Svjetlost je vrlo bitna u proizvodnji rasade, jer uslijed nedostatka dolazi do usporenog razvoja, ali i izduživanja biljaka.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna