Novosti
SUPROTNE PORUKE ČLANOVA GSV-A

Sindikati oštro protiv rezova u javnom sektoru, za poslodavce oni su nužnost
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Čelnici sindikata i Hrvatske udruge poslodavaca uputili su uoči sastanka članova Gospodarsko-socijalnog vijeća potpuno suprotne poruke u vezi s mogućim rezovima u javnom sektoru - dok se sindikalci oštro suprotstavljaju rezovima, poslodavci smatraju da su oni nužnost.


Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je kako do daljnjeg nema potrebe za rezanjem plaća u javnom i državnom sektoru. "Mi dolazimo sa sasvim jasnim stavovima da to treba biti zadnja linija obrane, a o kojoj će se razgovarati kad sve drugo padne", rekao je novinarima Sever. Za dosadašnje Vladine mjere kaže da su dobre za dio onih koji su zbilja teško ugroženi, ali prije svega veliki će poduzetnici dobiti izdašne svote novca da zadrže radnike na minimalnoj plaći, a kad sve prođe opet će sebi isplaćivati dobit. Predložio je Vladi da kao država uđe u suvlasnički odnos s poslodavcima za iznose koje će dati, a oni će to s vremenom isplatiti. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel poručio je da treba uspostaviti nadzor nad sredstvima koje je Vlada namijenila za pomoć gospodarstvu. "U ovom trenutku imamo heroje koji dolaze na posao, imamo radnike koji nisu krivi što sjede kod kuće, za njih država treba učiniti sve da im pomogne na druge načine, jer s 4000 kuna ne može se preživjeti", kaže Novosel.
Glavni direktor HUP-a Davor Majetić ustvrdio je kako je rezanje plaća u javnom sektoru nužnost, kao i u privatnom. "Nitko u privatnom sektoru neće rezati plaće zato što to želi, nego zato jer mora. Ovisno o stanju u državnoj blagajni, vjerojatno će i država morati rezati dio svojih rashoda, pa će to uključivati i plaće u javnom sektoru”, kazao je. O sindikalnoj inicijativi da se minimalna plaća privremeno poveća na 4000 kuna, Majetić je rekao kako dizanje plaća i troškova u krizi ne zvuči kako razuman prijedlog. Na kritike sindikata da se Vladinim mjerama išlo više na ruku poslodavcima Majetić odgovara da će sav novac koji će država dati poslodavcima ići za plaće radnika. H
Davor Majetić

HUP

Nitko u privatnom sektoru neće rezati plaće zato što to želi, nego zato jer mora. Ovisno o stanju u državnoj blagajni, vjerojatno će i država morati rezati dio svojih rashoda, pa će to uključivati i plaće u javnom sektoru.
Možda ste propustili...