Svijet
PANDEMIJA U SAD-u

U državi New York rekordan broj umrlih u jednom danu
Objavljeno 9. travnja, 2020.

NEW YORK - New York, američka savezna država najteže pogođena koronavirusom, u srijedu je zabilježila najveći broj umrlih u jednom danu, njih skoro 800, a čak su i iskusni liječnici i medicinske sestre šokirani brzinom kojom su pacijeniti slabili i umirali.

Njujorški guverner Andrew Cuomo je objavio da je u jednom danu u njegovoj državi preminulo 770 ljudi, dok je u susjednom New Jereseyu Covidu-19 podleglo njih 275. Radi se o rekordnim brojkama umrlih u jednom danu u obje države.

Reuters u četvrtak javlja da se broj oboljelih samo u državi New York približio 150.000.

"Svaki broj ima lice. Virus je napao ranjive i nemoćne i naša dužnost kao društva je zaštititi ranjive", kazao je Cuomo koji je naredio da se u državi New York zastave spuste na pola koplja.

Liječnici i sestre govore da ne umiru samo stariji pacijenti koji već pate od nekih drugih bolesti pa su naizgled dobro da bi ubrzo bili na rubu smrti, već da se to događa i mlađima.

"Pacijenti izgledaju dobro, osjećaju se dobro i odjednom više ne reagiraju. Paranoična sam, ne usudim se izaći iz njihove sobe", prepričava sestra Diana Torres iz bolnice Mount Sinai u New Yorku, gradu koji je epicentar pandemije u SAD-u.

Sveukupno je u SAD-u virusom SARS-CoV-2 zaraženo 430.000 ljudi.

Usprkos crnim brojkama, Cuomo tvrdi da je sveukupno gledajući trend pozitivan. Guverner navodi pad broja hospitalizacija i druge podatke koji ukazuju da New York "izravnava krivulju" i donekle preuzima kontrolu glede stope zaraze.

No, kako je rekao, broj umrlih će rasti u skupini kritično bolesnih pacijenata koji su na respiratorima.

SAD trenutno broji 14.800 umrlih.

Prema modelu Instituta za ispitivanje i procjenu pri Sveučilištu u Washingtonu, od koronavirusa bi moglo umrijeti oko 60.000 Amerikanaca, 26 posto manje nego što se predviđalo ranije.

(Hina/Reuters)

Najčitanije iz rubrike