Novosti
PANDEMIJA I OGRANIČENJE RADA TRGOVINA

Manja potrošnja nego lani, no za Uskrs više idu domaći proizvodi
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Nakon vala u prvoj polovini ožujka, kada su građani, uoči sve brojnijih i pooštrenijih mjera Nacionalnog stožera kojima je cilj sprječavanje širenja koronavirusa, pustošili police trgovina i pravili kućne zalihe hrane, što je izazvalo rast potrošnje u odnosu prema istom razdoblju lani, potrošnja je počela padati.

Tomu u prilog idu i procjene Hrvatske gospodarske komore o preduskrsnoj potrošnji, s kojima je izišla jučer. Kako ističu u HGK-u, prošle je godine od Velikog četvrtka do Uskrsnog ponedjeljka ukupno potrošeno više od 1,4 milijarde kuna, ali bi ove godine ta brojka zbog pandemije i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja, no raduje da istovremeno raste potražnja za domaćim proizvodima.

- Prva dva tjedna od stupanja na snagu odluke Stožera civilne zaštite o posebnom radu trgovina poremetila su maloprodajne promete na koje smo navikli posljednjih nekoliko godina, ali u cijeloj priči ima i nešto što nas veseli, a to je da su se potrošači više okrenuli hrvatskim proizvodima. Tako je potražnja za jajima iz domaćeg uzgoja u ovom tjednu triput veća nego što je bila u istom razdoblju prošle godine, a povećane narudžbe stižu i za suhomesnate proizvode i povrće iz domaće proizvodnje - istaknula je direktorica Sektora za trgovinu HGK-a Tomislava Ravlić, dodavši kako je ova situacija pokazala koliko je važno proizvoditi hranu, ali i druge proizvode za potrebe vlastitog stanovništva.

- Kriza je kod građana osvijestila ono što u HGK-u desetljećima ponavljamo – kupnjom hrvatskog čuvamo domaću proizvodnju i idemo u smjeru osiguravanja samodostatnosti na razini države. Ovo je prilika da ostvarimo puni potencijal domaće poljoprivrede kada se radi o većini prehrambenih proizvoda i ojačamo lokalne lance opskrbe - poručila je Ravlić.

U HGK-u podsjećaju kako je prošle godine skromna uskrsna potrošačka košarica iznosila 500 kuna, srednja 1000, a bogata oko 1500 kuna. Ove godine teško je ulaziti u preciznije procjene, ali ono što je sigurno jest da će se u košarici naći više domaćih proizvoda, a to je ovoj situaciji iznimno važno za opstanak domaćih proizvođača. S.Župan
Kupnjom hrvatskog čuvamo domaću proizvodnju i osiguravamo samodostatnost na razini države