Regija
DOM ZA STARIJE U DOBA KORONAVIRUSA

Već 30 dana zaštićeni
bez izlaska i posjeta
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Od početka ožujka provode se stroge mjere zaštite od COVID-19 nad 240 korisnika i 80 djelatnika. Prosječna dob je 86 godina
ĐAKOVO - Korisnici Doma za starije i nemoćne Đakovo, čija je prosječna dob 86 godina, a najstarija korisnica ovih dana navršit će stotu, više od mjesec dana, odredbama ministarstava za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, odnosno zdravstva o mjerama za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa na čijem udaru su upravo starije osobe i kronični bolesnici, zbog sigurnosti za svoje zdravlje žive bez izlaska iz doma i posjeta obitelj, rodbine, prijatelja.Blagovremenost uvođenja i stupanj mjera rezultira time da dosad u domu među 240 korisnika oboljelih od COVID-a 19 nema, kao ni među 80 djelatnika. Ravnateljica Branka Barna priznaje da je u početku uvođenja mjera bilo pomalo i otpora jer se takva razina mjera nikada nije tražila, no nikada do sada Hrvatska, kao i cijeli svijet, nisu ni bili suočeni s ovakvom pandemijom i ugrozom.

Dosljedni mjerama
Veliki je to, specifičan sustav, velik broj korisnika i osoblja, pa Barna, priznaje, osjeća veliku odgovornost. Kako bi dom sa svojim korisnicima i zaposlenima ostao zaštićen od ulaska virusa, mjere i zaštita na najvišoj su razini.

– Korisnici su na uvođenje zabrane izlaska i posjeta početkom ožujka prvo dijelom i negodovali, bilo je pritužbi na stožere, no nismo se dali pokolebati niti u smislu zabrane izlaska korisnika niti u smislu posjeta njima u domu, nošenja hrane, odjeće. Zauzeli smo stav da se to sada ne može i ostali dosljedni i tako je više od mjesec dana. Imali smo i sastanke, predavanja o COVID-u, projekcije filmova o virusu i dr. i korisnicima smo na najprihvatljiviji način objašnjavali da je pandemija, da su oni najugroženija skupina, da situaciju moraju shvatiti ozbiljno. Ako netko inzistira vidjeti nekoga, kontaktirati, može samo preko stakla staklenih vrata i telefonskim razgovorima - kaže Barna. No sada su nova pravila već prihvaćena, a i kompleks doma veličine je 7000 četvornih metara pa omogućuje šetnju dugim hodnicima i drugim prostorima ustanove, čiji je osnivač Županija.

– Nema izlazaka van, osim tko mora u bolnicu, samo hitni slučajevi – dodaje Barna.

Djelatnici su podijeljeni u dvije grupe i rotiraju se svakih 15 dana, a prekinuti su i svi vanjski dolasci, čak i svećenika koji je za korisnike imao redovite mise u domskoj kapelici.

– Sada su korisnici disciplinirani. Podijelili smo pokretne korisnike u dvije grupe za obroke, da se poštuje potreban razmak, socijalna distanca na kojoj stalo inzistiramo u cijelom prostoru doma. Na odjelu zdravstvene i pojačane njege obroci se nose u sobe korisnika. Podsjećamo ih stalno da je situacija takva gdje nije poželjan boravak u skupinama, druženje, razgovor iz blizine - govori o novoj svakodnevici u domu ravnateljica Barna.

Velika odgovornost
Đakovački Dom za starije i nemoćne, jedan od tri takva doma u županiji, poznat je po svojoj urednosti, pedantnosti, ugodnom ambijentu, lijepo uređenom prostoru.

– Posvuda su dezinficijensi, prostor se stalno dezinficira više puta dnevno – kvake, rukohvati, podovi… Mi djelatnici obavezno nosimo rukavice i maske, a pri ulasku u dom slijedi obavezna dezinfekcija ruku i obuće – kaže Barna. S obzirom na to da nema posjeta, čistoća je u domu još veća.

Na upit kako u tim kontroliranim uvjetima vremešnim korisnicima prođe dan, Barna odgovara: "U svojim sobama svatko gleda TV…"

– Uglavnom, dosta dobro se nosimo s tim, no osjećam jednu veću odgovornost jer to su životi 240 korisnika i 80 djelatnika –priznaje Barna. Osim što su visoke dobi, među korisnicima je mnoštvo kroničnih bolesnika s kardiovaskularnim problemima, karcinonima, moždanim udarima i dr.

Danas, nakon prvih mjesec dana života u posebnim uvjetima, Barna kaže:

– Možda smo i išli s malo oštrijim mjerama, no radimo to u interesu korisnika i danas možemo reći da dosad virus u našem domu evidentiran nije.

Suzana Župan
Djelatnicima mjere temperaturu na ulazu
Svim djelatnicima pri dolasku na posao, na ulazu, mjeri se temperatura, a svi radnici nose, ovisno na kojem odjelu rade, adekvatnu zaštitnu odjeću. Uplate se obavljaju jedino trajnim nalogom ili uplatnicom na žiroračun. U kuhinji doma sada se ne kuhaju obroci za van, jedino za one preko Centra za socijalnu skrb prema naputku Ministarstva za demografiju. “Do daljnjega ne primamo nove korisnike, samo one s rješenjem Centra ako je riječ o hitnom smještaju, a takvi idu u 14-dnevnu izolaciju, za što imamo osigurane sobe”, pojašnjava Branka Barna.
specifičan sustav
U DOMU 80 DJELATNIKA SKRBI O 240 KORISNIKA
Možda ste propustili...

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike