Osijek
OPG-OVI ZATRPANI NARUDŽBAMA ZA USKRS

Građani najčešće traže jaja, mladi luk, rotkvice i kobasice
Objavljeno 9. travnja, 2020.

Iako će prema preporuci Nacionalnog stožera građani blagdan Uskrsa zasigurno proslaviti daleko skromnije nego ikada prije, to ne znači da se u domovima Osječana neće tradicionalno blagovati. A nema osobe koja Uskrs može zamisliti bez doručka koji uključuje mladi luk, rotkvicu, kuhana jaja, i niz tradicionalnih mesnih delicija.

Da bi se sve ove namirnice u predstojeće nedjeljno jutro našle na trpezama građana, brinu se brojni domaći proizvođači koji proteklih dana ne znaju što bi prvo - javili se na telefon, ili pakirali svoje proizvode za dostavu. Užurbano se pregledavaju plastenici i gredice, hladne komore i "pušnice". Situacija sa zalihama je već takva da se važe može li se baš svaka narudžba ispuniti.

Jedan od vrijednih ljudi koji će napuniti stolove građana za Uskrs je i Goran Bendeković, vlasnik tvrtke "Slavonija jaje d.o.o.", i peradarske farme u Vuki.

"Bez problema prodat ću kompletnu proizvodnju. Narudžbi je toliko da telefon neprestano zvoni. Prosječni broj jaja koja građani naručuju je 30 do 40 komada, no često su to narudžbe za dvije ili tri obitelji, susjedi se skupe i naruče zajedno, a to odgovara i njima i meni. Najviše će jaja biti prodano upravo preko narudžbi i dostave, iako je moj štand na tržnici počeo s radom. Ljudi imaju zadršku od izlaska u kupnju i preferiraju dostavu. Drugačiji je to način rada u odnosu na onaj prijašnji, ali prilagodio sam se, takve su okolnosti", kaže Goran Bendeković.

Telefon ne prestaje proteklih dana zvoniti ni Damiru Kutiju, vlasniku OPG-a "Moj mir", iz Habjanovaca koji građane, otkako je krenula COVID-19 kriza, opskrbljuje mesnim proizvodima također putem narudžbi i dostave. Kuti prodaje dimljenu kobasicu, kulenovu seku, domaću slaninu, pečenicu i kulen.

“Imam svoje stalne kupce koji godinama kupuju od mene samo na račun ‘usmene predaje’, a sada robu naručuju telefonski i putem interneta. Ranijih sam godina običavao i dio svoje proizvodnje prodavati i na području Zagreba, ali kako su krenule narudžbe, za Uskrs sve će se vjerojatno rasprodati ovdje. Zatrpan sam narudžbama, ljudi su željni domaćih proizvoda, a kako ja svoje proizvode radim ponajprije iz ljubavi, a ne zbog zarade, trudit ću se da ispunim svaku narudžbu. Najviše prodajem slaninu i kobasicu. Traže se i kuleni, ali njih nemam mnogo, tako da će dopasti one koji budu najbrži”, kaže Kuti. I. Solar
USKRSNA TRPEZA NA KAKVU SMO NAVIKNULI
Uz jaja i mesne proizvode među obiteljskim gospodarstvima s najviše narudžbi svakako su oni koji prodaju domaći mladi luk i rotkvicu. Tako je i u OPG-u Milana Ivanovića iz Vardarca, koji sa suprugom već danima priprema i razvozi svoje povrće po Osijeku i okolici. “Mnogo je narudžbi za petak i subotu, i sve ćemo ih ispuniti, koliko god budemo imali povrća. Mi smo mali OPG, radimo samo nas dvoje, a imamo u ponudi samo mladi luk i rotkvicu, no svejedno imamo pune ruke posla, jer je ta roba najtraženija. Drago nam je da ćemo na taj način pomoći ljudima da imaju Uskrs na kakav su naviknuli”, poručuje Milan Ivanović. Bogatu ponudu povrća ima i OPG Varga iz Kopačeva, iz kojega također poručuju kako imaju pune ruke posla s narudžbama u Velikom tjednu. I kod njih najviše su traženi upravo mladi luk i rotkvica bez kojih se ne može zamisliti uskrsni doručak. Iako svi vrijedni OPG-ovci koji će protekle dane dostavljati svoje proizvode građanima ne prežu od dostave kao novog načina rada, ipak poručuju: “Nadamo se da se sljedećeg Uskrsa vidimo za štandovima na tržnicama”.
Možda ste propustili...

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike