Kultura
UMJETNOST U VRIJEME KORONE: KAZALIŠTE U BELOM MANASTIRU

Online probe tri puta tjedno za čak tri nove predstave
Objavljeno 9. travnja, 2020.
BELI MANASTIR - Kazališna su gledališta prazna, ali umjetnici diljem Hrvatske, pa tako i Gradsko kazalište Beli Manastir nisu zaboravili na svoju publiku. Belomanastirsko je kazalište pronašlo način kako za vrijeme pandemije i socijalnog distanciranja ipak nastaviti rad, tako da nakon završetka pandemije mogu publici ponuditi (nove) predstave i dopunske sadržaje. Online program uz slogan #ostanidoma #volikazaliste: svake subote u 19 sati emitiraju svoje predstave, a tijekom tjedna na Facebook profilu stavljaju poveznice na druge kazališne predstave. Publika tako #ostajedoma, ali ima priliku i ostati uz svoje kazalište. Belomanastirsko kazalište reorganiziralo je svoj rad tako da poštuje sve mjere sigurnosti i od 20. ožujka pokrenulo online probe, a od 27. ožujka emitiranje svojih predstava na kazališnom YouTube kanalu te društvenim mrežama. Riječ je o novom programu, produciranom upravo kako bi se nastavio umjetnički kontakt s publikom u doba izolacije. Probe za tri nove predstave održavaju se tri puta tjedno preko Skypea, a kazalište je dobilo i nove članove u svom Dramskom studiju. Novu predstavu za odrasle uvježbavaju Sanja Horvat i Igor Farkaš u satiričnoj duodrami, dok u Dramskom studiju najmlađi vježbaju dječje predstave. Nova lica Gradskog kazališta Beli Manastir su Ema Horvat iz Duboševice i Nela Vargek iz Šećerane.


Ovaj oblik proba mi se sviđa, ali mislim da je bolje "uživo", no s obzirom na situaciju zadovoljna sam. Smijeha i znanja ne nedostaje, ali nam nedostaju zajednička druženja na probama. U kazalište sam došla slučajno kada sam u srpnju prošle godine sudjelovala u dramskom prikazu legende o svetom Martinu u Belom Manastiru. Oduvijek me zanimalo kako je to biti "pravi" glumac, pa sam nakon tog iskustva odlučila da želim glumiti u stalnoj postavi. Cijela ekipa u kazalištu mi se jako sviđa, pa je uvijek zabavno glumiti, dolaziti na probe i putovati - priča nam Ema. Ona je učenica 7. razreda OŠ Draž, a uz glumu bavi se i veslanjem i jahanjem. Ema je svoju prvu pravu ulogu ostvarila u dječjoj božićnoj predstavi u prosincu 2019.


Nela Vargek, učenica 1. razreda Gimnazije u Belom Manastiru, potpuno je nova članica, koja se tek nedavno priključila radu kazališta, a to joj je bila duže vrijeme želja.


- Ovakav oblik proba nije baš najpraktičniji, ali sretna sam što imamo probe bar online i drago mi je što smo sve to poprilično brzo organizirali. Iako sam nova, iznenadila me ekipa (barem ova koju sam upoznala) i atmosfera u kazalištu. Gledala sam njihove predstave i uvijek bila u gledalištu, a sada se prvi put nalazim u novoj ulozi - kad sve ovo prođe, mene će drugi gledati iz publike. Nadam se novim predstavama i novim iskustvima - kaže Nela.

Sve predstave režira Daniela Taslidžić Herman. N.Vek.
"Ženidba i udaja" online 11. travnja
Redateljica gotovo svakodnevno prati probe, radi s glumcima na scenskom govoru i pokušava režirati. Od siječnja 2020. Daniela Herman primljena je u članstvo Hrvatskog društva dramskih umjetnika kao glumica i redateljica. Dana 27. ožujka emitirana je njihova najuspješnija predstava Dnevnik Anne Frank, 4. travnja Novac moje krvi, drama o trgovini ljudima, a 11. travnja očekuje nas pučka komedija Ženidba i udaja, gdje uz glumce belomanastirskog kazališta glume i osječki glumici iz HNK-a, Vladimir Tintor i Petra B. Blašković, uz tamburašku pratnju TS Kas.
Novu predstavu za odrasle uvježbavaju Sanja Horvat i Igor Farkaš u satiričnoj duodrami, a najmlađi dječje
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u