Mozaik
AMPUTIRANO JOJ KRILO

Roda ozlijeđena u naletu
auta prevezena u Ruščicu
Objavljeno 9. travnja, 2020.
Rodi na koju je u Rajevu Selu naletio automobil veterinari iz Ruščice morali su amputirati krilo i ona ostaje u Centru

U utorak prijepodne u naletu vozila u Rajevu Selu teško je stradala roda, a zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika Općine Drenovci i Stožeru civilne zaštite, spašen joj je život i roda se trenutačno oporavlja u Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja obitelji Milec u Ruščici kod Slavonskog Broda. Zamjenik načelnika Boris Španić maksimalno se zauzeo za to da ozlijeđena roda što prije stigne na odredište i dobije prijeko potrebnu pomoć.

- Roda je bila u relativno lošem stanju, zdrobljeno joj je krilo i moralo je, nažalost, biti amputirano. Rana je zašivena, roda je dobila sve potrebne antibiotike i lijekove. Kako više ne može letjeti, ostat će kod nas u Centru - kazao nam je Mirko Milec.

Ona je sada u svojevrsnoj izolaciji, u poluzatamnjenom dijelu i nije ju preporučljivo uznemiravati. Pojašnjava da rode jesu naviknule na ljudsku blizinu, ali stradala je od čovjeka, doživjela veliku traumu i treba joj malo vremena.

- Vjerujem da će se oporaviti jer vidio sam da je uzimala hranu. Za oporavak je bilo ključno je li antibiotik dobila na vrijeme i je li dugo bila slomljenog krila. Kada su je dovezli u utorak oko 14 sati, krv oko rane još uvijek je bila svježa, što pokazuje da su ljudi odmah reagirali nakon što je ozlijeđena, i vjerujem da će antibiotik odraditi svoje - zaključuje. Vrhunski veterinarski tim koji se brine o životinjama u Centru odlično odrađuje svoj posao i prijelomi krila već su im rutinske operacije, ali rodi iz Rajeva Sela jednostavno nisu mogli pomoći. Rode imaju cjevaste šuplje kosti, a od snažnog udara kojem je bila izložena kost je puknula na tri mjesta, prsnula i rasula se.

- Rode su sada dosta iscrpljene od puta, traže hranu svagdje, i pokraj ceste, te kada vozilo naiđe, pokušava se dići. A s obzirom na to da ona malo teže polijeće, ‘zakačilo ju je‘ i udar je baš bio snažan - pojašnjava.

Centru za zbrinjavanje zaštićenih životinja u Ruščici cilj je u prirodu vratiti što više životinja. Zahvaljujući neizmjernoj brizi i ljubavi koju im ondje pružaju i pravovremenoj skrbi veterinara i osoblja više je stotina životinja spašeno i nakon oporavka pušteno. A o onima koje nisu sposobne vratiti se u prirodno stanište u azilu se brinu 24 sata dnevno.

- Krajem ožujka pustili smo pet roda i dosta drugih ptica koje su se kod nas od jesenas oporavljale, nismo ih htjeli pustiti ranije jer su im zbog loših vremenskih prilika bile smanjene i mogućnosti nabave hrane u prirodi, a sada su se stekli uvjeti, i to smo učinili - kaže Milec.

Marija Lešić Omerović
OPORAVLJENI SE VRAĆAJU U PRIRODU
Cilj je Centra u Ruščici oporavljene životinje vratiti u prirodu, a kod njih ostaju one koje za to više nisu sposobne i životinje koje su inspektori zaplijenili na granici. Odlično surađuju sa svim javnim ustanovama, a sada je sve malo poremećeno zbog koronavirusa i ograničenja kretanja.

- Zvali su me maloprije iz ambulante iz Đakova i kazali da jedna roda hoda oko katedrale, da ne može poletjeti i sada moram provjeriti sa Stožerom mogu li dobiti propusnicu i ići u susjednu županiju da provjerim o čemu se radi i pomognem rodi - kaže Milec.
Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

NEMA VIŠE “DŽABE”

Pet eura za ulazak u Veneciju

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike