Novosti
U OBŽ-U 101 OBOLJELI, U HRVATSKOJ UKUPNO 1343

Zaražena je i prof. Ljiljana Perić, predvodnica bitke protiv koronavirusa u KBC-u Osijek
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Epidemiolozi rade izvide nad svim djelatnicima osječke bolnice koji su bili kontakti

Kada nam je 26. ožujka prof. prim. dr. sc. Ljiljana Perić rekla kako smo u ovom trenutku možda svi zaraženi koronavirusom, a da to i ne znamo, bio je to gotovo nagovještaj potvrde koja će iz osječke bolnice stići 12 dana kasnije, a to je da je na Covid-19 pozitivna upravo i predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek.



 

Stalno testiranje


Tada je sasvim otvoreno rekla kako ona, kao niti bilo tko drugi, nije imun na Covid-19, no kako je od mirovine dijele samo dvije godine, priznala je i da je u kategoriji osoba koje bi trebale biti posebno oprezne. No, jasno je dala i do znanja kako se ne boji za svoje zdravlje. “Iako ovdje radim 34 godine, samo sam jednom imala gripu. Istina je da mi infektolozi imamo ojačan imunosustav i najčešće obolijevamo od virusnih infekcija samo u prvoj godini rada. Ne bojim se infekcije jer poznajem kretanje virusa i svjesna sam da može ušetati u cirkulaciju i, naravno, i ja se mogu zaraziti koronom. To je novi virus s kojim ni jedan čovjek na zemaljskoj kugli nije došao u kontakt. Moj imunitet, koji je dobro izvježban s brojnim virusima, ovdje je slab i ne prepoznaje ga, kao ni vaš. Mi nemamo imunitet za njega, nemamo lijek, i imamo samo jedno, a to je da ostanemo u kući i spriječimo svaki kontakt", poručila je prije manje od dva tjedna prof. Perić.


Prema riječima ravnatelja KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željka Zubčića da je pozitivna na Covid-19, prof. Perić doznala je u utorak navečer, a inače se za sada osjeća dobro te ju prati samo lakša temperatura. "Zbog stalnog doticaja s inficiranim pacijentima prof. Perić je do sada testirana tri puta, a treći test bio je pozitivan. Stalno se testiraju infektolozi, pulmolozi, svi koji rade u Febrilnom centru i na respiratorima. Nasumičnim testovima izloženi su i svi drugi medicinski djelatnici koji su u kontaktu s pacijentima. U ovom trenutku imamo tri zaražena medicinska djelatnika, a riječ je o jednom medicinskom tehničaru, jednoj medicinskoj sestri i sada prvom liječniku, odnosno liječnici. Epidemiolozi obavljaju izvide na Klinici za infektologiju i KBC-u Osijek kako bi se vidjelo tko je sve bio u kontaktu s prof. Perić, tko je koristio i kakvu zaštitu, tko je potencijalno još zaražen te kome se moraju uzeti uzorci i tko mora u samoizolaciju. Tijekom bolesti prof. Ljiljane Perić vodstvo Klinike za infektologiju preuzeo je dr. Mario Duvnjak", objasnio je doc. Željko Zubčić, koji je negirao tvrdnje da je i on za sada u samoizolaciji.


Trenutačno se u samoizolaciji nalazi 60 zdravstvenih djelatnika - 14 liječnika i 46 medicinskih sestara/tehničara/inženjera KBC-a Osijek. Iz Županijskog stožera u srijedu su obznanili i kako je prof. Perić posljednji put osobno na sastanku Stožera bila 25. ožujka, točnije prije 14 dana, a od tada članovi Stožera nisu bili s njom u fizičkom kontaktu te nitko od njih za sada nema potrebe za mjerom samoizolacije. U dopisu se navodi i kako se sjednice održavaju putem skypea, a u samoj vijećnici nikada nije više od pet osoba, a one su na preporučenoj distanci.

19 preminulih


Broj zaraženih koronavirusom na području Osječko-baranjske županije u utorak je prešao 100 te sada iznosi 101, nakon što je potvrđeno novih pet slučajeva zaraze (četvero s područja Osijeka i jedan iz Belog Manastira). Ukupno je u utorak u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ-a obavljeno testiranje 118 uzoraka na Covid-19, od čega se 81 uzorak odnosi na područje Osječko-baranjske županije, a ostali na Vukovarsko-srijemsku i Brodsko-posavsku županiju, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.


U KBC-u Osijek hospitalizirane su 33 oboljele osobe, od kojih je pet na respiratoru. U našičkoj bolnici nalazi se jedna oboljela osoba. Na području županije u utorak je 366 osoba bilo u samoizolaciji, a policija nastavlja s kontrolom građana kojima je izrečena mjera samoizolacije te je prema dojavama obavila četiri provjere, od kojih je u dva slučaja, oba u okolici Našica, utvrđeno kršenje te mjere. Policija je provela i 48 samoinicijativnih provjera te su sve osobe zatečene na prijavljenoj adresi.


Goran Ivanović, načelnik Županijskog stožera, posebno se osvrnuo na predstojeće uskrsne blagdane, poručivši da će policija strogo kontrolirati građane koji su se uoči Uskrsa zaputili u Hrvatsku, ili to planiraju učiniti. "Posebno pozivam sve povratnike koji će doći u Hrvatsku za uskrsne blagdane da se pridržavaju uputa koje su im rečene kada su ulazili u zemlju. Svi su oni evidentirani kao osobe koje moraju biti u samoizolaciji 14 dana, i sve će ih djelatnici MUP-a pojačano kontrolirati", naglasio je Ivanović.


Prema informacijama Nacionalnog stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je u 24 sata još 61 osoba zaražena koronavirusom, ukupno ih je 1343, dok je jedna osoba preminula. Dosad je 179 osoba ozdravilo, 12 više nego u utorak, a devetnaest oboljelih od Covida-19 preminulo je. Zadnja žrtva je žena starije dobi koja je od ranije bila kardiorespiratorni bolesnik, a preminula je u KBC-u Split, izvijestila je članica Stožera Maja Grba Bujević. Dosad je testirano 13.125 ljudi, a na respiratoru je 36 bolesnika.


"Nema opuštanja, nećemo se za Uskrs posjećivati, nego ćemo si darovati zdravlje tako da čuvamo jedni druge", poručila je Grba Bujević.
Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera vjernicima je čestitao nadolazeći Uskrs, ističući kako odluka biskupa da zbog pandemije ne služe mise u crkvama proizlazi iz osjećaja suodgovornosti kojim štite život u svim njegovim fazama.
Nefreteta Z. Eberhard/Ivan Alilović/H

Maja Grba Bujević

članica Nacionalnog stožera civilne zaštite

Nema opuštanja, nećemo se za Uskrs posjećivati, nego ćemo si darovati zdravlje tako da čuvamo jedni druge.
HORVAT: IMAT ĆEMO DOMAĆI RESPIRATOR
Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator. Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, prema njegovim riječima, moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara. "Tkanina je ključni dio, trenutačno se ne može proizvesti u Hrvatskoj, i nju ćemo uvoziti", rekao je Horvat. Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano. "Siguran sam da ćemo do kraja sljedećega tjedna imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filtarskih sposobnosti kako bismo mogli filtar ukomponirati u tijelo respiratora", rekao je Horvat. Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u suradnji s njemačkom "Dekrom". "Ta nam je njemačka ustanova spremna izići ususret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se i testirati", rekao je Horvat.
SEROLOŠKA STUDIJA
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je da će Zavod raditi serološku studiju kako bi se utvrdio udjel asimptomatskih bolesnika među zaraženima. Studija će se raditi na uzorku, a ne na cijeloj populaciji. Komentirao je stanje u Kninu gdje je devet osoba zaraženo, i svi su slučajevi povezani s kninskom bolnicom gdje su zaražena i dva pacijenta. Capak kaže da u Kninu nema promjene broja oboljelih od utorka, provodi se dezinfekcija bolnice. Upitan za slučaj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, rekao je kako je zaraza potvrđena kod četiri pacijenta i dvije medicinske sestre. Govoreći o proboju zaraze u zdravstveni sustav, ustvrdio je kako je situacija pod kontrolom, dosad nije zatvoren ni jedan dio zdravstvenog sustava koji ne bi mogao biti zamijenjen.