Novosti
ZBOG POJAVE KORONAVIRUSA

Split: U bolnicu evakuirani svi štićenici Doma za umirovljenike
Objavljeno 8. travnja, 2020.

SPLIT - Svih 50 štićenika Doma za stare i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu do ranog podneva su prebačeni u splitsku bolnicu gdje ih je dio završio na Klinici za infektologiju, a dio u Respiratornom centru, doznaje se u KBC Split.

Tamo su stigli nakon što je sinoć kasno započela njihova evakuacija iz Doma jer su testovi pokazali da je od njih 50 na drugom katu desetero pozitivno na koronavirus. Evakuacija je trajala cijelu noć i jutro, a sporo se odvijala jer se svakog pacijenta prije prijema u bolnicu detaljno pregledalo.

Tijekom dana će doći i nalazi za ostale štićenike Doma koji bi trebali pokazati ima li još zaraženih koronavirusom i koliko njih. Među tim nalazima treba stići i onaj napravljen medicinskoj sestri i njegovateljici s drugog kata koje su bile u direktnom kontaktu sa štićenicima Doma.

O zarazi koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici javnost je doznala kasno sinoć, netom prije nego što je započela njihova evakuacija oko 22.30 sati.

Navodno je već neko vrijeme, čak desetak dana, više štićenika doma pokazivalo simptome zaraze koronavirusom.

Iz Doma su o zarazi županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo obavijestili tek u ponedjeljak nakon čega su započela testiranja, pa jučer evakuacija. Djelatnici Doma su epidemiolozima rekli kako nitko od štićenika, ali ni zaposlenika, s drugog kata nije zalazio u ostale prostore Doma, pa samim tim vjeruju da se zaraza nije proširila.

O tom slučaju danas se na društvenoj mreži obratila i pučka pravobraniteljica koja je istaknula da su pokrenuli ispitni postupak o pojavi koronavirusa u splitskom Domu za starije, te da se istražuje zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu.

Iako je Hina pokušala doći do izjave ravnatelja Doma Ivana Škaričića, on se nije javljao na pozive. Neslužbeno se doznaje da bi ga ministrica Vesna Bedeković, čiji se dolazak u Dom očekuje poslije 13 sati, mogla smijeniti.

(Hina)

Capak: Nitko od zaraženih iz splitskog Doma nije životno ugrožen

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako nitko od štićenika splitskog Doma za starije i nemoćne kojima je potvrđena zaraza koronavirusom u ovom trenutku nije životno ugrožen, a još nije poznato kako je došlo do "proboja" virusa u Dom.

"Osim deset pozitivnih ima još nekoliko štićenika koji imaju blaže simptome i nitko nije životno ugrožen", rekao je Capak u srijedu u emisiji Novi dan N1 televizije.

Ustvrdio je da nitko u Zavodu nije znao da je dio štićenika već nekoliko dana imao temperaturu. "Ne, mi to nismo znali", rekao je Capak.

Napomenuo je kako je prije neki dan bilo febrilnih bolesti među nepokretnim štićenicima s drugog od ukupno tri kata Doma, pa su epidemiolozi nakon preliminarne snimke situacije na testiranje dali deset briseva i svi su se pokazali pozitivnima na koronavirus.

Nakon razmatranja situacije i diskusije s epidemioloziima te županijskim Zavodom za javno zdravstvo i splitskim KBC-om sinoć je, istaknuo je, zaključeno kako je najbolja varijanta da se štićenici s drugog kata evakuiraju u splitsku bolnicu na Križinama, gdje ima dovoljno prostora za izolirane pacijente.

Osigurati Dom od daljnjeg širenja zaraze na ostale štićenike

Capak je naglasio kako se u međuvremenu provode sve potrebne epidemiološke mjere da se Dom osigura kako ne bi došlo do daljeg širenja zaraze na ostale štićenike, ali i pripremi za povratak onih koji će se oporaviti.

 U ovom trenutku još ne može reći hoće li na virus biti testirani svi štićenici Doma ili samo oni s drugog kata, ističući kako su dosad provedene one hitne i najnužnije mjere, a sve ostalo će se rješavati tijekom dana.

 U tom smislu u Split danas dolaze ministar zdravstva Vili Beroš i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, kao i voditelj epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić.

 Upitan zna li kako se dogodilo da je virus ušao u splitski Dom za starije i nemoćne odgovorio je kako još nema dovoljno informacija za takvu ocjenu jer, s obzirom da je riječ o nepokretnim osobama, postoji više varijanti kako se to dogodilo, "možda netko od osoblja ili na neki drugi način".

Virus je vrlo kompliciran i uvijek nas iznenadi

"Ova bolest je vrlo komplicirana i uvijek nas iznenadi tamo gdje najmanje očekujemo", poručio je Capak.

Napomenuo je kako su prve upute za domove iz sustava socijalne skrbi izdane prije više od mjesec dana, a kako je broj zaraženih u Hrvatskoj rastao, mjere su jačale.

Tako se u domovima striktno pazi da nema ulaza, posjeta i izlaska štićenika, obraća se pažnja na zdravstveno stanje osoblja pri dolasku na posao, a dobije li neki od štićenika temperaturu odmah se posumnja na koronavirus i traži epidemiološka pomoć.

Možda ste propustili...

ANGAŽMAN OZRENA PROHIĆA U HNK-U U OSIJEKU

Ham: Najoštrije osuđujem svako nasilničko ponašanje

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta