Regija
KRŠENJE ODREDBI KRIZNOG STOŽERA ILI NE?

Župnik pozvao vjernike da donesu jelo na blagoslov
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Vlč. Josip Matanović: Vjernici će ostaviti košare i otići kući

Vlč. Josip Matanović, župnik Župe svetog Dominika Savia u Slavonskom Brodu, najavio je na internetskoj stranici Župe da će posvetiti košarice s uskrsnim jelima, bez nazočnosti vjernika. Manji dio građana reagirao je negativno, a veći je podržao župnika smatrajući da time ne krši odredbe županijskog Kriznog stožera ni upute nadbiskupa Đure Hranića. Potonji se osvrću se na gužve u velikim trgovinama, u kojima se istodobno nađe i po 30 ljudi koji se sudaraju kolicima.

"Blagoslov uskrsnih jela: Budući da je zabranjeno svako veće okupljanje, nismo u mogućnosti blagoslivljati jelo kao do sada. Stoga da ne kršimo odredbe Kriznog stožera, ove godine jelo ćemo blagosloviti ovako. Tko želi, može donijeti svoju košaru u crkveno dvorište i na vanjski oltar od 14 do 16 sati i tu ju ostaviti. Obvezno gore na košaru stavite ime i prezime i adresu, da se košare ne pomiješaju. Netko od suradnika bit će prisutan i primati košare i na njih paziti. Kada ostavite košaru, otiđite kući. Kada se košare prikupe, ja ću moliti molitve blagoslova i blagosloviti ono što ste donijeli. Od 16.15 do 17 možete doći po svoje košare i odnijeti ih kući. Tako ćemo blagosloviti jelo, a ne prekršiti odredbe o okupljanju. Na usluzi bit će vam župni suradnici i slušajte njihove upute da sve protekne u miru i redu", napisao je župnik, a za Glas Slavonije je i pojasnio zašto je odlučio blagoslivljati hranu iako većina drugih župa to neće učiniti "uživo".

- Ni po čemu ne kršim odredbe Kriznog stožera. Po čemu kršim ako nikoga neće biti i održat će se bez vjernika? Nadbiskup je napisao da svećenici budu kreativni i domišljati u svojim uputama kako bi ljudima pomogli u ovom teškom stanju. Imam veliko dvorište i u njemu veliki oltar i nitko neće doći u kontakt ni sa kim. Vjernici će ostaviti košare i otići kući, izmolit ću blagoslov i nema kršenja pravila. U ponedjeljak sam prošao kroz grad i pred Kauflandom stoji red, a što će tek biti kada se otvore tržnice? Očito da mjerila nisu za sve ista - kaže vlč. Josip Matanović. Dodaje, u vrijeme blagoslova jela neće biti nikoga.

- Smatrao sam da je to prikladan način jer tako rade u Dalmaciji i ako tamo to vrijedi, onda vrijedi i ovdje. I ranijih se godina blagoslov jela održavao vani na ulici jer je slijepa ulica. Nikada nije bilo u crkvi. Poslao sam dopis i Kriznom stožeru civilne zaštite i pojasnio da tu nema nikakvih kršenja pravila - kaže vlč. Matanović, koji je svećenik dugih 36 godina.

Većina drugih župa odlučila se na blagoslov jela online. Tako, primjerice, Župa Uzvišenja svetog Križa u osječkoj Retfali najavljuje blagoslov jela u subotu u 18 sati preko župnog Facebooka. Na isti će način na Uskrs u 12.15 sati biti održana i kratka uskrsna molitva i blagoslov obiteljskog stola.

Svećenici diljem EU-a snalaze se na razne načine kako bi održali misna slavlja pa je tako svećenik iz Bavarske zamolio župljane da mu pošalju svoje digitalne fotografije, koje je isprintao, stavio na njihovo mjesto u crkvi i online služio misu.

Sandra Lacić
NADBISKUP KAŽE “NE U CRKVU”
“Ove godine nećemo moći jelo nositi u crkvu da ga ondje blagoslovi svećenik. U ovogodišnjem slavlju Uskrsa osobitu bi ulogu trebale imati obitelji, koje su male kućne Crkve. Sve obitelji pozivam da se na svetkovinu Uskrsa okupe oko obiteljskoga stola. Kod prvoga, jutarnjeg blagovanja, neka svaka obitelj zazove blagoslov na hranu, koju o Uskrsu uobičajeno nose na blagoslov. Roditelje molim da predvode zajedničku molitvu. Poželjno je da pročitaju jedan od odlomaka evanđelja koji donose izvješća o Kristovu uskrsnuću, da izmole Očenaš te da jedno od supružnika na kraju izrekne blagoslovnu molitvu nad hranom na stolu. Molitvene obrasce može se naći na nadbiskupijskoj mrežnoj stranici i na drugim crkvenim mrežnim stranicama. Blagoslov hrane nije sakrament da bi ga nužno morao podijeliti svećenik, nego je sakramental koji, osobito u ovakvim posebnim okolnostima, može predvoditi i hranu blagosloviti svaka krštena osoba. Prigodni tekstovi za obiteljsku molitvu mogu se naći na mrežnim stranicama Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral, pod naslovom ‘Molitveno slavlje Dana Gospodnjega u obitelji’”, naputak je nadbiskupa Đure Hranića S.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike