Osijek
ZAR VAS NIJE SRAMOTA?

Odbacuju otpad uz josipovačku “zelenu oazu”
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Divlji je deponij dugogodišnji je problem koji, čini se, nitko ne može ili ne želi riješiti

Prostor između dvije josipovačke "rupače", mala umjetna jezera spojena kanalom, omiljena je tzv. zelena oaza mještana tog prigradskog naselja.

Kada smo se tamo zaputili prije nekoliko dana, želeći vidjeti je li se što promijenilo od našeg posljednjeg posjeta, koji se zbio toliko davno da mu više ne možemo dati vremenski okvir, dočekao nas je vrlo ružan kontrast. Promijenilo se štošta, izrastao je u međuvremenu prekrasan drvored platana na potezu od glavne ceste do manje "rupače", a uz nju je sagrađen i ribički dom te lijepo uređen prostor oko njega. Ono što se, nažalost, svih ovih godina nije promijenilo, a što taj idiličan krajolik brutalno nagrđuje, divlji je deponij uz prteni put nasuprot spomenutog drvoreda.

Ovu će grozotu najbolje ilustrirati priložene fotografije, a mi ćemo se zapitati kako je moguće da postoje takvi umovi koji su spremni na ovakav način unakaziti prirodu, u trenutku dok su im na raspolaganju reciklažna dvorišta i ostale usluge Unikoma koje su besplatne, čime otpada svaki suludi pokušaj opravdavanja ovakvih nedjela "argumentom" kako otpad ne mogu odložiti na adekvatno mjesto ili im je to preskupo. Ovdje je, dakle, riječ o čistoj obijesti, nekulturi i nemaru, odnosno, krajnje "iščašenom" ponašanju koje se opetovano ponavlja bez ikakvih sankcija.

- Upoznat sam s tim problemom, ali potpuno smo nemoćni bilo što učiniti, osim apelirati na one koji odbacuju otpad da to ne čine. Tu bi možda tebali reagirati stanari koji žive u obližnjim kućama i mogu primijetiti tko odbacuje otpad, iako je to teško, jer vjerujem da se sve događa pod okriljem noći. Nije to, nažalost, jedini takav deponij, imamo ih u Josipovcu nekoliko, ali teško je učiniti bilo što ako ne znamo identitet počinitelja - rekao nam je Jakov Mihaljević, predsjednik Mjesnog odbora Josipovac.

Ivan Alilović
INSTITUCIJE TVRDE DA SU NEMOĆNE
Iz Unikoma su nam poručili da rješavanje ovog problema nije u njihovoj domeni te da oni mogu jedino sanirati deponij po nalogu komunalnog redarstva. “Vezano uz uklanjanje divljih deponija, Unikom postupa prema rješenjima dobivenim od Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu”, odgovorili su iz te tvrtke. Od voditelja Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka Ivice Šiškića doznajemo da još nitko nije sankcioniran zbog odlaganja otpada na tom području.

- To je stalni problem, susjedi ništa ne vide ili ne žele reći, stoga možemo jedino registrirati otpad i naložiti njegovo uklanjanje - rekao je Šiškić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike