Svijet
POZIVA NA POŠTOVANJE GRAĐANSKIH PRAVA

Unija će nastaviti podupirati BiH
Objavljeno 8. travnja, 2020.
Europska unija osigurat će tijekom travnja isporuku 40 respiratora bolnicama u Bosni i Hercegovini za borbu protiv epidemije izazvane koronavirusom, a to je dio početnog paketa pomoći vrijednog sedam milijuna eura, priopćila je u utorak delegacija EU-a u Sarajevu.


U zajedničkoj izjavi veleposlanika država članica EU-a, akreditiranih u BiH, istaknuto je kako Unija ni na koji način nije uskratila toj zemlji pomoć koja je potrebna za suočavanje s pandemijom. Time su neizravno odbacili prijašnje tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kako je EU zabranio izvoz medicinske opreme, zbog čega BiH sada trpi posljedice kada se mora skrbiti o sve većem broju zaraženih i oboljelih od koronavirusa. "Zemlje diljem svijeta, uključujući i zemlje u Europi, uvele su mjere karantene i ograničenja putovanja kako bi spriječile širenje virusa. Međutim, to ne znači da su odustale od međusobnog pomaganja. Nije obustavljen izvoz medicinske opreme iz EU-a. On se nastavlja, uz prethodno odobrenje država članica EU-a", stoji u zajedničkoj izjavi. Veleposlanici država članica EU-a istaknuli su kako je za BiH izdvojeno ukupno 80,5 milijuna eura pomoći u okviru regionalnog paketa, vrijednog 410 milijuna eura, namijenjenog suočavanju s medicinskim, ali i socioekonomskim posljedicama pandemije COVID-19. Ključni kratkoročni cilj koji treba ostvariti u BiH isti je kao i u svim drugim državama: usporiti širenje virusa i tako izbjeći kolaps zdravstvenog sustava, ističe se u izjavi.


Veleposlanici država članica EU-a u BiH uputili su i poziv tijelima vlasti u toj zemlji da istodobno osiguraju odgovarajuću ravnotežu između preventivnih mjera i poštovanja ljudskih i demokratskih prava svih građana, a posebice prava i potrebe ranjivih skupina.


U oba entiteta na snazi je policijski sat tijekom cijele noći, a osobama starijim od 65 i mlađima od 18 godina zabranjeno je i kretanje tijekom dana.


U Republici Srpskoj uz to je uvedeno izvanredno stanje, čime je suspendiran parlament, pa je sva vlast u rukama entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja može donositi uredbe sa zakonskom snagom sve dok je ta mjera na snazi.


Vlasti u BiH ovog su tjedna uvele i dodatne mjere na granicama kojima kane obeshrabriti svaki pokušaj ulaska u tu zemlju. Svi putnici koji dolaze ubuduće moraju u posebne karantene u razdoblju od dva tjedna i nije im dopuštena samoizolacija u mjestima prebivališta. H
BiH se poziva da skupa s članicama EU-a pristupi zajedničkom sporazumu za nabavu hitne medicinske opreme
80,5

milijuna eura pomoći u okviru regionalnog paketa izdvojeno je za BiH
Najčitanije iz rubrike