Svijet
UMRLE 743 OSOBE

Španjolska: blagi dnevni porast broja umrlih, no tendencija silazna
Objavljeno 7. travnja, 2020.

MADRID - U Španjolskoj su u utorak umrle 743 osobe zaražene koronavirusom, najviše u posljednja tri dana, iako još uvijek manje od prošlotjednog prosjeka s više od 800 umrlih, a zdravstveni dužnosnici ističu da je ipak na djelu silazni trend širenja epidemije.

„Razlog današnjeg dnevnog porasta je što su stigli neki podaci od vikenda, koji su kasnili, no opća tendencija je silazna“, rekla je šefica zdravstvene službe María José Sierra na konferenciji za medije.

Ukupan broj preminulih je dosegnuo 13.798 te je na korak do prelaska nove psihološke granice.

Španjolska je nakon Italije zemlja s najviše žrtava na svijetu, a najpogođenije su pokrajine Madrid i Katalonija.

U utorak se inficiralo novih 5.478 stanovnika pa je broj oboljelih uzletio na 140.510. To je 5,13 posto više nego dan ranije. Time je stopa rasta oboljelih blago porasla budući da je u ponedjeljak iznosila 3,3 posto.

No prije tjedan dana je iznosila 10,8 posto, što ukazuje na posustajanje širenja virusa, jer se stanovnici nalaze izolirani u svojim domovima.

Ovaj tjedan bi parlament trebao odobriti vladino produženje izvanrednog stanja do 26. travnja, jer su svoj pristanak dali konzervativci, najveća oporbena stranka.

Stanovnicima je od 13. ožujka dopušten izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke te kako bi prošetali psa. Od 30. ožujka na posao smiju samo oni u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

Zdravstveni djelatnici izliječili su 43.000 osoba, što je oko 30 posto ukupnog broja oboljelih. Zadnjih dana im pristiže dodatni zaštitni materijal iz uvoza i preko donacija. (Hina)

Možda ste propustili...

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

EU I SAD UPOZORAVAJU DODIKA:

Odgovorni ste za krize jer kršite ustav BiH

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike