Regija
U VSŽ 26 OBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

Krešić: I u vrijeme Uskrsa ostanite kod kuće
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije navedeno je kako na području županije ima 26 pozitivnih osoba na koronavirus, a posljednje dvije oboljele su s područja Vinkovaca.


S jučerašnjim je danom ukupno testirano 298 osoba. U protekla 24 sata uzeto je 29 uzoraka, od čega se za 19 čeka nalaz. Izdvojene ambulante imale su pozive dva pacijenta čiji simptomi nisu upućivali na zaraženost koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 585 osoba, a u ponedjeljak je evidentiran jedan slučaj kršenja samoizolacije. U objektima za karantenu nalaze se 2 osobe, Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok su 2 pacijenta otpuštena kući.


I dalje su pozitivna 2 liječnika, 3 zdravstvena i 1 nezdravstveni djelatnik. U samoizolaciji se nalazi 18 liječnika, 34 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika.

Od 26 zaraženih osoba na području županije, 11 je iz Vinkovaca, 10 iz Nuštra, po dvije iz Posavskih Podgajaca i Vukovara te jedna osoba iz Županje.

 

Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo VSŽ, istaknula je kako se 230 osoba koje su kontakti zaraženih nalaze u samoizolaciji.
- Javnost zanima Nuštar, pa naglašavam kako se za prve oboljele nije mogao utvrditi izvor zaraze, jer nije bilo podataka da su 14 dana prije toga putovali izvan Hrvatske ili bile u kontaktu s oboljelima. Imamo iz dana u dan nove oboljele i iznimno je važno i dalje iznimno savjesno i strogo provoditi sve mjere. Naša je poruka 'ostanite kod kuće', jer je svaki nepotrebni izlazak, a naročito grupiranje, potencijalni rizik da ćemo se zaraziti i virus donijeti svojim bližnjima i prijateljima - rekla je Krešić, dodajući kako je žalosti što posljednjih dana vidi sve više ljudi vani, posebno mladih koji se ne drže preporučenoga razmaka već se grupiraju.

 

Također je poručila kako je Uskrs vrijeme susreta s drugim ljudima, ali u ovim se okolnostima to ne smije raditi.
- Nikako ne preporučamo da se odlazi u posjete bližnjima, posebno starima i bolesnima, od toga se moramo suzdržati, ne izlažite ih možebitnoj zarazi. Ostanite za vrijeme blagdana kod kuće i pokažite odgovornost i ljubav prema svakom čovjeku. Molim vas da se oboljele osobe ne stigmatizira i ne optužuje. Bolesnoj je osobi dovoljna bolest, ne treba joj osuda i osjećaj krivnje. Svatko od nas sutra može biti oboljeli od koronavirusa – naglasila je Krešić.
Navela je kako je zdravstveno stanje svih pet hospitaliziranih osoba u vinkovačkoj bolnici dobro i stabilno, a ostali se oboljeli liječe kod kuće, jer imaju blažu kliničku sliku.

Dragana Korpoš

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike