Osijek
GRADSKI STOŽER

GPP planira za radnike uvesti dodatne linije
Objavljeno 7. travnja, 2020.
Borba protiv kršenja mjera: Stožeru će na raspolaganju biti dodatnih 15 inspektora

I u gradskom stožeru civilne zaštite svjesni su da dolaskom lijepog vremena, koje sve više mami Osječane na izlazak, ali su pri tome i sve komotniji glede održavanja socijalne distance, moraju pooštriti kriterije. U nedjelju ih je, sudjelujući na konferenciji za novinare županijskog stožera, najavio Boris Piližota, dogradonačelnik i predsjednik stožera. Kao prvu mjeru i on je najavio borbu protiv nepridržavanja socijalne distance pri izlasku na otvoreno.

- Jasno je da je dopušteno šetati, uhvatiti zraka. No velika je razlika između šetnje i sportova - igranja odbojke, nogometa, basketa, što u ovom trenutku nije nužno - upozorio je Piližota. Stoga je s Ravnateljstvom civile zaštite Osijeka dogovoreno dodatnih 15 inspektora koji će svakodnevno biti na raspolaganju gradskom stožeru u smislu provjeravanja svih onih situacija koje u ovom trenutku nisu dopuštene. Također, s Policijskom upravom je dogovoreno da će sva opetovana kršenja biti dojavljivana u centar 112, na što će, već od jučer (ponedjeljak) policijski službenici izlaziti, provjeravati i prema potrebi sankcionirati.

Gradski stožer također se zauzima za otvaranje vanjskog dijela glavne gradske tržnice na Gajevu trgu. Bilo je naime prijedloga da se po različitim dijelovima grada razmjeste takozvane adventske kućice po kojima bi se prodavalo voće i povrće. No u stožeru nisu takvog razmišljanja jer Osječka tržnica ima 400 partnera; 200 od njih bavi se prodajom prehrambenih proizvoda, a 100 proizvodnjom i prodajom povrća, voća i sadnica.

- Stoga nije moguće, a nije ni pravedno praviti selekciju prodavača jer svi oni žele plasirati svoje proizvode, bilo da je riječ o voću, povrću ili sadnicama cvijeća. Stoga se očekuje odgovor nacionalnog stožera o omogućavanju rada i na otvorenom dijelu tržnice, a o čemu je uostalom govorio i župan Osječko-baranjske županije - istaknuo je Piližota.

Stožer je u aktualnoj situaciji u rad uključio i sve direktore gradskih tvrtki koje su sve odreda u situaciji kriznog upravljanja.

Najviše možda GPP, koji organizira i provodi izvanredne linije za prijevoz djelatnika, a sada je u završnoj fazi organizacije uvođenje dodatnih izvanrednih linija za sve one koji žive izvan prstena grada, a koji u Osijek svakodnevno dolaze raditi.

Naposljetku, u gradskom stožeru nastoje riješiti i ostala pitanja koja tište sugrađane, posebice one starije dobi i slabije mobilnosti.

Dario Kuštro
GRADSKI STOŽER IZDAO 2400 PROPUSNICA
Jedna od tema koja se nametnula je - plaćanje računa. U dogovoru s gradskim savezom Crvenog križa dogovorena je mogućnost da se preko SOS telefona dogovori plaćanje za sve sugrađane, poglavito starije, nemoćne, nepokretne ili one koji nemaju nikoga od bliže obitelji da za njih obave tu obvezu.

Inače, gradski stožer u posljednjih desetak dana izdao je 2400 propusnica, odgovorili su na 14 tisuća mailova i 17 tisuća telefonskih poziva. “Situacija je zahtjevna, ovisi o svakom pojedincu i mislimo da je nužno držati se onih mjera koje je donio nacionalni stožer, smanjiti i izbjegavati socijalne kontakte jer jedino tako možemo što prije izići iz situacije u kojoj se nalazimo”, poručuju zaključno iz Stožera civilne zaštite Osijeka.
Najčitanije iz rubrike