Osijek
U UDRUZI POBJEDE NE POSUSTAJU

Udomljavaju pse, ali u
Azilu će brzo ponestati hrane
Objavljeno 7. travnja, 2020.

Iz Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja više od 50 udruga za zaštitu životinja, pozivaju sve da ne povećavaju golemi problem napuštenih životinja i krcatih skloništa nekontroliranim razmnožavanjem pasa i mačaka pod svojom skrbi.

- Naglašavamo da ni za jednoga psa sklonište nije dobro mjesto, a posebno ne za štenad, čija je smrtnost u skloništima izrazito visoka. Psi u skloništima nemaju luksuz biti u karanteni od udomljavanja. Stoga apeliramo na građane da ne napuštaju životinje, da udomljavaju pse i mačke umjesto da ih kupuju i da pomognu skloništima odgovornim ponašanjem kako bi ona mogla i dalje udomljavati životinje. Pokažite solidarnost umjesto da ste uzrok problema - ističu iz udruge Prijatelji životinja, koja koordinira rad Mreže za zaštitu životinja.

Osječani i dalje samoinicijativno udomljavaju pse iz Azila.

- Psi se udomljavaju, samo smo promijenili proceduru jer smo samoinicijativno zatvoreni u samoizolaciju, odnosno nema dolaska volontera i osoba koje šeću pse. To je jako teško palo nama, a pogotovo psima. Međutim, samo smo oprezni i tako mora biti jer ih tako čuvamo. Ako se nešto dogodi nama, neće se imati tko brinuti o njima - kaže Ivana Crnoja, predsjednica udruge Pobjede, koja se brine za napuštene pse u Azilu u Nemetinu.

Svi koji žele udomiti psa mogu ih vidjeti na Facebook stranici Azil-Osijek, na internetskoj stranici www.pobjede.hr ili na mobilnoj aplikaciji AzilOsijek. Kada pogledaju pse, istim tim putevima mogu se javiti udruzi Pobjede, ali i preko e-maila na pobjede@gmail.com.

- Kada požele udomiti psa, mi ih kontaktiramo i razgovaramo s njima te ispunimo upitnik. Pomognemo im odabrati psa, a kada se odluče, dogovaramo s njima točan termin dolaska, bez kontakta, odnosno izvedemo psa ispred Azila i onda ga mogu odvesti u šetnju i obostrano se upoznati. Cilj našeg postojanja i je udomljavanje pasa, jer sljedeći može doći u Azil tek kada jedan ode. Međutim, imamo problem s hranom. Naime, imamo zaliha za samo nekoliko tjedana i bojimo se najgoreg scenarija. Inače skupljamo hranu iz studentske menze, ali ona više ne radi - kaže predsjednica udruge Pobjede. Svi koji mogu pomoći Azilu hranu mogu naručiti i online i poslati im, pa će je oni preuzeti. Pomoći se može i uplatom na njihov žiroračun: Udruga Pobjede, IBAN HR8823400091110405854. Podaci za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb d.d., 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia, swift code: PBZGHR2X. PayPal: pobjede@gmail.com.

Iz udruge Prijatelji životinja podsjećaju da kućni ljubimci ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 niti mogu tim virusom zaraziti ljude. No trenutačna kriza pogodila je i skloništa za napuštene životinje koja su privremeno morala zatvoriti svoja vrata za potencijalne udomitelje te se okrenuti novim protokolima udomljavanja. Istodobno, neodgovorni građani i dalje nesmiljeno napuštaju svoje kućne ljubimce prepuštajući ih ulici, upravo sada kada je skloništima teže udomiti životinju. S. Lacić
JEDINSTVENI CENTAR
Ministarstvo poljoprivrede stavilo je u funkciju internetsku stranicu na kojoj su informacije o svim napuštenim životinjama na jednome mjestu. Iz udruge Prijatelji životinja kažu da se osnivanjem Jedinstvenog informacijskog centra napokon stvorila jedinstvena baza podataka napuštenih životinja iz svih skloništa u Republici Hrvatskoj, što dosad nije bilo moguće. - Obvezu upisa životinja u Jedinstveni informacijski centar imaju sva registrirana skloništa u Hrvatskoj, a svatko tko pronađe napuštenu životinju, mora ju prijaviti skloništu. Na taj način osigurava se da svaka napuštena životinja bude zbrinuta, registrirana, objavljena i da dobije svoju priliku za udomljenje. Sve napuštene životinje trebaju, prema Zakonu o zaštiti životinja, biti kastrirane i taj podatak se također upisuje u bazu, kao i fotografija te osnovni podaci o svakom psu - navode Prijatelji životinja.
Možda ste propustili...

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana