Svijet
HOSPITALIZIRAN ZBOG KORONAVIRUSA

Nema jasnog "plana B" ako Boris Johnson više ne bude mogao voditi zemlju
Objavljeno 6. travnja, 2020.

LONDON - Britanski ustav ne daje jasan odgovor na pitanje koje su si postavili mnogi Britanci. Što će se dogoditi ako premijer Boris Johnson, koji je hospitaliziran jer mu se ne povlače simptomi koronavirusa, ne bude mogao nastaviti voditi zemlju?

Johnson je u nedjelju hospitaliziran, a iz njegova ureda kažu da se radi o "mjeri opreza" jer on i 10 dana nakon što mu je otkrivena zaraza koronavirusom još uvijek ima visoku temperaturu. I dalje vodi vladu, dodaju iz ureda.

Johnson je rekao da može nastaviti raditi u samoizolaciji u rezidenciji u Downing Streetu, kao i ministar zdravstva Matt Hancock, također pozitivan na koronavirus.

Oboljela su dvojica ključnih britanskih lidera u borbi protiv pandemije pa se dovodi u pitanje funkcioniranje vlade bez njih u vrijeme globalne krize.

Ustav, nespretna kolekcija ponekad drevnih i oprečnih presedana, ne nudi jasan i formalni "plan B" ili scenarij sukcesije, navode stručnjaci.

"Nismo još bili u ovakvoj situaciji, nismo morali o tome razmišljati ranije", rekla je za Reuters Catherine Haddon iz Instituta za vladu.

Dok u SAD-u predsjednika može zamijeniti potpredsjednik, u Velikoj Britaniji nema formalnog zamjenika premijera koji bi preuzeo tu funkciju.

No, Downing Street je već najavio da će Johnsona zamijeniti ministar vanjskih poslova Dominic Raab ako bude potrebno.

"Premijer ima ovlasti delegirati odgovornost bilo kojem svojem ministru, ali zasad je on premijer, a sljedeći na redu je ministar vanjskih poslova", rekao je glasnogovornik.

U lipnju 1953., tadašnji premijer Winston Churchill pretrpio je moždani udar. Taj događaj se držao u tajnosti, a ni svi ministri nisu bili s time upoznati.

Liječnici su bili iznenađenim njegovim brzim oporavkom. Dva mjeseca nakon moždanog udara vratio se u Downing Street i nastavio voditi kabinet.

Tony Blair je dvaput podvrgnut operaciji srca dok je bio premijer ranih 2000-ih. Oba puta se već nakon nekoliko dana vratio na posao.

Da nije mogao obavljati dužnost, mijenjao bi ga njegov zamjenik John Prescott sve do izbora novog vođe, rekli su dužnosnici.

Ne tvrdi se da Johnson nije sposoban obavljati svoju dužnost. Britanski premijer nastavio je voditi vladu putem telekonferencija nakon što mu je dijagnosticiran koronavirus.

(Hina)

Možda ste propustili...

PRONAĐENO 300 ASIMPTOMATIČNIH NOSITELJA

Wuhan bez novih slučajeva zaraze

NE JENJAVA BUNT PROTIV POLICIJSKE BRUTALNOSTI

Većina Amerikanaca podržava prosvjede, Trump gubi izbore?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVIJET PRIKUPLJA SREDSTAVA ZA CIJEPLJENJE

UN: Cjepivo će biti dostupno svima

2

BURNE REKACIJE NA PORTAL RATUSRBIJI.RS

Dokumentiraju zločine počinjene u Srbiji

3

OSUĐUJUĆA PRESUDA PROTIV REGIONALNE VLADE

U Španjolskoj prva presuda u korist zdravstvenih radnika zbog nedostatne opreme