Novosti
DRAMATIČNI APEL VODSTVIMA SVIH ČLANICA EU-A

Luca Jahier: Sada ne stvaramo Uniju, nego je moramo spasiti
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Predsjednik Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) Luca Jahier uputio je vodstvima svih članica Europske unije, njezinim čelnim tijelima i vodstvu, ali i svim njezinim stanovnicima dramatično priopćenje u kojemu naglašava potrebu za stvaranjem cjelovitog plana oporavka, jednakih razmjera kao što su bili Marshallov plan ili New Deal.

"Prije 63 godine zemlje koje su osnovale Europsku uniju potpisale su Ugovor iz Rima i ostvarile san: ujedinjeni kontinent, utemeljen na zajedničkoj viziji, zajedničkim načelima i zajedničkoj sudbini. Sada ne stvaramo Uniju, nego je moramo spasiti. Moramo biti u stanju reagirati na izvanredne okolnosti. Mogućnosti ima mnogo, iako još nisu potpuno razrađene: kreditne linije Europskog stabilizacijskog mehanizma, ‘korona-obveznice‘, riznica europodručja ili čak jednokratni zajednički rashodi. Oporavak će na globalnoj razini iziskivati suradnju svih dijelova društva", poručio je Luca Jahier.

Navodeći kako se svjetska zajednica s ovako dramatičnom krizom nije suočila od završetka Drugog svjetskog rata, predsjednik EGSO-a smatra da se ni jedna vlada u Europi ni izvan nje ne može ni nadati da bi ovakvu pandemiju mogla svladati sama.

"Sve države članice moraju udružiti snage, međusobno si pomagati i koordinirati zajedničko djelovanje. Nesustavni pristup pojedinačnih država članica može samo pogoršati situaciju. Ako sada pogriješimo, možda nam se neće pružiti prilika da to ispravimo", upozorava Jahier i dodaje kako su u protekla tri tjedna institucije Europske unije danonoćno radile na donošenju interventnog plana.

Jahier, međutim, priznaje kako je u početku bilo oklijevanja koje je pokazalo da su države članice suočene s prijetnjom globalnih razmjera te da ne mogu ništa bez dosljednog i koordiniranog pristupa.

"Donesene su revolucionarne odluke o borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom. Europska unija izmijenila je svoje ekonomske odredbe koje su se dosad doimale nedodirljivima. Aktivirala je opću klauzulu o odstupanju Pakta o stabilnosti i rastu, odobrila je dodatnu fleksibilnost u pogledu postojećih pravila o državnim potporama te izmijenila Uredbu o slotovima u zračnim lukama i proširila područje primjene Fonda solidarnosti EU-a na zdravstvene krize. Iako to nije dovoljno kako bi se definirali konkretni projekti koji se mogu financirati u svrhu borbe protiv pandemije, kao što je EGSO naglasio u svojem stajalištu", pojašnjava predsjednik EGSO-a.

Podsjeća također da je na europskoj razini brzo i koordinirano uspostavljen cijeli niz oblika financijske potpore - 750 milijardi eura od Europske središnje banke, dodatnih 40 milijardi eura zajmova Europske investicijske banke i 37 milijardi eura koje je Europska komisija stavila na raspolaganje preko strukturnih fondova.

"Suočeni smo s izvanrednim okolnostima koje stvaraju neizdrživ pritisak za građane, poduzeća i radnike EU-a, koji su s razlogom zabrinuti za svoje zdravlje, radna mjesta i budućnost svoje djece. U tim trenucima potrebno je ujedinjeno i odvažno djelovanje svih nas", zaključio je Luca Jahier dodajući kako prema aktualnim saznanjima, euroskupina ima rok od dva tjedna da pripremi plan. T.Prusina
Europska unija izmijenila je svoje ekonomske odredbe koje su se dosad doimale nedodirljivima
Možda ste propustili...

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati

DOMOVINSKI POKRET O SLUČAJU REDATELJA MATANIĆA

Radić: Očekujem reakciju ministrice

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura