Regija
UNATOČ KORONI - ODRŽAN PROLJETNI VAŠAR

U Karanac su slanine stizale na fotografijama
Objavljeno 6. travnja, 2020.
Fotografiju s najtežom slaninom (22,41 kg) poslala je ekipa Kumovi iz Valpova, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja

Unatoč pandemiji koronavirosa, i ove je godine održan karanački Proljetni vašar, točnije, njegov središnji dio - natjecanje za princezu pušnice. Za razliku od prošle godine, 14. Proljetni vašar i 11. natjecanje za najtežu slaninu (princezu pušnice) održani su - virtualno.

- Proljetni vašar naša je dugogodišnja tradicija, pa smo našli način da ga održimo i ove godine. Šteta bi bila da princeze pušnice ostanu skrivene u tami, daleko od očiju javnosti, tako da su natjecatelji elektronskom poštom slali fotografije slanine, na kojima se morao vidjeti brojčanik na vagi, kao i neki dokaz da je riječ o svježoj fotografiji. Stoga smo predložili da u kadru budu i dnevne novine s jasno vidljivim datumom - priča idejni pokretač karanačakih vašara Vlado Škrobo - Bajo, vlasnik Baranjske kuće, koja je, uz Udrugu čuvara starih zanata i TZ Baranje, suorganizator svih dosadašnjih vašara, pa tako i ovogodišnjeg, odnosno natjecanja za najtežu slaninu. Budući da se proljetni vašar svake godine održava na Cvjetnicu, uoči početka jučerašnjeg "ocjenjivanja" stručna se komisija umila u vodi u kojoj su bile latice cvijeća, a potom krenula u provjeru svih pristiglih fotografija.

- Fotografiju s najtežom slaninom poslala je ekipa Kumovi iz Valpova, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja - ističe Bajo, naglašavajući kako je slanina bila teška 26,10 kilograma. Približno četiri kilograma lakša (22,41 kg) bila je slanina osječke braniteljske udruge Donji grad, a fotografiju treće najteže slanine poslala je Marija Konjević iz Osijeka. Za njih su predviđene i nagrade - vikend u Baranji za dvije osobe (dakako, nakon smirivanja situacije), poklon-paket baranjskih suhomesnatih proizvoda te paket vina iz podruma Szabo odnosno Svijetli dvori. Umjesto nagrade za najljepši štand nagradu za najljepšu fotografiju "princeze" osvojio je OPG Tatjana Valjak Črnkovci. Osim spomenutih, fotografije slanina poslali Robert Flatcher iz Osijeka, OPG Dobrovac - Pero kulen (Kneževi Vinogradi), OPG Đurđević (Marjančaci), Drago Kezele (Šumečani), Davor Kuna (Baranjsko Petrovo Selo), Branko Migles (Beli Manastir), OPG Stara Baranja (Kneževi Vinogradi), Dragica Rajter (Zagreb), OPG Lakić (Karanac) i Oliver Novački (Karanac). Izvan konkurencije natjecala se i Baranjska kuća, čija je slanina težila 37,80 kilograma.

Ivica Getto
Dobra hrana - slavonsko-baranjski adut
Uz Baju, komisiju su činili Stanko Škrobo (voditelj), Petar Dobrovac (proizvođač kulena) i Matej Perkušić, direktor TZ Baranje, koji je istaknuo kako se na ovaj način pokušava uljepšati tmurna svakodnevica te, prije svega, staviti naglasak na osnovni adut slavonsko-baranjskog turizma - dobru hranu. “Nadamo se da će se situacija smiriti te da naši gosti neće zaboraviti na ono što im pružaju Baranja i Slavonija”, istaknuo je Perkušić. Prošlogodišnja najslanina, ona “valpovačkih kumova” težila je čak 194 kilograma.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

Najčitanije iz rubrike