Zdravlje
PRATI IH TREBA UVIJEK, I TO NE BILO KAKO

Pravilnim i redovitim pranjem ruku na jednostavan način štitimo se od mnogih zaraznih bolesti
Objavljeno 6. travnja, 2020.

Ne kaže se uzalud čiste ruke - pola zdravlja. Pravilnim i redovitim pranjem ruku na jednostavan i jeftin način štitimo se od mnogih zaraznih bolesti poput prehlade, gripe, infektivnog proljeva ili zarazne žutice

Da je higijena pola zdravlja, već i vrapci na grani pjevaju, no, ipak, pranje ruku često se shvaća vrlo površno.

Budući da su ruke naši glavni instrumenti, njima dodirujemo sve, što znači da su one ujedno i odlični prijenosnici bakterija i mikroorganizama. Upravo zato higijena ruku ubraja se u važnu mjeru prevencije različitih vrsta infekcija, jer pravilnim i posebice redovitim pranjem ruku na jednostavan i jeftin način štitimo se od mnogih zaraznih bolesti poput prehlade, gripe, infektivnog proljeva ili pak zarazne žutice. Riječ je o bolestima koje se vrlo često prenose i šire upravo nečistim rukama, a potencijalni uzročnici bolesti preko ruku mogu se unijeti u organizam kroz probavni sustav - usta, dišni sustav - nos, spojnicu oka, ali i preko obične ogrebotine, odnosno veće ili manje rane na koži. U slučaju ogrebotina također je važno zaštititi rane zavojima ili flasterima jer je takva oštećena koža najpodatnija za razne infekcije.

Od malih nogu
Pranje ruku je zapravo stvar navike, a tu naviku koja zdravlje čuva potrebno je usaditi već u ranom djetinjstvu, tako da ono dosadno ponavljanje uvijek iste fraze "peri ruke prije jela" i te kako ima smisla. No prije jela je samo jedna od situacija koje traže čiste ruke, pa je potrebno prisjetiti se te radnje i prilikom pripremanja hrane, prije dojenja ili hranjenja djeteta, kao i svake aktivnosti koja se obavlja s djetetom, posebice novorođenčetom. Čiste ruke također traži i dodirivanje usta, nosa ili očiju, te kontakt s bolesnom osobom. Kako nakon svakog "prije" dođe i "poslije", kad je pranje ruku u pitanju, to "poslije" odnosi se na uporabu toaleta, brisanje nosa, kašljanje, kihanje, mijenjanje pelena, kontakt sa životinjama, iznošenje smeća, ali i na povratak iz šetnje, kupnje... općenito, ruke je potrebno oprati nakon svake situacije u kojoj postoji i najmanja mogućnost da su kontaminirane.

Skrenimo malo pozornost i na pravilan način obavljanja ove, naoko banalne, higijenske radnje i zapitajmo se - peremo li doista ruke onako kako treba?

I brisanje je važno
Prije svega, potrebno je skinuti sav nakit, zatim se ruke namaču u, najbolje bi bilo, toploj vodi, potom slijedi sapunanje te trljanje cijele površine ruku - od dlanova, nadlanice, kože, preko prstiju, područja ispod noktiju te kože zapešća, a sve u trajanju od tridesetak sekundi. Slijedi ispiranje i brisanje ruku, pa čak i za to postoje neka pravila, tako da je pri upotrebi pamučnog ručnika poželjno koristiti ga samo u tu svrhu te ga često mijenjati. Također, najbolje bi bilo da ručnik koristi samo jedna osoba.

No što kad sapun i voda nisu dostupni, a to je vrlo često prilikom odlaska na putovanja ili izlete. Rješenje, dakako, postoji, i to u obliku preparata koji sadrže dezinficijense na bazi etilnog alkohola ili izopropranola. Na tržištu je danas dostupan uistinu velik broj takvih sredstava, i to u obliku tekućine, vlažnih maramica ili ručnika. Potrebno je samo voditi računa o njihovim aktivnim sastojcima, te se njihovo korištenje preporučuje samo onda kad se želi postići produljena antimikrobna aktivnost ili kad nismo u mogućnosti doći do vode.

Jasminka Knežević
Ruke je potrebno oprati nakon svake situacije u kojoj postoji i najmanja mogućnost da su kontaminirane
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa